Hogyan lehet elégedettebb üzleti gázszolgáltatójával?

shutterstock 530113354(1)
2019.03.27. 06:59
Optimalizálhatja energiaköltségeit az a vállalkozás, amelyik fontólra veszi a gázszolgáltató váltást. Nem kell megijedni a macerától, ahogy bankunkat, úgy az energiaszolgáltatónkat is van lehetőség megválasztani, sőt, van olyan szolgáltató, amelyik a teljes ügyintézést is átvállalja. Azonban mielőtt lépünk, az ár mellett érdemes más szempontokat is górcső alá venni, hogy biztosan jól járunk-e a váltással.

„Dobtunk egy hátast, amikor megláttuk a havi gázszámlát”

– idézi fel egy 10 főt alkalmazó Pest megyei agrárvállalkozás vezetője, amikor felidézi, mi vezetett oda, hogy új energiaszolgáltató után nézzenek.

Bár nevük megjelentetéséhez nem járultak hozzá, ahhoz igen, hogy a miheztartás végett leírjuk, az utóbbi években átlagban 90-100 ezer köbméter gázt használtak – nemcsak fűtéshez, hanem fő tevékenységükhöz, több ezer tonna kukorica szárításához. Mindezért évente közel 15 millió forintot számlázott a gázszolgáltatójuk, s miután több hasonszőrű gázfogyasztó vállalkozást megkérdeztek, úgy döntöttek, megpróbálnak máshoz elszegődni.

shutterstock 159894728

Mikor érdemes körbenézni a piacon?

Ha a cég vásárolt kapacitása meghaladja a 20m3/h-t, a törvény szerint nem vételezhet energiát az egyetemes szolgáltatásban, csak és kizárólag a szabadpiacon, ahol nem érvényesül az egyetemes szolgáltatásban megszokott szigorú szabályozottság.

Jó tudni!

Az egyetemes szolgáltatásban az árszint törvényileg szabályozott. A szabadpiacon viszont különböző hazai és nemzetközi hatások határozzák meg az árakat. A lakosság jellemzően az egyetemes szolgáltatást veszi igénybe, ezáltal a hatósági áras rendszerhez kapcsolódik államilag szabályozott és garantált feltételekkel. Azok, akik 20m3/h-t meghaladó kapacitást vásárolnak - jellemzően a kis-, közepes és nagyméretű vállalatok -, kötelesek a szabadpiacról vásárolni a gázt. Ezen a piacon az energiakereskedők piaci alapon szerzik be és értékesítik tovább a gázt. Az itt megkötött szerződések adott árszintre vonatkoznak, épp ezért az nem változik hónapról hónapra. 

Az árak és egyéb szerződéses feltételek kereskedőnként eltérők lehetnek - ennek köszönhetően nagy a verseny a fogyasztókért. A választott kereskedővel kapcsolatos döntés nem befolyásolja az ellátás technikai biztosíthatóságát, sem a vásárolt földgáz minőségét, az ügyfelek a megszokott minőségben kapják a gázt, bármely kereskedővel állnak is kapcsolatban. A fő kérdés az, hogy mikor érdemes szolgáltatót váltani és az áron kívül milyen tényezőket kell figyelembe venni a döntés során.

„Egy, az energiaügyekben jártas szakértő tanácsára nemcsak az árakat vetettük össze, noha azok kétségtelenül nagy súllyal estek latba” – említi a saját példájukat a történetünkben szereplő vállalkozás vezetője. 

Első lépésként azt szerették volna megtudni, hogy egyáltalán mennyi földgázra van szükségük, ennek érdekében szakértő segítséget vettek igénybe.

shutterstock 454764028

A hozzávetőleges mennyiség és az ár ismeretében már sor kerülhetett a potenciális szolgáltatók összevetésére. Mindenekelőtt a szóba jöhető jelöltek pénzügyi helyzetét vették górcső alá a nyilvánosan elérhető Opten-adatbázis alapján. Jelesül, hogy az utóbbi két-három évüket milyen eredménnyel zárták – nyereségesek vagy veszteségesek voltak –, valamint azt, hogy kik a tulajdonosaik, az ő hátterük mennyire tekinthető stabilnak, egyáltalán a céginformációkból kiderül-e a kilétük.

„Volt olyan cég, amelyiket azért zártunk ki, mert bár az adatok alapján jól gazdálkodott, sehogy sem tudtuk megállapítani, ki a tulajdonosa” – árulta el a vállalkozás vezetője.

Kit válasszunk?

Az első rostán olyan cégek mentek át, amelyek egyszerre áram- és gázszolgáltatók. E kettősség előnye az, hogy az ilyen szolgáltatók több lábon állnak, így nemcsak egy tényező határozza meg az eredményességüket. Emellett az energiafogyasztóknak komplexebb megoldásokat is tudnak kínálni, valamint elég egy kereskedővel illetve ügyintézővel tartani a kapcsolatot. Fontos észben tartani, hogy nemcsak azzal spórolhat egy vállalkozás, ha alacsonyabb árat tud kialkudni a gázért, hanem akkor is, ha ugyanahhoz a tevékenységhez kevesebb energiahordozót használ, azaz - divatos kifejezéssel élve - a vállalkozás képes növelni az energiahatékonyságát.

Érdemes ajánlatot kérni!

Az E.ON munkatársai minden érdeklődő cég számára az adott vállalkozás üzleti igényeire szabott árajánlatot készítenek. Egyszerűen elindítható az ajánlatkérés folyamata, ami semmilyen kötelezettséggel és költséggel nem jár. Elegendő ellátogatni az eon.hu/uzleti-gaz oldalra és a kapcsolattartási adatokon kívül megadni az üzleti földgázfogyasztás mértékét akár havi, akár éves viszonylatban, forintban vagy köbméterben. Ezt követően a vállalat munkatársai 3 munkanapon belül jelentkeznek, majd megküldik ajánlatukat.

Az E.ON amellett, hogy átvállalja a szolgáltatóváltással járó ügyintézést, az új üzleti ügyfelek számára saját kapcsolattartót is biztosít.

Végül épp azért esett történetünk szereplőjének a választása a mostani szolgáltatójára, mert az az egységnyi gázfogyasztásának a csökkenését helyezte kilátásba. Ez az ígéret az első évben teljesült.

shutterstock 533127811

S akkor még nem beszéltünk arról, mekkora szerepe van annak, hogy a győztes energiaszolgáltatóról azt az információt kapták, hogy rugalmas és nyitott egyedi megoldásokra is. Azóta már a saját bőrükön tapasztalhatták, hogy a cég rendszeresen és korrekten tájékoztatja a vállalkozást minden változtatásról, az elérhető kedvezményekről előzetes értesítést küld email-ben. A váltást követő első évben nem merültek fel rejtett költségek, váratlan kiadások, a terményszárítók pontosan azokat a tételeket fizetik, amelyekről a szerződéskötéskor megállapodtak.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az E.ON megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.