Pályaváltás, álommunka, de hogyan? Nekik sikerült.

Out of the Box – virtuális találkozások

shutterstock 1037723986
2020.06.12. 11:56 Módosítva: 2020.06.12. 14:07
Online beszélgetéssorozatunkban ma a karrierváltás kérdése került terítékre. Singer Magdolnával, Szabó Patríciával és Rácz Brigittával arról beszélgettünk, hogy mit tehetünk, ha már nem élvezzük a munkánkat úgy, mint rég, esetleg kipróbálnánk magunkat valami másban is. Előfordulhat, hogy a járvány elmúltával nem kaphatjuk vissza régi munkánkat, így nincs választásunk, mint újratervezni a karrierünket. De hogyan csináljuk? Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A beszélgetés témája ezúttal a karrier- és pályaváltás volt. Ki és mikor váltott, hogyan csinálta? Létezik valami általános recept?

Kezd visszatérni az élet a régi kerékvágásba, de mit tegyünk, ha korábbi munkánkat nem kaphatjuk vissza? Vagy más területen is kipróbálnánk magunkat, de félünk? Hogyan gondoljuk újra önmagunkat? Mit tehetünk akkor, ha nem élvezzük munkánkat, vagy kipróbálnánk magunkat másban? Honnan tudjuk, hogy miben lehetünk sikeresek? Mit tegyünk, ha a környezet visszahúz, vagy idősnek érezzük magunkat a váltáshoz? Mi kell ahhoz, hogy sikeresen váltsunk?

Beszélgetés:

A beszélgetés összefoglalója:

Hány évesen lehet karriert váltani? Melyek voltak a legnagyobb változások a beszélgetőpartnerek életében? Mi indikálta ezeket?

Tükör és ablak. Ha az ember váltani akar, szerintem nagyon el kell gondolkoznia azon, hogy ki vagyok ÉN, és ki kell nézni az ablakon, hogy hol tart a világ – összegezte Szily Nóra a karrierváltás első lépését.

Singer Magdolna otthagyta a kirakatrendezést, mert vágyott a pszichológia területére. „Nem tudtam, mit akarok és a készségeimet sem ismertem fel eléggé. 48 éves voltam, mire a diplomámat megszereztem” – idézte fel élete legmerészebb karrierváltását.

„Én színésznőből lettem online szakember, de hát nem így indult...” – mesélte Rácz Brigitta, a Femina.hu főszerkesztője. „Nem gondoltam túl a váltást, csak amikor kint álltam a nagy semmiben, akkor szembesültem azzal, hogy ha valaki színésznő, az nem biztos, hogy piros pont a munkaadóknál.”

„Mélységek és magasságok bűvöletében tudom tolni az életemet. A Cosmónál emlékszem a pillanatra, amikor rájöttem, hogy ebből elég volt.  Ennek 10 éve – emlékszik vissza Szabó Patrícia, a Cosmopolitan korábbi főszerkesztője, blogger, PR szakember.

A generációs hozzáállással kapcsolatban Singer Magdolna megjegyezte: „Amikor fiatal voltam, én is kishitű voltam. 30 éves koromban azt gondoltam, hogy buta vagyok, nem tudok szerezni egy diplomát se. Ahogy idősödünk, egyre bölcsebbek leszünk; és hitünk is lesz, hogy azért mégis összegyűjtöttünk az életünk során mindenfélét, amivel bizonyíthatjuk magunknak, hogy képesek vagyunk létrehozni értékeket.”

„40 se voltam még, amikor egy kolléganő nagyon lesajnálóan azt mondta, hogy felettem eljárt az idő, ideje lenne nyugdíjba vonulnom” – fűzte hozzá Rácz Brigitta. „Ezen a felfogáson nem ártana változtatni, de alapvetően a mi hozzáállásunkon is múlik. Úristen, elmúltam 40! Na, és?! 80-90 évig fogunk élni! Igenis gondolkodni kell azon, hogy mit fogunk csinálni 65 pluszosan még 20-30 évig.”

„Kétféle vezető létezik, az egyik, aki alattvalót keres, és a másik, aki munkatársat. Én mindig munkatársat kerestem, és a mindenféle váltásaimban nagyon nehéz volt, hogy csapatokat hagytam ott.” – mondta el Szabó Patrícia. 

Résztvevők:

OOTB-1920x1080-13-B

Singer Magdolna - író, újságíró, tréner, mentálhigiénés szakember

Szabó Patrícia - blogger, PR szakember

Rácz Brigitta - Femina Média portfólió igazgató, Femina.hu főszerkesztő

Moderátor: Szily Nóra

„Egy nagyobb veszteség esetén elveszítjük a biztonságérzetünket, az önmagunkról és a világról alkotott képünk is bizonytalanná válik. Ilyenkor az önbecsülésünk is megfogyatkozik, szégyent élünk meg, különösen annak fényében, hogy kultúránk a sikeres és magabiztos embereket értékeli. Szerencsére vannak eszközök, amik segítenek a felállásban és újrakezdésben."  
Singer Magdolna

„Többszöri újrakezdőként pontosan tudom, mennyi szorongással, félelemmel jár egy váltás, de azt is, hogyan épít, tesz magabiztosabbá. Azt nem állítom, hogy egyszerű dolog, és csak az elhatározáson múlik, ám visszanézve az eddigi újrakezdéseimre, megérte belevágni a nehézségekkel együtt is. Nem csak új szakmákat, új nézőpontokat tanultam, de sokat alakított azon a szemüvegen, amin keresztül az embereket, a világot látom.” 
Rácz Brigitta

„Ma már a világ megváltozott, nem az van, mint Nagyanyáink, Anyáink idejében, hogy egy szakma, aztán azt csinálja mindenki 50 éven át. Szerintem ma már annyiszor kezdünk újra, hogy csak na. A vírus most áthangszerelte a munkaerőpiacot is, aki eddig turizmusból élt, annak erősen át kellett gondolnia például, hogyan tovább. Először nyilván mindenki pánikol, én sem maradtam ki ebből. Aztán a karantén ideje alatt kicsit újra is építettem magamat. Skorpió érintettségűeknél ez még erősebb, jegyzem meg halkan.
Nőként pedig sokszor gondolod újra magadat. Anyaként, nőként, munkatársként, vagy akár egy válás után. Tudni kell, ez az élet egy nagy játék és új és új szerepekben próbálhatjuk ki magunkat, nem szabad beleragadni abba, ami már nem a miénk. Tehát nem a szerep vagyunk! És azt sem szabad elhinni, amit mások mondanak, mi a miénk. Én sokáig voltam ebben, de most már ismerem magamat, az igazi önmagamat.
A június energetikája erről is szól: találd meg az igazi önmagadat és indulj el a saját utadon.” 
Szabó Patrícia

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkon tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg.
Az esemény házigazdája a Femina.hu.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.