10 tipp, hogy a miénk legyen az év legjobb távmunkahelye

shutterstock 1675666396
2020.03.23. 09:06 Módosítva: 2020.04.29. 10:33
Van, aki most kényszerül először home office-ba, másnak „csak” azt kell megtanulnia, hogy egy darabig egyáltalán nincs munkahelyre járás, fizikai kapcsolat a kollégákkal. Balogh Attila, a T-Systems vezérigazgató-helyettese segítségével azt szedtük össze, hogyan tudnak előnyt kovácsolni a kényszerből a cégek a távmunka általános bevezetésével, és az ehhez szükséges háttér megteremtésével.

Rengeteget változott a világ az elmúlt hetekben, amihez a munkáltatónak és munkavállalónak egyaránt alkalmazkodnia kell. Van, ahol csak javasolt, számos helyen viszont már kötelező az otthoni munkavégzés, elkerülendő a fokozott kockázatú helyeket: a tömegközlekedést, az egylégterű irodát, a munkahelyi étkezdét. A fizikai kontaktusok elkerülésével gőzerővel fordul mindenki a virtuális tér felé: az iskoláknak, cégeknek, intézményeknek nem pusztán jól felfogott érdeke egy jól működő távmunkarendszer hadrendbe állítása, hanem sokszor egyenesen a túlélésüket jelenti.

„Mi régóta a digitális lehetőségek felől nézzük a világot, az üzleti életet. Rengeteg innovatív eszköz áll rendelkezésre a távmunkához, amely természetesen nem ma került terítékre, de most aktuálisabb, mint valaha”

– mondja Balogh Attila, a T-Systems vezérigazgató-helyettese.

Ugyanakkor a cégek többsége nincs felkészülve ennyire rapid és ennyire komplex átalakulásra, hiába adottak a megfelelő technológiák. A szakember segítségével összegyűjtöttük, mire kell figyelnie, mit kell megfontolnia egy vállalatnak, ha el szeretné kerülni a tűzoltásból fakadó tipikus csapdákat.

1. A segítség mindig jól jön

Még a távmunkában már gyakorlottnak számító cégeknek is komoly fejfájást okozhat, ha tömegszerűen kell megteremteni a home office lehetőségét dolgozóiknak – ráadásul villámgyorsan. Ilyenkor jól jön egy megbízható partner, amelynél egy kézből hozzáférhető minden: az informatikai infrastruktúra, az eszközök, a rendszerintegráció.
Az sem árt, ha a szolgáltatónak van releváns tapasztalata a távmunkarendszerek kiépítésében és működtetésében:

a most kényszerűségből bevezetett folyamatok hosszútávon még versenyelőnyt is jelenthetnek a gyorsan és hatékonyan alkalmazkodó vállalatoknak.

2. Újragondolt folyamatok

Bár a jelenlegi helyzet annyira hiányzott, mint púp a hátunkra, mégis jó lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk a cégünk munkafolyamatait, régi beidegződéseit. Akár arra a felismerésre is juthatunk, hogy az sem feltétlenül baj, ha a korábbi munkamenetet nem tudjuk folytatni – hiszen lehet helyette egy jobb. Ne ijedjünk meg attól, ha változik a gondolkodásmódunk!

3. Személyes kommunikáció pótlása

Különösen az irodai munkavégzésben fontos a személyes kommunikáció, enélkül könnyen megugorhat a sorozatok nézettsége. Rengeteget segít az online meetingek megtartása, az információk folyamatos és zavartalan áramlása – ennek hatását az újdonság erejének alábbhagyásával egyre többen fogják a saját bőrükön érezni. A digitális remetéket kivéve mindenkinek hiányzik előbb-utóbb az emberi szó.

shutterstock 404989831

4. Távfejlesztés, távsegítség

Amikor a munkavállalók egészségének megőrzése a fő cél és napról napra változnak a személyes izoláció körülményei és szabályai, egyáltalán nem mellékes milyen az otthon upgrade-je, tud-e irodaként is működni. Ilyenkor fontos, ha helyszíni kiszállás nélkül, tehát a biztonságos távolból is bővíthető az informatikai infrastruktúra, ahogyan a céges hálózat biztonságos eléréséhez szükséges módosítások is megejthetők felhőalapú megoldásokkal, ráadásul mindez hét munkanap alatt.

5. Csúcsforgalomban is biztonságban

Egy-egy online meetingen vagy a fájlok megosztásával rengeteg szenzitív adat jön-megy a digitális térben. Szerencsére ma már távoli elérés esetén is tűzfallal és egyéb eszközökkel védett csatornákon lehet mindezt küldeni és fogadni.

shutterstock 1590096310

6. Ami mehet magától, az menjen magától

Amikor megfeszített a cég működése, jelentős tehertől lehet megszabadulni a jellemzően pénzügyi, számviteli, üzemeltetési, adminisztratív és egyéb adatrögzítéssel járó tevékenységek automatizálásával. Ha ezek hosszútávon beépülnek a mindennapokba, az akár még előnyt is jelenthet békeidőkben.

7. Mjölnir házi használatra

A fizikai eszközök megléte és alkalmassága szintén nagyon fontos szempont. Nem kell feltétlenül a legújabb gamer gépre gondolni, de ha odahaza nincs megfelelő asztali számítógép, szükség lesz egy laptopra vagy tabletre – még akkor is, ha a munkához, a videó- vagy telefonos konferenciák lebonyolításához már egy okostelefon is megteszi.

8. Csak egészség legyen és sávszélesség

Ma már a munkavállalók saját használatra is megfelelő sebességű netet használnak. A hatékony távmunka enélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen. De akkor sem kell kétségbeesni, ha nem a legmodernebb optikai kábelen csücsülünk: a T-Systems ajánlatában létezik olyan spéci, havidíjas mobilnettel feltuningolt router, amely képes szelektálni az adatforgalmat. Így szükség esetén a munkaügyek miatt megnövekedett adatforgalmat áttereli mobiladatra, miközben a gyerek törióráját sem zavarjuk az eredeti otthoni hálózaton.

shutterstock 562405771

9. Ha lehet, csak a részvevők hallgassák a megbeszélést

A távmunkához olyan kommunikációs eszköz kell, amely összességében biztonságos és üzembiztos, amit nem adja meg bármilyen webes alkalmazás.

10. A távmunka nem kényszer

A home office lehetőségének mostani kiterjesztését ugyan a körülmények kényszerítették ki, ugyanakkor a cég és az alkalmazott valójában egyaránt profitálhat belőle. Valójában már most is, hiszen ezzel könnyebb magunkat a kötelező társas távolságtartáshoz tartani. Szerencsés esetben pedig akkor is, amikor az élet visszatér a normál kerékvágásba, utóvégre a fiatal munkavállalók körében a home office az egyike annak a négy legfontosabb tényezőnek, amelyek a leginkább hozzá tudnak járulni a munka-magánélet egyensúlyához.

A munka, ahogyan a magánélet és általában az élet, nem áll meg, csak átalakul.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az T-System megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.