Elmaradó zenei események és következményeik

Out of the Box – virtuális találkozások

shutterstock 611045375
2020.05.05. 12:00 Módosítva: 2020.05.05. 14:04
Online beszélgetéssorozatunkban ma 14 órától Egyedi Péter, Fülöp Zoltán és Bali Dávid véleményét ismerhettük meg. Arról beszélgetünk velük, hogy mi lesz a zenészekkel és az iparággal idén, amikor az események nagy része elmarad. Hogyan élik túl ezt az időszakot, milyen alternatív megoldásokat látnak? Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A beszélgetés témája:

Hogyan éli túl ezt az időszakot a zenei iparág, a fesztiválok szervezői, a koncertezésből élő művészek? Mit tehetnek a jelenlegi helyzetben? Fokozott enyhítés esetére már készülnek tervekkel? Mi lesz augusztus 15. után?"

A beszélgetés:

A beszélgetés résztvevői:

megszolalok-zeneipar

Fülöp Zoltán, a Sziget Zrt. fesztiváligazgatója
Egyedi Péter, a Fishing on Orfű sajtófőnöke
Bali Dávid, a HOTS könnyűzenei exportiroda stratégiai vezetője, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője

Moderátor: Pusztay András

Összefoglaló:

Augusztus 15-ig betiltott a kormány minden 500 fő feletti tömegrendezvényt, és ezzel a fesztiválszezon a 2020-as évben szinte véget is ért – mielőtt elkezdődött volna. „Ugyanakkor eeményteli lehet, hogy augusztus 15. után még van két hét a nyárból” – vezeti fel Pusztay András a beszélgetést. A Fishing on Orfű például át is került erre az időszakra.

Lehet-e bármilyen fesztiválélményt nyújtani a social distancing jegyében? Mi lesz az bérletesekkel? Milyen veszteséggel számol a fesztiválipar?

Egyedi Péter, a Fishing on Orfű Sajtófőnöke elmondta, hogy ugyan jelen pillanatban 100%-al  dolgoznak, nehéz a helyzet, mert átlagosan kéthetente változnak a körülmények – ezért folyamatosan figyelik a híreket és a rendeleteket. Jegy- és bérletvisszaváltásokkal kapcsolatban így fogalmazott: „Mivel évről évre gyorsabban fogytak a jegyeink, bárki, aki nem tartja biztonságosnak ezt az időszakot, visszaválthatja”.

 „Azon túl, hogy a VOLT fesztivált, a Balaton Soundot és a Szigetet sajnos kénytelenek voltunk elhalasztani, a Strand és a Be My Lake fesztiválokra gőzerővel készülünk.” – számolt be Fülöp Zoltán, a Sziget Zrt. fesztiváligazgatója. „Nyilván beépítjük azokat a szempontokat, amik egy ilyen járványhelyzet után elvárhatók, és a fesztiválozók biztonságát maximálisan garantálják”.

„Annak örülnénk a legjobban, ha a bérleteinket felhasználnák a következő évben – folytatja Fülöp Zoltán - de ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy visszaváltsa, akkor lehetővé fogjuk tenni számára. Bennünk is megvan a maximális rugalmasság”.

A zene- és fesztiválipar veszteségeiről szólva Bali Dávid, a HOTS és a Hangfoglaló vezetője elmondta, hogy márciusi felmérésük alapján - melyet a Könnyűzenei Szolgáltatóipari Irodával szerveztek - 50 ezer be nem töltött munkakört számoltak össze. Ez ebben az időszakban zenészekre, a produkciók infrastrukturális- és egyéb személyzetére vonatkozik.

Veszteségekkel kapcsolatban Fülöp Zoltán kifejtette, hogy bár „az alap Sziget stáb 70-75 fős - ők egész évben dolgoznak a fesztiválokon, de ennek sokszorosa az a szám, akiket érint a helyzet. Nagyságrendileg: akiket alvállalkozóként egy Sziget fesztiválra megbíznak, az 4-5 ezer ember, a vendéglátósokkal, biztonsági szolgálattal és egy egyéb munkakörökkel együtt kb. 20 ezer emberről van szó. A VOLT és Balaton Sound rendezvény valamivel kevesebb, de rengeteg embert érint. Ennek a három fesztiválnak az elmaradása miatt közel 800 partneri szerződést kell felbontaniuk és 1000 fölött van a vendéglátós szerződések száma, melyek most meghiúsulnak.”

"A jelenlegi helyzet minden szempontból új és összetett: az eddigi tapasztalatainkból, ismereteinkből kell egy társadalmilag, gazdaságilag kiszámíthatatlan jövőre alkotnunk forgatókönyvet úgy, hogy a jelenlegi helyzetet és annak rövid távú következményeit sem látjuk még, sem mi, sem a fesztiválpiac többi szereplője és az ahhoz kapcsolódó szektor sem."

Fülöp Zoltán

"A rendkívüli nehézségek mellett rendkívüli türelmet, megértést és összetartást is tapasztalok az elmúlt időszakban - az élet minden szegletében."

Egyedi Péter

"A szerzők és az előadók mellett a háttéripari szereplők foglalkoztatása is kulcskérdés, amit a piaci szereplők is közös felelősségnek élnek meg: szeretném hinni, hogy ez az időszak továbbra is szólhat arról, hogy mind visszaadjunk a saját közösségünknek, hogy aztán együtt építhessük vissza a következő években azt a piaci állapotot, amiben a zeneipar is visszakaphatja az önazonosságát."

Bali Dávid

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkontájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.