Hogyan anyáznak az Index-olvasók?

shutterstock 3105994
A cikket a Normaflore támogatta
2019.05.10. 07:11
Vasárnap használták olvasóink az Anyák napi képeslapküldőnket, melynek eredményeképpen számtalan aranyos, meglepő, helyes, tipikus és váratlan ajándék és anya megszólítás született. Ezen felbuzdulva utánajártunk, honnan is erednek az anyanevek, milyen legendás megnevezések élnek a köztudatban. Természetesen arról is beszámolunk, hogy az Index-olvasók hogyan szólítják az édesanyjukat.

Május első vasárnapja Anyák napja, amikor főként virágot - régebben kötelezően lopott orgonát, ma inkább cserepest - kapnak a címzettek. De nem csak azt, mert idén egy kiváló képeslapküldővel is megleptük az Index-olvasókat!

A lapküldő kuriózuma, hogy igazodva az önök legendás kreativitásához, nemcsak az átlagos mama-anya-anyu-édesanya tengelyen választhattak megszólítást, sok egyéb mellett egyedi nevet is beírhattak a feladók. Mint kiderült, ezzel egy igazi aranybánya született.

shutterstock 1360048946

Anya vagy mama az igazi?

Az európai nyelvek nagyjából jól körülhatárolható anyaneveket használnak a mother, mutter, madre vagyis a mama variációjaként. Nálunk az 'anya' és a 'mama' számos változata egyaránt használatos. Érdekes, hogy a mama (mami, mamika) sok családnál a nagymama megnevezése, míg az anyát a feleségre is szokták használni a férjek.

Az első, vagyis az anya az „eredeti, magyarabb”, míg a mama a nemzetközihez igazodó kifejezés. A mama nem választható el gyökeresen a latin 'materia' kifejezéstől. Ha megnézzük az 'anya' és az anyag szavainkat, ezek is igen hasonló alakúak, viszont a magyar nyelvben nem tartoznak össze eredendően a kifejezések: az anyag szó lényegesen fiatalabb, nyelvújításkor keletkezett latin mintára. Maga az anya szó ősi, feltehetően uráli eredetű, és azt feltételezi, hogy 'idősebb férfirokon felesége' lehetett a jelentése.

Az anya szó több tucat kifejezés alapját is képzi, mint az anyaföld, anyaország, anyahajó vagy a teljes képzavart okozó banya - melyről az 1927-es kiadású Magyar szavak története című könyvben (írta Horger Antal) lehet olvasni.

Édestől Anutámig avagy a kimeríthetetlen anyatéma

Az anya-gyerek kapcsolat intimitásához és szenvedélyességéhez kétség sem férhet. A világirodalom, a film- vagy a popkultúra egyaránt kiváló alkotásokat termelt ki ezen a téren. Versekből tudjuk, hogy József Attila mamázott és anyámozott is, Ady Endre pedig Édesnek szólította az anyukáját.

A versfelhozatal sokszínűségét anyák napján bármely általános iskolában le lehet mérni. A versek jelentős hányada az anyához, kisebb százalékban az édesanyához szól, van egyetlen Mama és néhány anyukám és anyu vers. Az egyetlen Anyu címet viselő vers, melyet Nadányi Zoltán írt, minden valamirevaló anyák napján feltűnt a '80-as években. Ez az a vers, amiben ez van:

„Ha kávé keserű,

ha mártás savanyú,

csak egy szót kiáltok,

csak annyit, hogy anyu!”

Kötelező anyák napi ének az Orgona ága, melyben édesanyám, Zelk Zoltán Este jó-jában anya és Weöres Buba énekében pedig anyám szerepel.

Az egyik leghosszabb, legindokolatlanabb és legzaklatottabb zeneszám is az anyához kapcsolódik, melyet a brit zenész, Goldie követett el. A kevésbé komplikált Mother (vagyis anya) címet kapott szám egy változata 1 óra 11 perces, körülbelül 6 percnyi fehérzajjal kezdődik.

A filmtörténet leghíresebb anyukáinak egy külön fejezet sem lenne elég. Az eredetiben 'me Ma', magyarul Antuám és a lakókocsija egyenesen szállóigévé vált.

Kevésbé, de azért legendás Szép Károlyné, avagy a Família Kft. „Eddig, eddig vagyok” anyukája, akit Ancinak neveztek a gyerekei, mindenki anyukája pedig Magdi anyus volt a Barátok köztből.

Azért nem csak szeretett anyafigurák lettek híresek. A legnépszerűbb magyar mostoha valószínűleg a Büdös Banya az Indul a Bakterházból, a legrettegettebb nemzetközi szinten is jegyzett anya Mrs. Bates a Psychóból, a legszürreálisabb Sid, a Jégkorszak harmadik részéből, akit Mamának hívnak a kicsi dinók.

Hogy szólítja az anyukáját az Index-olvasó?

Meglehetősen széles az anya megnevezésének tárháza, de ezen is sikerült az Index-olvasóknak csavarni egyet. A választhatók közül 25%-ban Anya, 23%-ban Édesanyám lett a címzett a képeslapon. A küldők 14%-a választotta az Anyukám és az Anyu megnevezést, 6% az Anyucit és csak 2%-nyi lapra „írták”, hogy Mama. Szintén ugyanennyit, 2%-ot küldtek Nagyi és Anci címzetteknek.

shutterstock 450663556

Az egyéni megnevezések között dúskálhatunk a kreatív megoldásokban. Hat olvasónk Maminak, négy pedig Drága Banyának küldött képeslapot, de ami ennél is meglepőbb lehet, hogy több tucat olvasó keresztnevén hívja az anyukáját. Feltűnik Terus, Kati, Ildi, Juli, Margit és még valahány név a naptárban. Kedvencünk a Kedves Cicus, a Krumplim, de a pálmát a Zoli (!) címzett vitte el.

Érdekes, hogy a régebben olyan jelentős Mutter, Muterom trend egyáltalán nem érvényesült a képeslapküldők között, egyetlen lap került Muterhez mindössze.

A becézések között megjelennek nagyon cuki nagyi nevek is, mint Nana, Mammerka, Mamzi, Mamó, Mamcsi és Nyanyika. A legkülönlegesebbek pedig Édes Nusóka, Huncikám, Drága Süss és Dazsi.

Küldtek lapot dédiknek és keriknek, azaz keresztanyukáknak.

Utólag is gratulálunk minden anyukának, nagyinak, dédinek és kerinek anyák napja alkalmából, reméljük, hogy nagyon örültek a képeslapoknak!

Szavazzon! Ön hogy hívja az édesanyját?

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Normaflore megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.