Szarvasbőgés - kemény munka a színfalak mögött

KSZ 93773 ADZ 20180911 0018
2019.01.14. 08:00
A túrázók és a sportvadászok minden szeptemberben nagyon várják a szarvasbőgés kezdetét, hogy az év legnagyobb vad happeningjén csodálhassák az erdő királyait. Egy-egy bőgési időszak azonban az acélos hangú gím megasztárok, a szende szarvas lányok és a háttérben dolgozó vadásztársaságok, erdőgazdaságok számára is lényegesen több munkát jelent, mint azt kívülállóként láthatjuk. Képriportunkban a pécsváradi erdő gímjeinek párzási szezonján keresztül mutatjuk be a szarvasbőgés kendőzetlen valóját Kasper Máté vadőr és Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet vezetőjének kommentárjaival.

A szarvasbőgés már augusztus végén elkezdődik, valódi tetőpontját szeptember elején-közepén éri el.  Amikor a gím bikának megfelelő a kondíciója a bőgés megkezdéséhez, „döherré” (köznyelven azt mondanánk, fickóssá) válik, megindul benne a fokozott hormontermelődés, és elindul a rigyetés (üzekedés) időszaka - magyarázza Kasper Máté hivatásos vadász és szarvasbőgő-bajnok. A bőgő bika látványának hatására indul be a szarvasteheneknél a peteérés is.

 

A vadászathoz, természetjáráshoz elengedhetetlen néhány speciális felszerelés, mint a távcső és a fejlámpa vagy a vízálló nadrág és bakancs. Ezek közül gyűjtöttünk össze olyan elengedhetetlen darabokat, melyek a fotókon is feltűnnek. 


Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette az Axiál megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.