Gyöngyi
4 °C
13 °C

Amikor számít a méret

shutterstock 1779285377
2020.07.28. 00:03 Módosítva: 2020.07.28. 00:03
Van a férfiaknak egy olyan szerve, aminél kimondottan számít, mekkora. És nem, nem arra gondolunk, amire valószínűleg most ön, kedves olvasó. Ez a szerv nem más, mint a prosztata. Mivel a húgy-ivarrendszer problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata különböző megbetegedései, igenis fontos róla beszélni, odafigyelni rá.

A prosztatáról társalogni valószínűleg nem számít a legmenőbb csevegési témának a férfiak között. A legtöbben – főleg a tünetmentes, egészséges férfiak – talán azt sem tudják pontosan, hogy hol van, és mire való, pedig igencsak fontos szervről van szó. Fontos, de eléggé aprócska – jó esetben. A prosztata vagy más néven dülmirigy ugyanis egy mindössze gesztenye nagyságú, nagyjából 20 grammos, izomszövetből és nyálkahártyából álló nemi mirigy. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycső pedig átfúrja a prosztata mirigyállományát.

Oké, de mit csinál?

A prosztata által termelt váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezik a férfi nemi váladékot, az ondót, aminek nagyjából 20 százalékát adja. A prosztataváladék enyhén lúgos kémhatású, ezáltal segít semlegesíteni a hüvely kissé savas kémhatását, biztosítva a spermiumok életképességét. Segíti a mozgásukat is, sőt, a prosztata simaizomzata szerepet játszik az ondó kilövellésében. A felszínét borító idegvégződések a prosztata összehúzódásakor hozzájárulnak az orgazmus intenzitásához, a szexuális gyönyörérzethez.

shutterstock 1011854902

Láthatjuk tehát, hogy egyáltalán nem véletlenül van, és főleg nem véletlenül van ott, ahol. Orgazmus esetén ez a szerv zárja el a húgycsövet, ám pontosan az elhelyezkedése teszi kritikussá. A problémákat a prosztata (esetleges) megnagyobbodása okozza: ha mérete a normálisnál nagyobb, nyomja a húgycsövet, aminek sok kellemetlen következménye van.

A húgy-ivarrendszer problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata különböző megbetegedései. A leggyakrabban előforduló betegségek a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás és a prosztata rákos megbetegedése.

Ha éjjel sokszor kell mosdóba menni, az nem jelent jót

Jó esetben a férfiaknak nagyjából ötven éves korukig nem is kell foglalkozniuk a prosztatájukkal, a szerv észrevétlenül teszi a dolgát. A bűvös életkor betöltése után azonban mindenképpen érdemes évente ellátogatni szűrővizsgálatra, ha pedig egyenes ágon (apa, testvér) előfordult prosztata betegség, tanácsos a szűrést 40-45 éves korban elkezdeni.

shutterstock 498320908

Tehát ha nincs semmi tünet, akkor ráérünk orvoshoz menni, ha viszont a következőket észleljük, érdemes időpontot kérni az urológiára. A gyakori vizelési inger az egyik legjellemzőbb tünet: ha például sosem tudjuk végig aludni az éjszakát mosdóba járás nélkül, pedig lefekvés előtt nem ittunk túl sokat, akkor már gyanakodhatunk. Jellemző tünet a vizeletürítés nehézsége: főleg a reggeli első alkalommal a vizelet nehezen indul, vékony sugárban ürül, időnként megakad, majd újraindul. Ilyenkor a hólyag nem is ürül ki teljesen. Előfordulhat még hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger és kellemetlen utócsepegés is.

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a tünetek észlelésekor elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat, mert a prosztata betegségeinek nagyon hasonlóak a tünetei. Ezek közül az elváltozások közül a legenyhébb és legjobban kezelhető a jóindulatú prosztata megnagyobbodás.

Minél nagyobb, annál rosszabb

A benignus prosztata hiperplázia (felhasználóbarát rövidítésben BPH) nem rosszindulatú sejtszaporulatot – mint a rákos elváltozáskor – hanem szövettanilag jóindulatú megnagyobbodást jelent. Ezzel persze nő a prosztata mérete, összenyomva a mirigy belsejében lévő ereket, idegeket. Így a keringés romlik és fájdalom léphet fel. Ennél is fontosabb, hogy a megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgyvezetéket is, a fentebb már részletezett tüneteket produkálva.

A betegség kóreredete nem teljesen tisztázott. Kialakulásában az öregedés, különböző hormonális változások és a genetikai hajlam is felmerül. Mindenesetre a statisztika sajnos magáért beszél:

az 50-60 éves férfiak 40 százaléka, míg a 80-90 éves férfiak akár 90 százaléka érintett.

Persze nem minden méretváltozás jelent problémát, de ha már észlelhetők a tünetek, valószínűleg a kívánatosnál nagyobb méretű a dülmirigy. A nagyobb mértékű prosztatamegnagyobbodás túlságosan beszűkítheti a húgycsövet, ami miatt egyre inkább elzáródik a vizelet útja, a húgyhólyag egyre kevésbé tud kiürülni. A pangó vizelet különböző gyulladásokhoz, kőképződéshez, extrém esetben vesekárosodáshoz is vezethet. További következmény, hogy a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erőt kell kifejteni ahhoz, hogy átpréselje a vizeletet, emiatt az izomzat megvastagodhat. A vizelés egyre nehezebb és fájdalmasabb lesz. Kialakulhat vizeletvisszatartási nehézség, azaz inkontinencia is. Ezeket a tüneteket összefoglalóan alsó húgyúti tüneteknek (LUTS) nevezik, és a fizikai kellemetlenségen kívül pszichésen is nagyon meg tudják nehezíteni az életet.

A vizeléssel kapcsolatos problémák, főleg a sűrű vizelési inger vagy az inkontinencia, előbb-utóbb a szociális életre is kihatással vannak, ezáltal kellemetlenül befolyásolja a mindennapokat, az önbizalmat, közérzetet. Ha mindez nem volna elég, a szexuális életre is negatív hatással lehet a BPH, tekintve a korábban részletezett szoros kapcsolatot az ejakuláció/orgazmus és a prosztata között.

Szerencsére a BPH jól kezelhető

A szakorvosi vizsgálat során megállapítják a prosztatamegnagyobbodás mértékét, ami az átmérő és a tömeg meghatározását is magában foglalja. Bizonyos típusú elváltozások, enyhe panaszok esetén általában sikeresen alkalmazhatók különböző fitoterápiás gyógyszerek (pl. szabalpálma, tökmag, nagy csalán, rozspollen kivonatok stb.). Fokozottabb panaszok, illetve a növényi kivonat terápia elégtelensége esetén gyógyszeres kezelést esetleg műtéti beavatkozást javasolhat a szakorvos.

A szabalpálma az Amerikai kontinensen terem
A szabalpálma az Amerikai kontinensen terem

Bár nem teljesen egyértelmű, mi okozza a BPH-t, az életmód, táplálkozási szokások hatással lehetnek rá. A kutatók úgy vélik, hogy a magas kalória- és fehérjetartalmú étrend növeli a BPH kockázatát, ellenben a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, a zsírszegény diéta kedvezően hathat rá. Mint sok más esetben, a BPH-nál is szerepet játszik a fizikai aktivitás: ideális testsúlyú, fizikailag aktív, rendszeresen sportoló férfiak kisebb eséllyel szenvednek a tünetektől, míg a túlsúly, a mozgásszegény életmód és az ezáltal megnövekedett inzulinszint minden bizonnyal kockázati tényező. A különböző élvezeti cikkektől való tartózkodás is segíthet, például a nagymértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése. A prosztata rendszeres kiürítése, azaz az aktív nemi élet kimondottan terápiás hatású.

Bár a BPH alapvetően jól kezelhető elváltozás, ez akkor van így, ha időben felismerik a betegséget. Akár egy rutin szűrővizsgálaton is kiderülhet a megnagyobbodás ténye, így pedig már akkor kezelhetővé válik, amikor még nem okoz komoly panaszokat.

A cikkhez felhasznált források listája:

Magyar nyelvű források:

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás, Semmelweis.hu

Prosztata, Urologiaikozpont.hu

Egészséges életmód a prosztatarák megelőzéséért, Webbeteg.hu

Prosztatarák, Medicoverkorhaz.hu

Angol nyelvű források:

Das, K; Buchholz, N: Benign prostate hyperplasia and nutrition, Clinical nutrition ESPEN, 2019/10

Keong Tatt Foo: What is a disease? What is the disease clinical benign prostatic hyperplasia (BPH)?
World Journal of Urology (2019)

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Branded Content készítette, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.