Mindennapi csatáink: a kutya élősködői és elpusztításuk

vlcsnap-2020-05-07-10h50m22s093
A cikk a Bayer Hungaria Kft., az Advantix és Foresto termékek gyártójának megbízásából készült
2020.05.11. 05:41
Felelős kutyagazdiként elkerülhetetlen, hogy maximálisan informáltak legyünk az élősködő-témában. Az átlag magyar kutyát megtestesítő Bobby példáján keresztül sorra vesszük a szükséges tudnivalókat a szemtelen bolhákról, az alattomos szúnyogokról és a főgonosz kullancsokról. Dr. Rapavi Barbara állatorvos segítségével azt is összeszedtük, hogyan kell védekezni a csúfságok ellen.

A gyakori élősködők ellen nem csak egészségesebb, de egyszerűbb, biztonságosabb és olcsóbb is a paraziták számára kellemetlen ízűvé tenni bundás barátunkat, mint kikúrálni a másodlagos, harmadlagos fertőzésekből és betegségekből.

Videónkból megtudhatja, milyen alapvető élősködőktől kell megvédeni Bobby-t, az átlag magyar kutyát.

Rosszfej szúnyogok, bolhák és kullancsok szevasztok!

Belső ellenség, avagy a férgek

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha a kutya nem érzi magát komfortosan. A férgesség mindenképp egy olyan állapot, amikor a kutya nem érzi jól magát, így ezek ellen a nemkívánatos teremtmények ellen védekezni kell. Ezt úgynevezett széles spektrumú készítményekkel tehetjük: tablettával vagy rácseppentős (spot on) oldattal.

„Minimum háromhavonta szükséges kedvenceinket féreghajtani. Azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy hazánkban a szívférgességgel már az ország egész területén számolni kell, így ennek megelőzéséről havonta kell gondoskodnunk”

– egészíti ki Dr. Rapavi Barbara.

A szívférgek lárvái ellen lehet védekezni úgy, hogy folyamatosan pusztító környezetet teremtünk számukra tablettával vagy cseppel. Ha vannak, ha nem. Fontos, hogy mielőtt megkezdjük a szívféreg elleni védekezést, minden évben vértesztet kell végeztetni az állatorvosnál. Ennek két nyomós oka is van: egyrészt a már kifejlett férgek legyőzése teljesen más kezelést igényel, másrészt a féreghajtótól elpusztult paraziták tetemei meg is ölhetik a kutyát, amikor a véráramba kerülve feltorlódnak az erekben – akár egy vérrög.

Kullancs, bolha és a szúnyog - ajtóstól ront a házba

Összefoglaló nevükön a külső paraziták meglehetősen gyakoriak és rengeteg gondot okozhatnak a kutyának, sőt, általában minden házikedvencnek. Az egy háztartásban élő állatokat egyformán védeni kell, így például a bolhát igencsak hosszadalmas folyamat lehet kiirtani, ha már egyszer beette magát valahova. A kullancs és a bolha ellen is folyamatosan, évi 12 hónapon keresztül ajánlott védekezni, hiszen már nem nagyon van téli holt szezon – valljuk be, tél sincs nagyon.

Hatásos fegyver lehet ezek ellen mind nyakörv, mind csepp, mind a pedig tabletta. Hatásmechanizmusukban azonban különbözőek: a nyakörv és a csepp lehet repellens (a táplálkozás ellenes) és ölő hatású is.

„A repellencia megakadályozhatja az élősködők vérszívását, ezáltal lényegesen csökkentheti a betegségek átvitelének kockázatát” – teszi hozzá Dr. Rapavi Barbara.

A tabletták kizárólag elpusztítják a bolhákat és a kullancsokat. Mivel ezek hatóanyaga az emésztőrendszeren keresztül felszívódva jut el a keringésbe, a parazitának bele kell kóstolnia az áldozatba, hogy - drámaian fogalmazva - végleg a torkán akadjon a falat.

Szúnyog ellen – mely a szívféreg lárvájának is hordozója lehet – a féreghajtón túl repellens szerekkel is lehet védekezni, melyek távol tartják a rovarokat.

Mit kell egyidejűleg használni?

Külső- és belső élősködők elleni szereket egyaránt ajánlott használni. Vannak olyan cseppek, amelyek paraziták ellen is védettséget biztosítanak, a legtöbb nyakörv és tabletta mellé pedig plusz féregölőt kell adni. De mivel rengetegféle, akár kombinált szer is létezik és elég nehéz eligazodni a pontos hatásmechanizmusok sokaságában, érdemes állatorvos vagy állatgyógyszertári patikus segítségét kérni.

Sokan használnak illóolajokat (pl. geránium), spray-ket, gyógynövényeket az élősködők ellen. Ezek kiegészítésként nem rosszak, viszont a szerek egymásra gyakorolt hatása miatt a használati utasítás és az állatorvos útmutatása alapján érdemes válogatni közülük.

L.HU.MKT.AH.03.04.2020.0803

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Bayer Hungaria Kft., az Advantix és Foresto termékek gyártójának megbízásából, nem az Index szerkesztősége.