Mutatjuk, hogy merre induljon, ha kiszakadna a városból

KSZ 136954 DA 20190618 6982-150
2019.07.02. 05:14 Módosítva: 2019.07.04. 12:52
Budapest nem a legjobb hely kánikula idején. Bár a hétvége mindig rövidebb, mint amennyit pihenni szeretnénk, már két nap is feltölthet, ha ki tudunk szabadulni a fővárosból. Merre induljunk, ha túráznánk, pecáznánk, strandolnánk egyet a természetben, de erre csak a szombat-vasárnap áll rendelkezésünkre? És hova menjünk, ha szempont, hogy pici gyerek vagy más miatt autóval megközelíthető legyen a hely? Az új Jimnyvel jártunk utána.

Túrázni indulnánk kisgyerekkel, kutyákkal, nagyival, esetleg csapatot építenénk? Budapest környékén is találunk olyan turistaházakat, ahová eljuthatunk autóval, majd lepakolva és a kocsit letéve kirándulhatunk, pecázhatunk, strandolhatunk, vagy csak élvezhetjük a természet közelségét. Ha tényleg csak egy hétvége áll a rendelkezésünkre, érdemes egy helyi turistaházban éjszakázva elkezdeni a programot. Igen, turistaházban, akár Budapesten belül is - tökéletes kilátással a városra! Péntek délutáni indulással például érdemes felmenni a Hármashatár-hegyre.

Pest környéki turistaházak

Som-Hegyi turistaház

A 2013-ban felújított házhoz Pilisszentkereszttől gyalog juthatunk el az Országos Kéktúra útvonalán. A szálláson felszerelt konyhát találunk, büfé vagy étterem azonban nem üzemel.

Pénzásási Turistaház

Szintén 2013-ban esett át teljes felújításon. Autóval megközelíthető, így kisgyerekeseknek is ajánlható. Ágyneműhuzatot csak külön díj ellenében biztosítanak a vendégeknek.

A hegy a 19. században kapta nevét, ugyanis 1873-ig itt találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös, „hármas határa”. A repülés szerelmeseinek és a túrázóknak már ekkor kedvelt helye volt, hiszen kitűnő adottságokkal rendelkezett, ténylegesen egy karnyújtásnyira a belvárostól. Rotter Lajos vitorlázórepülő az 1930-as években létesített itt repülőteret. 1940-ben egy pilótaotthont is átadtak a repülőtér mellett, később ez lett a Rotter Lajos nevét viselő turistaház, melyet a Pilisi Parkerdő 2012-ben felújított. A ház biciklivel és autóval is megközelíthető az Országos Kéktúra mentén.

A pénteki pihenést követően szombat reggel vegyük Szentendre felé az irányt. Szentendre egy igazi ékszerdoboz, itt mégis csak egy kávéra, esetleg lángosra álljunk meg, ha a napot a Pilisben szeretnénk eltölteni. A Kőhegyi Menedékház is szuper hely, mi Pilisszentlászlón hagytuk a Jimnyt, innen indultunk az Apát-kúti-patak mentén az Ördögmalom-vízeséshez. Eredetileg csak kirándulni szerettünk volna, a vízeséstől nem messze azonban egy remek kis éttermet találtunk.  Aki szereti a pisztrángot és szívesen megdolgozik az ebédjéért, annak egyszer meg kell néznie a visegrádi pisztrángos tavat és a tőle nem messze álló Ördögmalom Erdei Éttermet, ahol a tóból frissen fogott halunkat sütik meg nekünk.

Kutyabarát turistaházak

Nagy Hideg-hegyi Turistaház

A kizárólag gyalog megközelíthető szállás hétköznap menedékházként üzemel, hétvégén azonban büfé és étterem is a vendégek rendelkezésére áll.

Kőhegyi Menedékház

Az autót a Szentendréről felfelé vezető úton le kell tennünk, innen 1,5 óra sétával érhető el  a szállás. Karácsony és szilveszter kivételével szállhatunk meg itt.

Innen érdemes felfelé indulni, megnézhetjük a Dunakanyart, majd Esztergomnál a hídon át tudjuk megközelíteni a Börzsönyt. Kicsit szűken, de még az Esztergomi Bazilikára is juthat egy kis időnk. A szlovák oldalon, a Duna bal partján térhetünk vissza Magyarországra, itt az Ipolyt követve, Hont és Drégelypalánk irányába indulva érhetjük el a Kútbereki turistaházat. A ház csak gyalogosan, illetve terepjáróval közelíthető meg, az útviszonyok nem kedveznek a városi autóknak – a Suzuki Jimnynek ez természetesen nem jelentett akadályt, pedig eső után érkeztünk.

A környéken egy hetet is eltölthet, aki megteheti, érdemes megnézni Nógrád, Drégely, Hollókő vagy Salgó várát. A somoskői várhoz és a bazaltorgonákhoz már át kell mennünk Szlovákiába.

A Kismaros és Királyrét között közlekedő erdei kisvasúton utazni önmagában is élmény, Királyréten leszállva pedig számos túraútvonalat érhetünk el. Kisgyerekkel a Bajdázó-völgybe érdemes egy kisebb sétát tennünk, nagyobbakkal innen érhető el a nógrádi vár – lankás terepen, nem kell nagyobb szintemelkedésekkel számolnunk.

Turistaház extrákkal

Vaskapu Menedékház

Az Esztergom fölött található turistaház fenti szobájából körpanorámán nézhetjük a Dunakanyart. A turistaházban étterem is üzemel, így ha csak kirándulni jöttünk, akkor is érdemes betérni. Jó idő esetén pedig léghajóval is megnézhetjük a környéket - ehhez előzetes egyeztetés szükséges.

Ha csak két szabadnapunk volt, ideje hazafelé venni az irányt. Az Ipoly mentén haladva érjük el a Dunát, a parton rengeteg látnivalóval teli út vezet Budapestig. A parti települések valamelyikénél mindenképp álljunk meg strandolni! Mi a zebegényi strandon szerettünk volna megmártózni, ám a parti fecskék idén nyárra elfoglalták a helyet, így tovább mentünk Verőce felé – az itteni strandon kajakot is bérelhetünk.

Nem kérdés, hogy érdemes egy hétvégére is kimozdulni a városból! Amennyiben ez szempont, nézzünk utána, hogy az adott szálláshely autóval megközelíthető. A kutyát sem kell feltétlenül a szomszédra bíznunk, állatbarát szálláshelyek is a rendelkezésünkre állnak.

A Suzuki Jimny nem csak terepjáróként funkcionál – bár ott érzi magát igazán otthon. Miközben bárhová eljutunk vele terepen, megadja ugyanazokat a kényelmi szolgáltatásokat, mint a városra tervezett autók.

Borítókép: Dimény András / Képszerkesztőség / Brand and Content

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Suzuki megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.