Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Sportember vagy kanapéhuszár ön?

shutterstock 529828609
2018.11.06. 07:27

Sportolási szokásainkat tekintve mi magyarok európai viszonylatban nagyon rosszul állunk, és úgy tűnik, sokan az egészségügyi statisztikák hatására sem veszik rá magukat a testmozgásra. Tudni szeretnénk, hogy áll a kérdéshez az átlagos Index-olvasó: hetente többször is kitartóan izzad, vagy csak a parkolóig sétál le, hogy autóba üljön? Sportol rendszeresen, esetleg valamilyen más testmozgást (pl. tánc?) végez? Csapatban sportol vagy inkább magányos farkasként olvasztja le magáról a felesleges kilókat? Aggódik egyáltalán az egészsége miatt annyira, hogy hajlandó legyen mozogni? A kérdőív kitöltésével ön is segíthet nekünk, hogy pontosabb képet kapjunk olvasóink sportolási kedvéről és szokásairól.

* Az európai lakosság sportolásai szokásaival foglalkozó, nemrég publikált felmérés szerint a magyarok több mint fele, pontosan 53 százaléka nem végez semmilyen testmozgást, és a helyzet rosszabbodott az elmúlt 5 évben. Ezzel elég rosszul állunk Európában, de vannak olyan országok, pl. Bulgária, Portugália vagy Görögország, ahol a lakosság közel 70 százaléka (!) nem mozog. Kicsit árnyalja a képet, ha másféle intenzív testmozgást, pl. a táncot vagy a bringázást is figyelembe vesszük, így „csak” a magyarok 35 százaléka tartozik azok közé, akik sportértékű mozgással szigorúan csak a tévé képernyőjén, kanapén ülve találkoznak.

A mozgásszegény életmód egészségügyi következményeit nem kell részleteznünk, de megemlíteni érdemes, hogy ide tartozik többek között az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a mozgásszervi problémák csoportja. Ennek ellenére úgy tűnik, egyre kevesebben vannak azok, akik hajlandók sportolni, vagy egyáltalán mozogni.

A KSH a felmérésről szóló jelentése szerint a felnőtt magyar lakosság csaknem kétharmada jónak vagy nagyon jónak tartja a saját egészségét, ugyanakkor a magyarok 45 százaléka érintett valamilyen krónikus betegségben (magas-vérnyomás, szív- és érrendszeri, illetve valamilyen mozgásszervi betegség). Néhány érdekes és elgondolkodtató adat:

  • A magyarok csaknem fele többnyire ül vagy áll a munkája során.
  • A magyarok 15%-a egyáltalán nem gyalogol.
  • A felnőttek 60%-a egyáltalán nem kerékpározik.
  • A legsportosabbak, akik a hét minden napján végeznek testmozgást, a felnőtt népesség mindössze 4,5%-át teszik ki.
  • Az ideális mozgás mennyisége (prevenció szempontjából): heti több mint 75 perc mérsékelt intenzitású mozgás vagy fele ennyi magas intenzitású aktivitás (illetve a kettő kombinációja).


Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mennyire él sportosan az Index-olvasó, mozog-e, és ha igen, mennyit és mit. Az eredményeket egy következő cikkben, szakértő segítségével értékeljük ki.
? Milyen típusú testmozgást végez Ön?
? Milyen gyakran sportol (a takarítás és a séta nem számít annak!)?
? Mennyi időt tölt egy alkalommal sportolással?
*

A LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ Magyarországon egyedülálló, személyre szabott szolgáltatásokat kínál, amelyek segítik az egészséges életmód kialakítását és megtartását. A központban Magyarországon először érhető el a holisztikus szemléletű megelőzés, a sport- és orvosdiagnosztika és a mozgásrehabilitáció egysége.

? Ön szerint elég időt tölt sportolással?
? A szabadban vagy teremben sportol szívesebben?
? Csapatban, közösségben vagy egyedül sportol szívesebben?
? Sportol, amikor nyaralni megy?
? Amennyiben nem sportol vagy csak nagyon keveset mozog, mi ennek az oka?
? Aggódik ön a mozgásszegény életmód következményei miatt?
? Előfordult önnel, hogy elkezdett egy mozgásformát, de feladta néhány alkalom után?
? Ön miért sportol?
? Konzultált már szakemberrel (orvos, dietetikus, gyógytornász, stb.), mielőtt sportolni kezdett?
? Fordít-e figyelmet a gyakorlatok helyes végrehajtására, vagy a mozgás intenzitásának szabályozására? (pl. pulzuskontroll)
? Melyik az a mozgásforma, amit kipróbálna, ha nem számítana a pénz és az idő?
? Neme:
? Kora:
? Lakhelye:
*
Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a LifeLike megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.