Hogyan látnak minket az itt élő hollandok?

shutterstock 1166525839
2019.05.23. 06:54
Menő design, biciklik, gátrendszerek, Rembrandt és DJ Tiësto - többek között ezek jutnak eszünkbe Hollandiáról. De vajon hogyan látnak minket ők? Olyanok meséltek a számukra legfontosabb magyar és holland értékekről, akik régóta nálunk élnek.

Nem kellett nagyítóval keresnünk interjúalanyokat a videónkhoz, a HVG egyik korábbi cikkéből kiderül ugyanis, hogy az utóbbi években tízezernél is több holland költözött hazánkba.

Sokukat vonz a vidéki Magyarország: az itt élők legtöbbje Baranyában és Somogyban lakik, de Nógrád is kezd népszerű lenni körükben.

A vidéki ingatlanárak mellett hívogató számukra a kedvező klíma is, és állítólag az élet ritmusa sokkal kiegyensúlyozottabb itt, mint náluk.

Fapapucs a sarokba dobva: hollandok Magyarországon

Az itt élő hollandok szerint a magyarok általában befogadóak velük szemben – bár a nyelvi különbségek megnehezítik a beilleszkedést, tekintve, hogy Magyarországon még mindig kevesen beszélnek angolul vagy németül.

Kulturális és üzleti területen sikeres honfitársai mellett feltűnik a Sziget fesztivál szervezőinek egyik nyugat-európai kulcsfigurája, Elroy Thümmler is, akitől 2017-ben hangos volt a magyar sajtó. Ő az a holland üzletember, aki beleszeretett az egyik Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába, és barátaival együtt sorra megvette a település házait, a – főként roma – családoknak pedig a közeli falvakban vásárolt jobb, komfortosabb házakat.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Holland Királyság Nagykövetsége megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.