Zseniket nevelő anyatigrisek

fortepan 54807
A cikket a Normaflore támogatta
2019.04.30. 06:15
Bár az elmúlt évszázad a családok működését is átalakította, van, ami soha nem változik: az anyák egész életükben védelmezik a gyerekeiket, és mindent megtesznek azért, hogy egyengessék az útjukat. Olyan uralkodókat, üzletembereket, tudósokat és sportolókat mutatunk be, akik mögött egy erős, rettenthetetlen nő állt, és akik rengeteget köszönhettek az édesanyjuk támogatásának.

Borítókép: Fortepan / Adományozó: Lencse Zoltán, 1951 - Anyaság

Aki hitt a fiában: Nancy Edison

Nancy Edison elszántságának és legkisebb fia képességeibe vetett hitének közvetve is rengeteget köszönhet a világ. Thomas Alva Edisont (1847-1931) ugyanis a tanárai el akarták tanácsolni az iskolából. Képezhetetlennek és butának tartották, pedig csak diszlexiás volt – akkoriban még nem ismerték fel ezt a részképességzavart. Nancy, aki tanítónő volt, nem volt hajlandó belenyugodni ebbe, és saját maga oktatta otthon a fiút.

A kis Thomas idővel megtanult olvasni, és bújni kezdte a könyveket. Leginkább a természettudományos művek kötötték le a figyelmét. Saját labort rendezett be magának, rengeteget kísérletezett, a zsebpénzét pedig nem édességekre, hanem vegyszerekre, drótokra, szögekre költötte. Thomas Edison nevéhez 1903 szabadalom fűződik, és a világ legtermékenyebb és egyik legnagyobb hatású feltalálójaként tartják számon. Olyan dolgokat köszönhetünk neki mint a hengeres fonográf vagy az izzószálas villanykörte. Ki tudja, mindez megvalósult volna-e, ha a tudós édesanyja nem bízik töretlenül a fia képességeiben.

A leglelkesebb szurkoló a ring mellett: Odessa Lee Clay

„Az első ember, akit kiütöttem, édesanyám volt” – nyilatkozta egyszer Muhammad Ali olimpiai és világbajnok ökölvívó (1942-2016). 2 éves volt, amikor az eset történt, és Odessa Lee Clay két foga bánta az ütést. Az ír felmenőkkel bíró nő 16 évesen kimaradt az iskolából, és – akárcsak az anyja -, házvezetőnőként dolgozott. Az eredetileg Cassius Clay nevű fiát és annak testvérét baptista szellemben nevelte, és az elejétől fogva támogatta a fia bokszoló karrierjét. Mindig ott ült a ring közelében, az első kisebb edzőtermektől a nemzetközi bokszarénákig. Anya és fia nagyon közel álltak egymáshoz.

„Egy édes, kövér, csodálatos asszony, aki szeret főzni, enni, varrni és a családjával lenni. Nem iszik, nem dohányzik, nem avatkozik más emberek dolgaiba, vagy zavar bárkit – és senki nem volt ilyen jó hozzám egész életemben”

– mondta Odessáról az ökölvívó, aki az 1960-as római olimpiáról már a félnehézsúly olimpiai bajnokaként térhetett haza. 1964-ban szerezte meg első világbajnoki címét, és ugyanebben az évben muszlim hitre tért, a nevét pedig Muhammad Alira változtatta. A polgárjogi mozgalom egyik radikális vezéralakjaként is ismert lett, például vallási okokra hivatkozva megtagadta, hogy bevonuljon a seregbe. Muhammad Alit 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta.

Most Ön is köszönetet mondhat az édesanyjának!

A jövő heti Anyák napja alkalmából egy remek képeslapküldő szolgáltatást indítunk a Normaflore támogatásával. Május 3-án kattintson, és szerezzen egy kis örömet!

Aki beszólhatott a fél világ urának: Holeun

Dzsingisz Kán mongol nagykán a világtörténelem egyik legsikeresebb hódítója volt, akiről főleg kegyetlensége és hadászati újításai jutnak az eszünkbe. Nagyobb területet hódított meg, mint amennyit Róma fénykorában uralt: a kán és fiai által ellenőrzött terület elérte a 31 millió egybefüggő négyzetkilométert – egy mai Horvátország, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Finnország, keleten pedig Japán, Vietnam, Mianmar és Indonézia által határolt birodalomról van szó, fejtette ki a BBC History-ban Frank McLynn történész, a mongol kán életrajzírója.

Talán egyetlen ember volt a világon, aki bármikor leteremthette Dzsingisz kánt (és túl is élte ezt): Holeun, az édesanyja. A 13. században íródott, A mongolok titkos története című mű szerint Holeunt Yesügei kán elrabolta a férjétől, és első feleségévé, örökösei anyjává tette. Öt gyerekük született, az apa halála után azonban a törzs kiközösítette az özvegyet, aki a mongol pusztán küzdött az életben maradásért a gyerekeivel. Később, amikor Dzsingisz kán ki akarta végezni a testvérét, Kazárt árulásért, Holeun felkereste az uralkodót, és könyörgött neki, hogy gondolja meg magát. Amikor ezzel nem ért célt, állítólag alaposan összeszidta a fél világot meghódító kánt, aki meghajlott anyja akarata előtt, és megkímélte a testvére életét.

Aki segített a Microsoft felemelkedésében: Mary Maxwell Gates

Mary Maywell Gates hihetetlenül sokszínű és erős nő volt: tanárnő és üzletasszony, többek között a First Interstate Bank elnökségi tagja, ezenkívül nonprofit szervezetek vezetőségében végzett önkéntes munkát. Igazi példaképként szolgált Bill Gates számára.

Mary Maxwell Gates üzleti kapcsolatait a megfelelő időben és helyen kamatoztatta. Nagy szerepe volt abban, hogy az IBM 1980-ban a Microsofttal kötött szerződést, amelynek keretében a vállalat a BASIC-et, a Fortrant és az MS-DOS operációs rendszert szállította az IBM-nek. Ennek a szerződésnek köszönhetően vált a Microsoft a világ egyik vezető szoftvercégévé, és ez adott alapot arra, hogy Bill Gates-t a világ leggazdagabb embereként tartsák számon. (Jelenleg a második helyen áll a Forbes milliárdos listáján, 2018-ban 97,4 milliárd dollárra becsült vagyonával. Jeff Bezos Amazon-alapító előzte meg.)

Mary Maywell Gates volt az, aki fia figyelmét a jótékonykodás irányába fordította – bár ő maga nem sokáig tudta segíteni ebben, 64 évesen ugyanis elhunyt. Bill Gates 2000-ben távozott a Microsoft vezérigazgatói posztjáról, az elnöki pozícióról pedig 2014-ben mondott le, és ideje nagy részét a feleségével, Melinda Gates-szel létrehozott jótékonysági alapítvány ügyeivel tölti. A szervezet célja a globális egészségügy, a globális fejlődés, illetve az Egyesült Államokban tapasztalható munkanélküliség csökkentése új munkahelyek teremtésével.

A szupermodell, aki zsenit nevelt: Maye Musk

Elon Musk 71 éves édesanyja jelenleg dietetikusként és modellként dolgozik. A Covergirl Simply Ageless reklámarca lett, szerepelt a Swarowski hirdetésében, végiglejtett a Dolce&Gabbana kifutóján. A saját élete a példa arra, hogy a szépség és a magabiztosság nem függ az életkortól.

Maye Musk családja 1950-ben költözött Kanadából a dél-afrikai Pretoriába. Maye 15 évesen már modellkedett, majd dietetikus diplomát szerzett - afrikaans nyelven. 31 évesen már az elvált, 3 gyermekes anyák küzdelmeit vívta. Saját dietetikus praxist épített ki, divatbemutatókon dolgozott, majd mesterdiplomát szerzett. Amikor Elon 12 évesen saját számítógépes játékot írt, már tudta, hogy a fia egészen kivételes képességekkel rendelkezik. Bizalmat szavazott Elonnak, amikor 17 évesen úgy döntött, Kanadába akar költözni – egy egyirányú repülőjeggyel ajándékozta meg.

Később az egész család Kanadába, majd az Egyesült Államokba költözött. Maye nagyon keményen dolgozott, hogy gondoskodni tudjon a családjáról, volt olyan, hogy egyszerre öt munkahelyen kellett helyt állnia. Megtakarított pénzét fiai induló cégének, a Zip2-nak adta – de hozzátette: „Utoljára látjátok a bankkártyámat”. Erre többé nem is volt szükség: a céget 340 millió dollárért vásárolta fel a Compaq.

Maye gyermekeit kivételesen nagy szabadságban nevelte, nem szólt bele a terveikbe és mindig támogatta őket. Elon Musk a világ egyik legkreatívabb elméje és legismertebb vállalkozója, akinek olyan cégek fűződnek a nevéhez, mint a Pay Pal, a SpaceX vagy a Tesla. A másik fia, Kimbal a „Farmról az asztalra” mozgalom ötletgazdája és egy étteremlánc tulajdonosa, a lánya, Tosca filmrendező. Mindezt nem érték volna el ennyi idősen édesanyjuk bizalma, kitartása és önzetlen támogatása nélkül.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Normaflore megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.