Huawei-típusú találkozások

KSZ 185697 ADZ 20201118 0065-150
2020.11.24. 00:01 Módosítva: 2020.11.24. 10:29
A sencseni Huawei már jó ideje elképesztő minőségű készülékekkel örvendezteti meg az okostelefonok és a technológiai kütyük szerelmeseit. 2019 májusában viszont a hamarosan leköszönő Trump-adminisztráció gazdasági tiltás alá helyezte a kínai tech-óriást, aminek következtében az újabb Huawei-készülékeknél búcsút kellett mondanunk a Google Play áruház és úgy általában a Google Mobile Services előnyeinek. Vagy mégsem? Hogy eloszlassuk a ködöt, egy hétig szimbiózisban éltünk egy Huawei P40 Pro csúcstelóval, cikkünkben pedig bemutatjuk, hogyan boldogultunk ebben az ismeretlen, de mégis ismerős digitális környezetben. Spoiler: jól.

Ha némileg jártasak vagyunk a szórakoztató elektronikában, nem lepődünk meg azon, hogy az okostelefonos világ hajlamos androidos és iOS-es szekértáborokban meghatározni önmagát. Ez a kettősség persze nemcsak a telefonhasználók sajátja, gondoljunk csak a Sony és a Microsoft rajongók szinte kibékíthetetlen ellentétére a játékkonzolok esetében, de ugyanilyen hitvitákat tapasztalhatunk a PC-sek és az Apple-hívek között is.

Talán nem nehéz belátnunk, hogy a viták hátterében nem egyik vagy másik technológia vélt vagy valós felsőbbrendűsége, hanem az egyéni felhasználók személyes kötődése, megszokása, rutinja áll. Egyszerűen így működünk. Hazai pályán szeretünk játszani, ahol a jól ismert mechanizmusok mentén mindig az elvárásaink szerint zajlanak a dolgok. Egy-egy új technológiával való találkozás, ahol kénytelenek vagyunk a küszöbnél hagyni a jól megszokott automatizmusokat, néha bizony kihívásokkal teli és kényelmetlen folyamat.

KSZ 185699 ADZ 20201118 0076-150
Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu

A Huawei ebből a szempontból sajátos helyzetben van. Tavaly májusban kénytelenek voltak búcsút mondani a Google Mobile Services jelentette jól ismert és kedvelt kereteknek, ami az átlagfelhasználó számára némileg ijesztő lehet, ha Huawei-készülék vásárlásán töri a fejét.

Tudok én ezzel boldogulni? Működni fognak a kedvenc applikációim? Élvezhetem bármiféle kompromisszum nélkül az új masinát?

- merülnek fel az aggasztó kérdések. Nos, a helyzet korántsem olyan vészes, mint ahogy a körülmények sejtetik, hiszen az új Huawei készülékek esetén is az Android operációs rendszer biztosítja a stabil működést.

Kalandozások a Huawei Mobile Services világában

Hogy egy kicsit a Huawei-helyzet mögé lássunk, egy hétig folyamatosan egy idén márciusban piacra dobott P40 Pro csúcstelefonnal éltük az életünket. A szabályok egyszerűek voltak: amit eddig az általában használt, Android-alapú telefonunkkal végeztünk el, azt a hét folyamán a Huawei P40 Pro segítségével oldottuk meg, legyen szó munkáról, szórakozásról, általános ügyintézésről vagy bármi egyébről, amit 2020-ban egy okostelefon segítségével meg lehet oldani.

Érdekességképp érdemes megemlítenünk azt is, hogy a tesztelés során találkoztunk olyan Huawei-felhasználóval, aki egyáltalán nem vett észre jelentős változást a korábbi készülékéhez képest. Ez talán már önmagában is jól példázza azt, hogy felhasználói élmény szempontjából az új Huawei-készülékek kellően jól működnek, ugyanakkor azt is meg kell néznünk, hogy az átlagfelhasználói igényeken túl mik a tapasztalatok.

KSZ 185695 ADZ 20201118 0052-150
Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu

Milyenek a szórakozási lehetőségek? A munkahelyi feladatokat könnyedén be tudjuk építeni új Huawei-ünkbe? Navigációs és vásárlási szempontból hogy szuperál a rendszer? Fotózni, zenét hallgatni, Facebookozni milyen vele? Mivel általánosságban ezeken a területeken használjuk okoskészülékeinket, az elmúlt hét folyamán elsősorban ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Hogy teljes legyen a kép

Bár konkrétan nem a Huawei telóknál használt operációs rendszer sajátosságai közé tartozik, mégsem mehetünk el amellett, hogy a tesztelést egy P40 Próval ejtettük meg. A Huawei idén márciusban piacra dobott csúcsgépe elképesztően jól hozza a sencseni cégtől elvárt szintet. A 90Hz-es OLED kijelzőn gond nélkül kínálja a tükörsima mozgásélményt, a masszív, mégis elegáns telefon fogásra is nagyon kényelmes, érezhető, hogy prémium minőségű alapanyagokkal van dolgunk, amikor a kezünkbe vesszük a masinát.

A teljes Huawei-élmény azonban mégiscsak akkor tetőzik, amikor fényképezünk vagy videózunk. A Leica lencsék fantasztikus minőségű képeket örökítenek meg, már-már félelmetes az a részletgazdagság, amivel találkozunk. 

Huawei P40 Pro teszt

Mielőtt nekiugrunk a Huawei operációs rendszerének feltárásának, meg is mutatunk néhány képet, amit a tesztelés során lőttünk.

A kísérlet első szakaszának legszembetűnőbb tapasztalata talán az volt, hogy a Huawei egyáltalán nem engedte el a felhasználók kezét ebben a helyzetben, számos okos megoldással éltek annak érdekében, hogy a felhasználói élmény maximális legyen; bár a Google Play áruház nem elérhető, van egy Huawei AppGallery áruház , ahol az új rendszerre optimalizált applikációkat gond nélkül tudtuk letölteni.

A Huawei saját áruházában napról napra egyre nagyobb a kínálat, ami nagyban segíti a felhasználókat abban, hogy valóban teljes legyen az átállás. Az egyelőre még nem elérhető applikációkat általában megtaláljuk itt, megjelenésük után pedig emlékeztetőt kaphatunk. A különböző appok beszerzésében a Huawei vadiúj keresőmotorja, a Petal Search is hatékonyan besegít, amely funkcionálisan nagyon hasonló a piacon fellelhető keresőkhöz, ám egy fontos kiegészítése, hogy a Petalon keresztül jó néhány korábbi applikációnk apk kiterjesztésű telepítő fájljait is megtaláltuk, amelyeket használva közelebb kerülhettünk a megszokott Android-élményhez. A használata egyébként rendkívül egyszerű, ráadásul lokalizált is, így amellett, hogy magyarul is használható, hazai vonatkozású tartalmakat is kapunk.

A Huawei AppGalleryről és a Petal Seachről

A Huawei a különböző applikációk beszerzésére két utat is kínál: a Huawei AppGallery gyakorlatilag a kínai tech-óriás saját applikációs áruháza, amely alapvetően ugyanúgy működik, mint amit megszokhattunk a Google Playtől és az AppStore-tól. A dedikált, kifejezetten a Huawei új rendszeréhez igazított applikációk találhatók itt kategóriákra, különböző felhasználási típusokra bontva. Az applikációs áruház megvalósítása kifejezetten letisztult, könnyen átlátható, így gond nélkül tudjuk rajta keresztül menedzselni a letölthető appokat. A másik út egy kicsit rendhagyóbb: a szintén saját fejlesztésű Petal keresőmotor segítségével olyan Android-kompatibilis applikációkat is megtalálhatunk, amelyek egyelőre még nincsenek benne a Huawei saját applikációs áruházában. Elsőre furcsának tűnhet ez a megoldás, hiszen a kívánt applikációt egy apk fájlokat tartalmazó harmadik feles gyűjtőoldalról töltjük le manuálisan, amelyet utána telepítünk. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a Petal nem egy egyszerű applikációkereső, hanem egy kiforrott keresőmotor, amely az általános internetes böngészést segíti.

Ez persze nem is megy olyan nehezen, hiszen ahogy fentebb említettük, az új Huawei-ekben is Android-alapú operációs rendszer ketyeg. Maga az átköltözés egyébként roppant egyszerű volt: a Huawei saját Phone Clone applikációját használva ez csupán egy néhány másodperces folyamat volt.

A szokásos Google-applikációknak sem kell teljesen búcsút mondanunk:

a telefon böngészőjén keresztül gyakorlatilag elérhető az összes jellemző Google szolgáltatás.

A Huawei ezt okosan oldotta meg, hogy a Google applikációknak ad egy shortcutot a kezdőképernyőn. Ez első ránézésre úgy néz ki, mint bármelyik applikációnk, rábökve a telefon böngészőjébe, így a megfelelő szolgáltatásba navigál minket.

Jó hír, hogy a Huawei saját levelező kliense mindenféle trükközés vagy nehézség nélkül összekapcsolható a Google-fiókunkkal, levelezésünket így bármikor könnyedén olvashatjuk. A Chrome böngésző is letölthető, jól is működik, és itt is simán be tudunk lépni saját Gmail-fiókunkba.

A Google hiányának kérdése, amely gyakran felmerül a Huawei-jel kapcsolatban, az elmúlt egy hét tapasztalatait figyelembe véve némiképp felesleges, hiszen a termékcsalád nagy részét böngészőn keresztül el tudjuk érni. Bár az kétségtelen, hogy ebben a formában a felhasználói élmény nem teljesen ugyanaz, mint az applikációk használatával.

Közösségi élmény, szórakozás, satöbbi

A Petalnak köszönhetően nem volt gond a különböző közösségimédia-oldalak applikációinak telepítésével sem, mind a Facebook, mind az Instagram, valamint a Twitter és LinkedIn is kiválóan működtek, itt tehát nem volt szükség semmiféle kompromisszumra. Bár nem vagyunk megrögzött TikTok-felhasználók, ezt az appot is leszedtük az AppGalleryből, hogy a hét folyamán teljes legyen a közösségi élmény. A YouTube esetében viszont az előbb említett böngészős megoldással és a YouTube Vanced nevű applikációval kellett beérnünk.

KSZ 185691 ADZ 20201118 0033-150
Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu

Szintén pozitív volt az élmény a Netflixszel és az HBO GO-val, mindkét applikációt le tudtuk tölteni, jól is működtek. Zenehallgatás terén sem kellett beérnünk semmiféle kompromisszummal: a teszteléshez a Petal segítségével letöltött Spotify biztosította a soundtracket, de a Huawei AppGalleryből letölthető a Deezer és az audiofilek igényeire szabott Tidal is.

Ami a játékkínálatot illeti, időszakos búcsút kellett mondanunk a Hearthstone és az Eternal kártyajátékoknak, sajnos jelenleg egyik sem elérhető a Huawei rendszerében, de az Epic Games kliense letölthető az AppGalleryből, így korunk egyik nagy játékslágere, a Fortnite tökéletesen játszható volt a készüléken, a kínálat pedig szépen bővül ezen a fronton is.

Egészséges életmód terén sem kell különösebben kutakodnunk, az előre telepített applikációk között is van lehetőségünk komolyabban keretezni étrendünket, illetve sportolási szokásainkat. Erre a Huawei Egészség appot használtuk elsősorban, de az előre telepített alkalmazások között tökéletes a Yazio, illetve az AppGalleryben elérhető még a BetterMe, valamint az AYCM app is.

Munkaügyek

Munka szempontjából nehéz általános élményt megfogalmazni, hiszen ahány munkahely, annyi szokás és annyi keretrendszer. Az viszont biztos, hogy akik a Google programcsaládtól függenek, azok beleütközhetnek néhány nehézségbe, hiszen itt nem ideális kompromisszumot kötni.

A Google Drive böngészőn keresztül ugyan jól működik, a dokumentumokat viszont nem szerkeszthetjük az applikáció nélkül, a Google Naptárt pedig nem tudtuk szinkronizálni a telefonnal érkező naptáralkalmazással, ezért itt szintén a fentebb említett böngészős megoldással kellett megbarátkoznunk. Annak viszont örültünk, hogy az általunk használt folyamatmenedzsment-program applikációja gond nélkül működik, így a mobilról végezhető napi munkarutin nem sérült.

Utazás és vásárlás

Ami az utazást és navigációt illeti, több opciónk is akadt: a Petal segítségével beszerzett Google Térkép segített a tömegközlekedésben, a Waze mindig jól működött vezetés közben, a Petal Térkép pedig szintén jó teljesítményt nyújtott, bár utóbbi elvileg még béta állapotban leledzik.

Mi is az a Huawei P40 Pro?

A zászlóshajó 2020 márciusában jelent meg, kategóriájához illő csúcsteljesítménnyel a Kirin 990 5G processzornak köszönhetően. A telefon 8 GB RAM-mal rendelkezik, illetve választható 128 vagy 256 GB-os belső tárhellyel. A 6.58 hüvelykes OLED érintőképernyő 1200x2640 pixeles felbontást biztosít, a 90Hz-es képfrissítési frekvencia pedig a gördülékeny és stabil vizuális élményért felel. A telefon legszembetűnőbb eleme azonban az Ultra Vision Leica Quad kamera, amely a fotózás élményét emeli magas szintre. Az 50 MP-es SuperSensing főkamera a tökéletes élességet és részletgazdagságot, a 12 MP-es teleobjektíves kamerák az akár 50x maximális zoomolást, a 40 MP-es nagylátógszögű Cine kamera a 4k-s videófelvételeket, a 3D mélységérzékelő kamera pedig a valós idejű mélységérzékelést biztosítja. A kamera és a telefon teljesítménye egyaránt az élmezőnyhöz tartozik az objektív mérések alapján.

Ami az online vásárlásokat illeti, könnyű dolgunk volt. A Huawei AppGalleryben a legnagyobb hazai áruházláncok applikációi elérhetők és jól is működnek. Mivel a vásárlást amúgy is applikáción keresztül szoktunk lebonyolítani, minden a régi kerékvágás szerint ment a kísérlet hetében.

Minden kapcsolat egy viszonnyal kezdődik

A Huawei operációs rendszerrel eltöltött egy hét korántsem nevezhető hosszú időnek. Ennyi idő egyszerűen nem elég arra, hogy teljesen átlássuk a rendszert, annak finomságait, technológiai sokszínűségét és persze a lehetőségeit. Arra viszont ez a rövid idő is elegendő volt, hogy belássuk, a Huawei nagyon ügyesen oldott meg egy olyan komplex problémát, amely 2019-ben még rengeteg kételyt és aggódást szült a sencseni cég jövőjével kapcsolatban.

A hét folyamán nem igazán ütköztünk olyan helyzetbe, amelyre ne találtunk volna valamiféle megoldást, és bár kétségtelen, hogy a Google termékcsalád tagjai hiányoznak az AppGalleryből, a Petal Search segítségével zömével ezek is letölthetők, ugyanakkor nélkülük is megvoltunk, illetve számos jól használható alternatívát találtunk.

Tapasztalataink szerint a Huawei operációs rendszere sok szempontból újdonságként hat, ám mégis kellően ismerős ahhoz, hogy ne érezzük magunkat elveszve, miközben felfedezzük azt. A Huawei AppGallery és a Petal nyújtotta lehetőségek nekünk jól használható alternatívának bizonyultak, és bár még nem nevezhető teljesnek a kínálat, az jól látszik, hogy a fejlődés dinamikus, a felhasználói élmény pedig pazarnak mondható. Ehhez azonban búcsút kell mondani a megszokott androidos vagy éppen iOS-es rutinok egy részének. Az újabb platform megjelenése viszont már csak azért is izgalmas, mert élezi a versenyt a különböző gyártók között, ez pedig nagyobb választékhoz és néhol kedvezőbb árakhoz vezethet, ami igencsak kellemes helyzet felhasználói szempontból.

Az biztos, hogy nekünk - és így gyaníthatóan a mobiltulajdonosok nagy részének - nem esne nehezünkre még jobban belehabarodni a Huawei-élménybe, hogy az egy hetes viszonyt egy igazi kapcsolat szintjére emeljük.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Huawei Magyarország megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.