Kisgyerekkel otthon – szépségek és nehézségek

Out of the Box – virtuális találkozások

shutterstock 642417013
2020.04.24. 12:04
Online beszélgetéssorozatunkban ma Horváth Éva, Peller Anna és Sákovics Dia véleményét ismerhettük meg. Arról beszélgetett velük Szily Nóra, hogy milyen felfedezéseket tesz egy anyuka önmagában, és gyermekével való kapcsolatában a mostani összezártság időszakában. Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A beszélgetés témája:

Kisgyerekkel otthon - így élnek az ismert anyukák, bevállalva örömöket, nehézségeket egyaránt. Milyen felfedezéseket tesz egy szülő önmagában és gyermekével való kapcsolatában a kényszerű összezártság alkalmából? A siránkozásnak nyilván nincs értelme - de a döccenők kezelésének igen.

Ismert édesanyák mondják el tapasztalataikat, elakadásaikat, ötleteiket - őszintén, akár az önkritikát sem mellőzve. A pszichológus pedig értelmezi, kiegészíti a hallottakat, no meg inspirációval is szolgál.

A beszélgetés résztvevői:

megszolalok-anyukak

Horváth Éva, műsorvezető, szépségkirálynő, modell
Peller Anna, színésznő, énekesnő, szinkronszínész
Sákovics Dia, a Dívány főszerkesztő-helyettese, pszichológus

Moderátor:  Szily Nóra

„Az én napi kihívásom a főzés, porszívózás, felmosás, és utána minden kezdődik elölről, 0-24. Amióta karanténban vagyunk, a lakás folyamatosan úszik.”  - Horváth Éva

„Számomra a két kutyám az antidepresszáns. És ők – bár érzik rajtam a hangulatom, de – mosolyt csempésznek az arcomra.  Hiszen az életnek mennie kell tovább.” - Szily Nóra

„Mire jó a kényszerpihenő? Összehozza a családot. Számomra a helyzet pozitív oldala, hogy a családdal lehetek, és mint „háziasszony” tündökölhetek a 3 fogásos ebédekkel.”  - Peller Anna

"A járvány nemcsak a gazdaságot vagy az egészségügyet, de a családokat, az egyéneket is számos új kihívás elé állította. Különösen nehéz a dolguk most a szülőknek, akik egyszerre (egy helyen és időben) igyekeznek megfelelni a munkájuk, a szülői és otthoni feladataik követelményeinek. Ráadásul mindezt egy bizonytalan, bejósolhatatlan környezetben, ami önmagában is nagy lelki terhet jelent. Ebben a krízishelyzetben különösen fontos tudatosítani magunkban, hogy éppen min megyünk keresztül, hogy lélektani értelemben mi történik velünk és a családunkkal. Ez sokban segíthet ugyanis a pszichés jóllétünk megőrzésében." – Sákovics Diána

A beszélgetés összefoglalása: 

Szily Nóra arról azzal a kérdéssel kezdte a beszélgetést, hogy hogy nézett ki egy átlagos hetük a korlátozás előtt és mennyire viselte meg őket az átállás.  

„Most azt gondolom, hogy abnormálisan. Embertelen volt az a tempó, amit diktáltam magamnak. Úr isten, ezt, hogy bírtam?!” – mondta nevetve Peller Anna, akinek a La Mancha premierje előtt jött a stoptábla. „Az első két hét a karanténban nekem pokoli volt. Nagyon fájt, nagyon rosszkor jött, és konkrétan fizikailag rosszul voltam, mert egy olyan nagy pörgésben voltam benne. Az Operettszínházban a főpróba hetén azt mondták, hogy ez most beléd fog szorulni, nem adhatod elő. Kegyetlen volt megállni, fizikailag és mentálisan is.”

Horváth Éva nem tartja különösebben felkavarónak az otthon maradást, mivel eddig is rengeteg időt töltöttek együtt a gyerekkel.

„Az elmúlt időszakban megtanultam, hogy nem vállalok el felesleges dolgokat. Régen pörögtem, mint a mérgezett egér. Amióta megszületett Kristóf, én azt mondtam, oké, állj! Tudtam, hogy nem akarok a munkának élni, én a gyerekemnek szeretnék élni. Óriási változást nem hozott számomra a karantén.”

Ami a jelenlegi helyzetben elszomorítja, az az emberek közti kapcsolat változása. Kisfia nagyon szeret gyerekekkel játszani - „…angollal, japánnal, kínaival, neki mindegy. Amikor kimész az utcára, mindenki néz rád, hogy akkor most te fertőzött vagy-e vagy nem? Valaki tüsszent, akkor mindenki hátra hőköl. Hogy tud majd Kristóf más gyerekekkel játszani?” 

„Én a szerkesztőség és a rendelő között ingáztam. Vagy vittem, vagy hoztam az iskolába a fiamat. Nekem nagyon rohangálós volt ahhoz képest, hogy most mindent itthonról végzek” – mesélte Sákovics Diána.

Pszichológusként így látja a helyzetet: „Az első 1-2 hét egy nagyon érzelmes időszak volt. Mindenki várta a változást, faltuk a híreket. Aztán lehetett látni, hogy szépen lassan elfogadták az emberek. De én azt látom, hogy folyamatos az érzelmi hullámzás, bizonytalanság és kiszámíthatatlanság. Ami abban is megjelenik, ahogy a környezetünkkel, a családtagjainkkal bánunk.”

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkon tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. A mai esemény házigazdája a Femina.hu

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.