A látásjavításnál a szupergyors lézereké a jövő

Plazmagömbök okozta robbanások a szemben – ez a lézeres látásjavítás

VisuMaxSurgeon kicsi
2019.09.17. 06:21
Akármennyire is sci-fibe illő, valóban ez történik egy lézeres szemműtét során, ugyanis a lézersugár így választja el egymástól a szöveteket. Ellentétben az első, mechanikus eszközökkel végzett látásjavító műtétekkel, ma többféle ultramodern, ráadásul fájdalommentes módszer létezik a látásunk 100 százalékossá – vagy annál is élesebbé – tételére. A jelenleg legkíméletesebb eljárást és a látásjavítás jövőjét Ferincz István kutató-fizikus segítségével boncolgatjuk.

Egyre több ember látása szorul javításra. Az emberek körülbelül 10 százaléka rövidlátó - és ez a szám folyamatosan nő -, akiknek ahhoz, hogy élesen lássák a távoli dolgokat, szemüvegre vagy kontaktlencsére van szükségük. A távollatók is látásjavító eszközökre szorulnak, hiszen csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látják élesen a közeli tárgyakat. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik 40-45 éves koruk után csak olvasószemüveggel látják az apró betűket. Ők öregszeműséggel (presbyopia) küzdenek.

A szemüveg- vagy kontaktlencse-viselés csupán tüneti terápia, de szerencsére van tartós megoldás is: a lézeres látásjavítás.

Ma már minden szemüveggel korrigálható látáshiba fájdalommentesen javítható lézerrel is, ráadásul az elért korrekció egy életre szól, látásunk pedig 100 százalékosnál is jobb lehet a végén.

Sőt, az asztigmián (szemtengelyferdülésen) is lehet segíteni a lézeres technológiával.

A lézer a látás megmentője

A lézeres szemműtétek története Stephen L. Trokel amerikai kutató excimer lézerrel végzett kísérleteivel kezdődött az 1970-es években. A szakember felfedezte, hogy lézerrel korrigálható az emberi szem fénytörése a szaruhártya felszínén, és ezzel megnyílt az út a látáshibák végleges, életre szóló javítása előtt is. (Azelőtt mechanikus eszközzel végeztek látásjavító beavatkozásokat). A következő mérföldkő a femtolézer fejlesztése volt az 1990-es években, amelyben magyar kutatók, fizikusok és mérnök-informatikusok vettek részt (Juhász Tibor és Bor Zsolt professzorok, és Ferincz István a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai tanszékének kutatójaként. A femtolézer vagy femtoszekundumos lézer femtoszekundum (10-15 másodperc) gyorsaságú lézerimpulzusokkal juttatja a lézersugarat a szem belsejébe. Így emberi kéz érintése nélkül készíthetők 70-szer pontosabb bemetszések.

Ma már sokkal kíméletesebb a lézeres „szemműtét”, mint néhány évvel ezelőtt

A felszíni, hosszabb gyógyulással járó műtétektől a fájdalommentes, mindössze néhány percig tartó lézeres beavatkozásokig azonban hosszú volt az út – a technológia történetéről korábbi cikkünkben írtunk részletesen. A legújabb eljárások lényege, hogy alapos vizsgálatok és a szaruhártya feltérképezése után a femtolézerrel lebenyt vágnak a szaruhártyán, azt felhajtják, az excimer lézer pedig a szaruhártya mélyebb részén végzi el a dioptria beállítását.

shutterstock 350781761

Arról, hogy hol tart most a technológia, és milyen fejlesztések várhatók a jövőben, Ferincz István fizikust, a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

„A femtoszekundumos, azaz rövid impulzusú lézerek legújabb generációját a 2017 óta elérhető VISUMAX eljárás képviseli klinikánkon. A lebenyképzés lényege, hogy a beavatkozás kíméletes legyen, ezért nem mindegy, hogy mivel történik, hiszen minél pontosabb, precízebb, annál gyorsabb - és kevésbé kellemetlen az egész eljárás

- mondja a szakember. A femtolézerek nagyon kis impulzusokat bocsátanak a szembe.

Ferincz István
Ferincz István

Kicsi, de nagyon nagy teljesítményű energiáról van szó: a lézerek hatását úgy képzelhetjük el, mint a hajszál századrészének megfelelő méretű plazmagömböket, amelyek apró robbanásokat hoznak létre egy kis pontban.

A fókuszált lézernyaláboknak csak ezekben az apró pontokban van hatása a szemünkre, ezért rengeteg ilyen apró pontot kell elhelyezni a teljes szem felszínén, hogy a lézersugarak elválasszák egymástól a szöveteket, és létrehozzák a lebenyt a szaruhártyán”.

Ezen a ponton jelentkezik a VISUMAX eljárás előnye a korábbiakhoz képest. A régebbi típusú beavatkozások során egy vákuumgyűrűvel kell rögzíteni a szemet a lézerhez arra a 15-20 másodperce, amíg a kezelés tart, hogy ne tudjon mozogni - magyarázza Ferincz István. Ez  kissé megterhelte a páciensek szemét.

„A régebbi eljárásoknál a lézerberendezés alja egy 1 cm átmérőjű üveg volt, ami lenyomta és kicsit belapította a szemet és a szaruhártyát, és nyomásemelkedést okozott a szemben. Ezzel szemben a VISUMAX-nál a lézer a szaruhártya görbületének természetes íve mentén halad, nem nyomódik beljebb, és így nem növekszik meg annyira a szemnyomás. Ráadásul a rögzítés mindössze 1 mm vastag területen történik, nagyon kis vákuummal, így sokkal komfortosabb és kíméletesebb a szemhez."

Sokkal többen láthatnak tökéletesen, mint eddig

A fentiekből következik, hogy a VISUMAX azokon a pácienseken is tud segíteni, akik eddig nem voltak alkalmasak a lézerkezelésre. A látásjavításra jelentkezők kb. 20 százalékát korábban el kellett utasítaniuk a szakembereknek, főként a szemnyomás megnövekedésének veszélye miatt - mondja Ferincz István.

shutterstock 512612131

„Míg a hagyományos lézeres beavatkozásoknál először egy vákuumgyűrűt helyeznek a szemre, és ezt kapcsolják össze a lézerrel, a VISUMAX során nincs különálló vákuumgyűrű, ez bele van építve a lézer végződésébe - ahogy hozzáér a szemhez, rögtön oda is tapad. A VISUMAX lézer érintkezési felülete nagyon kicsi és nagyon kevés vákuumot használ, így azok a páciensek is alkalmasak a beavatkozásra, akiknek különböző okokból nem volt biztonságos a szem vákuumgyűrűvel való rögzítése”.

A fizikus a szemnyomás megemelkedésének veszélyén túl a további okok között említi a szűk szemrést, amibe a korábbi nagyobb méretű vákuumgyűrűt nem lehetett behelyezni, de a VISUMAX lézer kicsi eszközét igen.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolják ezt a kezelést: ha valakit olyan szaruhártya-sérülés ért, amelyik homályképződéssel jár. Ilyen sérülést okoz a flexelés közben szembe pattanó vasdarab, vagy ha a vonatablakon kihajolva a szemünkbe repült valami – hogy csak pár példát említsünk.

Az is elég gyakori, hogy a kontaktlencse miatti fertőzés károsítja a szemet. Ilyen esetekben ez a kíméletes lézer nem jó, mert akármilyen hihetetlen, túl kíméletes.

shutterstock 621510785

„Egy kíméletes eszközzel nem lehet sérült szövetet vágni, ahogy drótot sem a legfinomabb ollónkkal vágunk. Ilyen esetekben másik lézeres eljárást szoktunk javasolni. Egy kicsit talán lassabb a rehabilitáció, de az eredmény ugyanaz lesz: a páciens végleg megszabadulhat a szemüvegétől” - magyarázza a szakember.

A lézereké a jövő, és nemcsak a látásjavítás területén

A lézeres szemműtétek technológiája rengeteget fejlődött ez utóbbi évtizedekben, egyre kíméletesebb és rövidebb beavatkozásokkal lehet tökéletes látásunk. A kísérletek, fejlesztések pedig tovább folynak. Ferincz István szerint egyértelmű, hogy a femtoszekundumos lézereké a jövő.

A VISUMAX-szal már jelenleg is elérhető az ún. SMILE kezelés. Ez a kétlépcsős (lebenyképzés, majd látáskorrekció) folyamatot rövidíti le: a femtoszekundumos lézer itt nem lebenyt alakít ki, hanem egy lencsét a szaruhártyában, ennek eltávolításával pedig rögtön a dioptria korrekciója is megtörténik - mondja a szakember. Ez a legnagyobb újdonság jelenleg, mert egyetlen lézer végzi el azt, amit korábban kettő. Egyelőre mégsem váltanak át erre a technológiára a Focus Medicalban.

„Az eredmények nagyon biztatók, de a látásrehabilitáció tekintetében annyira nem jók még a tapasztalatok, mint az excimer lézernél. Mi is tudnánk ilyen kezelést végezni, de nem tesszük, mert a VISUMAX eredményei egyelőre jobbak”

- indokolja a döntést az ügyvezető igazgató. A SMILE technológia folyamatos fejlesztés alatt van, ezért lehet, hogy mindez változik majd a jövőben.

Kutatások folynak azzal kapcsolatban is, hogy a jelenleginél is rövidebb impulzusokkal, nagyobb ismétlési frekvenciával hozzák létre a különböző vágási felületeket a szaruhártyán, és hogy a femtoszekundumos lézerek elérjék az excimer lézerrel végzett kezelések pontosságát. A fejlesztők már nem a femto-, hanem attoszekundumos (10-18 másodperces) impulzusok tartományában kísérleteznek, és több száz megahertzes sűrűséggel „lövik” a lézerimpulzusokat, mesél a jövő irányairól a fizikus.

„A fejlesztők a felületek simaságát és a tökéletesebb és pontosabb szövetszeparációt célozzák.

Minél pontosabban és kiszámíthatóbban dolgozik egy ilyen lézer, annál jobbak az eredmények.

Ilyen kísérletek folynak Szegeden az ELI ALPS lézeres kutatóközpontban, ahol

a kutatók már képesek attoszekundumos impulzusokat is generálni. Ez lehet a lézeres látásjavítás következő generációja” - teszi hozzá Ferincz István.

A fizikus sokat vár a jövő fejlesztéseitől is:

„Az biztos, hogy ez a technológia újabb és újabb területeket fog meghódítani a szemészetben, egyre és egyre precízebbek és pontosabbak lesznek az eljárások, és emiatt egyre biztonságosabbak is.”

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Focus Medical megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.