Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Mit tett a szexuális életünkkel a bezártság?

Out of the Box – virtuális találkozások

shutterstock 747893590
2020.05.26. 11:59
Online beszélgetéssorozatunkban ma Dr. Hevesi Krisztina, Csonka Balázs és Kozma- Vízkeleti Dániel véleményét ismerhettük meg. Arról beszélgetett velük Szily Nóra, hogy hogyan hatott a járvány szexuális életünkre, párkapcsolatunkra és mire számíthatunk a jövőben. Összemelegedtünk vagy kihűltek a kapcsolatok? Hogyan fogyasztottunk pornót? Hogyan indul újra az élet? Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A beszélgetés témái:

Rontott vagy javított a párkapcsolatokon a karantén? Baby boomra számíthatunk, vagy a válások lesznek többségben? Milyen utóhatása lehet a karanténnak szexuális és párkapcsolati vonalon? Többet szexeltek most az emberek, vagy a bezártság megöli a vágyat is? Gyakoribb lett-e az önkielégítés, nőtt-e a pornófogyasztás a karantén ideje alatt? Most mindenki kiszabadul, több a testi kapcsolat, kell-e félni, hogy elkapunk valamit?

Beszélgetés:

A beszélgetés résztvevői:

OOB-nativ-szex-4-3-V1-B

Csonka Balázs – szexuálpszichológus, Dívány.hu főszerkesztő
Hevesi Kriszta – szexuálpszichológus
Kozma-Vízkeleti Dániel – családterapeuta

Moderátor: Szily Nóra

A beszélgetés összefoglalója: 

„A világon minden a szexről szól, kivéve a szexet, mert az minden másról”

„Ennél jobb stresszlevezető, mint a szex, nem létezik, gondoltam az elején” – vágott a téma közepébe Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus. „De annyi veszteséggel, gyászfolyamatokkal – munkahely elvesztése, bezártság, a befizetett nyaralás elbukása – járt ez helyzet, hogy nagyon sokakban az utolsó dolog volt a szex, ami eszükbe jutott. Pláne, ha három gyerek még ott kopogtatott az ajtón.  Nem feltétlenül a szex volt a dolog homlokterében – bár biztos voltak szerencsések, akik ezt megoldották.”

„Meglepően sok esetben találkoztam azzal, hogy igazán nem okozott változást a karantén – mondja Csonka Balázs szexuálpszichológus, a Dívány.hu főszerkesztője. „Több ügyfelem home office-ban dolgozott eddig is, és volt egy bejáratott rendszere annak, ahogy otthon tudnak működni. Sokan bejártak dolgozni, mert megtehették. Kevés olyan emberrel találkoztam, aki de facto be volt zárva. Viszont ahol gyerek vagy gyerekek voltak, azt én is tapasztaltam, hogy nagyon megnövekedtek ezek a terhek.”

„A szexualitás a legérzékenyebb indikátor. Egy pár két tagja nagyon különbözőképpen élheti meg ezt a feszültséget” – magyarázza a párkapcsolatok dinamikájával kapcsolatban Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta.
„Az egyik aggódik, szorong: -Ne menjél sehova!
A másik: -Ugyan már, az egész országban két tized hétezreléknyi vírushordozó van. Azokkal én nem fogok találkozni.  
Ez teljesen természetes folyamat, ugyanakkor nagyon nehezen bocsájtjuk meg a másik számára, hogy ő máshol jár ebben a folyamatban. Ez pedig inkább szétvisz bennünket, nem pedig összehoz.”

A megnövekedett pornófogyasztással kapcsolatban Csonka Balázs nem lát különösebb problémát. „Az egyetemi vizsgaidőszakban ugyancsak megnő a pornó használat, aztán szorgalmi időszakban lecsökken. A pornófogyasztásnak van egy megszokott hullámzása az emberek életében.  Az, hogy hány ember diagnosztizálódik önhatalmúlag pornófüggőnek, az viszont meg fog nőni. A hozzám fordulók elsöprő többsége úgy kapja ezt a diagnózist, hogy egyszer rajtakapja a partnere.”

„Akik valóban (pornó) függővé válhatnak, azok egyrészt az addikcióra, illetve nagyobb stresszre hajlamos személyek, akik nem bírják a pillanatnyi nyomást, és idegnyugtatóként használják.” – egészíti ki Dr.  Hevesi Krisztina.

„Nem kevés párkapcsolatot vagy a külső kapcsolatok, vagy a prostitúció használatának lehetősége egyensúlyozott ki, eddig. Vagyis a szexus nem a kapcsolatban volt megélhető, hanem a kapcsolaton kívül” – teszi hozzá Kozma-Vízkeleti Dániel. „Azt gondolom, hogy akik a szexuális életüket így élték meg, azok döntő többségükben a pornófogyasztás mellett döntöttek, mintsem visszatértek a háztartási szexhez.”

„Egy kapcsolatban a közelség és a távolság sajátos dinamikája mindig óriási hatással van a szexuális vágyra. Ez a mostani helyzet sokak életében az extrém közelségről, másokéban az extrém elszigeteltségről szól, így nem meglepő, ha a teljes szexmentességtől a szexuális élet felvirágzásáig a legkülönfélébb megélésekkel találkozunk.” 
Csonka Balázs

„Vajon összezárást, összerázódást vagy egészen mást hozott az összezártság? A folyamatos közel levés közel hoz vagy távolít? Klienseim, kollégáim és tágabb családom körében azt tapasztalom, hogy most is érvényes a VAGY-VAGY helyett ÉS: azaz a kapcsolatok intenzívebbé válása a konfliktusok mellett a megosztott örömöket is fokozta. Asztalnál, kanapén, ágyban, kertben, mosógép körül.”  
Kozma-Vízkeleti Dániel

„A problémás pornóhasználatból adódóan a merevedési zavarok már nem elsősorban az idősödő férfiakat érintik – sőt, a pornográf képekkel korábban találkozó fiatalok még kevésbé kívánják meg a párjukat egy kapcsolaton belül: hamarabb alszik ki a szexuális vágy egy „monoton” személy iránt. S a kondicionálás szabályainak megfelelően a partnerre nem, de a 'porn' feliratra akár már ki is alakulhat az erekció...” 
Dr. Hevesi Krisztina

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkon  tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Dívány.hu.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.