Tudta, hogy több millió kórokozóval osztozik az irodán?

KSZ 96039 ADZ 20180924 0133-150
2018.09.27. 06:47
Gondolt már úgy a munkahelyére, mint a fertőzések és megbetegedések potenciális forrására? És arra, hogy a hasmenéses megbetegedést nemcsak a gyerek hozhatja haza az oviból, hanem ön is lehet hordozó? Akkor is, ha tiszta, trendi irodában dolgozik, ahol az ovival ellentétben elvileg mindenki tudja, hogyan kell kezet mosni? A helyzet az, hogy az irodai fertőződésre elég nagy az esély, hiszen az irodai eszközökön előszeretettel tanyáznak kórokozók tízezrei. Most felmérheti, hogy tisztában van-e az önre leselkedő veszélyekkel, és azt is elmondjuk, mit tehet a megelőzés érdekében.

A kézmosás világnapja

Október 15. 2007 óta A kézmosás világnapja. Az ENSZ Gyermekalapja és az Unicef által indított összefogáshoz 2008-ban csatlakozott Magyarország is. Mivel kezünkön rengeteg baktériumtörzs található meg, ezért kiemelten fontos a rendszeres, helyes kézmosás fontosságára felhívni a figyelmet a gyerekek higiénés szokásainak kialakításakor.

Cikkünk eredetileg 2018. szeptember 27-én jelent meg, A kézmosás világnapja alkalmából került ki a mai napon újra címlapunkra. (2018.10.15.)

Az irodai higiéniát a legtöbben a takarítócégekre bízzák, és közben nem gondolnak arra, hogy a saját és közösen használt eszközök, felületek potenciális fertőzések forrásai lehetnek. Egy tanulmány szerint egy vírus mindössze 4 óra alatt eljuthat a bejárati ajtónktól az irodáig – mert gyakran érintjük meg a közbeeső felületeket.

Mit kaphatunk el a munkahelyünkön?

Egy nemzetközi, fertőtlenítéssel és munkahelyi higiéniával foglalkozó cég összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló irodai kórokozókat. Ilyenek a norovírus-fertőzések, amelyek akut gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket, hasmenést és hányást okozhatnak. Több mint 12 órán át képesek életben maradni a különféle felületeken, 60 Celsius fokig bírják, és számos fertőtlenítő szer hatástalan velük szemben. Különösen a kilincseken találtak sokat belőlük egy kutatás során.

Nézze meg szuperközeli képeinken, hogy mennyi kosz található egy átlagos iroda tárgyain: 

Gyakori vendég az irodában a bakteriális hasmenéseket okozó szalmonella és a kólibaktérium is, ezenkívül influenzavírus, a sebeken át fertőző staphylococcus aureus-baktériumok is megtalálhatók a különféle felületeken. A parainfluenzavírus, ami egész évben okozhat légúti megbetegedéseket, az Arizona Egyetem kutatásában vizsgált irodai felületek egyharmadán jelen volt. Olyan irodákban, amelyeket rendszeresen takarítanak.

Mindez úgy lehetséges, hogy az irodában dolgozók percenként átlagosan 30 tárgyat érintenek meg. Potenciális kórokozóforrás lehet a hűtő fogantyújától a lifthívó gombján át a billentyűzetig bármi. Minél több ember dolgozik együtt, annál több helyen és többször érintkezik a közös felületekkel, tárgyakkal.

KSZ 96034 ADZ 20180924 0104-scr
Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

A baktériumok és a vírusok pedig imádják ezt, hiszen pillanatok alatt átkerülhetnek a WC szappanadagolójáról a kávégépre, vagy a lépcsőház korlátjáról a mikróra.

KSZ 96037 ADZ 20180924 0125-scr
Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

Az Arizonai Egyetem tanulmányaiból az is kiderült, hogy egy beteg dolgozó, aki úgy dönt, hogy inkább nem marad otthon, ebédidőre a gyakran érintett felületek több mint 50 százalékát megfertőzheti.

El sem tudja képzelni, mi történik a kávéfőzőn

Ha arra kíváncsi ezek után, hogy mégis hány kórokozó tanyázik kedvenc irodai eszközein, vagy hány baktérium várja lesben állva, hogy ön főzzön magának egy kávét, készüljön fel: nagyon sok. A munkahelyi kórokozók számát a legtöbbször a mikrobiológiában használatos, adott (általában négyzetcentméternyi vagy négyzethüvelyknyi) területen észlelhető telepképző egység (CFU) számával határozzák meg.

KSZ 96033 ADZ 20180924 0099-scr
Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

Az erre vonatkozó kutatások szerint egy irodai fénymásoló indítógombja sokkal piszkosabbnak bizonyult, mint egy iskolai vécé deszkája, és a közös kávéfőző sem áll túl jól, ha összehasonlítjuk a mellékhelyiségek tisztaságával.

Segítség, ne menjek dolgozni többet?

Mielőtt úgy dönt, ezentúl csak gumikesztyűben és szájmaszkban megy be dolgozni, próbáljon a megelőzésre fókuszálni! Először is, mosson kezet gyakran, és használjon kézfertőtlenítőt, a mosdó használata után mindenképp. A szappanadagoló a kórokozók egyik kedvenc felülete, hiszen még piszkos kézzel érintik meg kollégái - már aki mos kezet egyáltalán vécéhasználat után.

Takarítsa le rendszeresen és törölje át fertőtlenítő kendővel az íróasztalt, a billentyűzetet, az egeret, a fiókok gombjait! A takarító személyzet ezt valószínűleg nem teszi meg ön helyett. Figyeljen arra is, hogy az étel ne érintkezzen az íróasztalával, ebéd előtt mosson alaposan kezet, akkor is, ha csak a számítógéppel dolgozott!

Tipp: ha már megbetegedett, és hasmenése van, igyon sok folyadékot, és ügyeljen arra, hogy ne száradjon ki! A probiotikum is segíthet, hogy újra visszatérhessen a mindennapokba.

Kvízünkből megtudhatja, melyek az irodában a leginkább szennyezett felületek, és adunk néhány tanácsot is, hogyan tarthatja kordában a munkahelyén a kórokozókat.

A játék lezárult.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Normaflore Max megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.