Akár edzésre is mehetünk az új generációs szemműtét másnapján

shutterstock 1747963373 (1)
2020.12.08. 00:00 Módosítva: 2020.12.08. 00:00
Számos tévhit kering a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban, és ezek közül a talán a legtöbb nem is a műtétre, hanem a gyógyulási folyamatra vonatkozik. Tény, hogy az első generációs eljárások után óvatosságra és a szem kímélésére volt szükség, és lényegesen lassabb volt a visszatérés az aktív hétköznapokhoz. Azonban a legújabb Visumax ReLEx SMILE® technológiának köszönhetően akár már a műtét másnapján vezethetünk, bringázhatunk, és egy hét után síelhetünk vagy a súlyzós edzést folytathatunk. Elmondjuk, hogyant lehetséges ez, és mi történik az eddigi legkíméletesebb beavatkozás során, ami mindössze hat lélegzetvételnyi ideig tart.

Egyre kevesebb az olyan ember, akinek tökéletes a látása. A monitorok, mobiltelefonok, tabletek használata miatt a rövidlátás gyakorisága szinte rohamosan nő a fiatalok között. Egyre több azoknak a száma, akinek a látása korrekcióra szorul. Óriási szerencsénk van, hogy ma már egy rövid és fájdalommentes lézeres szemműtéttel végleg megszabadulhatunk a szemüvegtől és kontaktlencsétől, és a legújabb technológiának köszönhetően akár már másnap visszatérhetünk a megszokott tevékenységeinkhez.

Viszlát, lebeny!

A lézeres szemműtétek során alkalmazott technológia az utóbbi években rengeteget fejlődött. Elérkeztünk oda, hogy a korábban két lépésben és kétféle lézerrel végzett beavatkozás – a lebenyképzés és maga a korrekció – egyetlen fázisban, egyetlen lézerrel megoldható, lebenyképzés nélkül.

A lézeres szemműtétek legújabb, negyedik generációja a Visumax ReLEx SMILE. A kezelésnél nincs szükség lebeny kialakítására, mert a femtoszekundumos lézer a szaruhártya középső, érzéketlen rétegében egy apró, lencse alakú szövetrészt különít el a kívánt fénytörési korrekciónak megfelelően. Ezt egy kicsiny, 2 mm-es résen keresztül távolítja el a sebészorvos, úgy is fogalmazhatunk, hogy „kihúzza a dioptriát”. A lencse eltávolításával a kívánt korrekció megvalósul, a kis bemetszés pedig néhány órán belül meggyógyul. Mivel a lebeny helyett csak egy apró bemetszés készül, pontosan ez adja a kezelés nagyfokú biztonságát és egyben segíti a gyors regenerálódást.

 

A Visumax ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction, avagy kis bemetszésű lencseextrakció) technológiát a lézeres berendezéseket is gyártó német Zeiss dolgozta ki. 2006-ban kezdték el fejleszteni, és napjainkra már több mint 3 millió kezelés történt. Az amerikai védelmi minisztérium legszigorúbb előírásainak is megfelel, katonáknál és vadászpilótáknál is alkalmazzák.

Ezt a forradalmi technológiát a femtoszekundumos* lézerek új generációját képviselő Visumax berendezés tette lehetővé. Pontosabb és kíméletesebb, mint a korábbi eljárások, azoknak a pácienseknek is megoldást nyújthat, akiken eddig anatómiai okokból (pl. a retina elváltozásai vagy a szemnyomás megnövekedésének veszélye miatt) nem végezték el a lebenyes lézeres szemműtéteket. Eddig több mint 3 millió Visumax ReLEx SMILE kezelést végeztek világszerte.

 

A femtolézer, avagy femtoszekundumos lézer ezerbilliárdod másodperc hosszúságú lézerimpulzusokat juttat a szaruhártya belsejébe mikrométer pontossággal. Használatával 70-szer pontosabb vágást lehet így a szemen ejteni, mint kézzel, vagy mechanikus eszközzel. (1 femtoszekundum = 10−15 másodperc).

focus medical lezer ugyfeltol (1).png

Akár már másnap vezethetünk, de bringázni is lehet

Arról, hogy mit érzünk a Visumax ReLEx SMILE kezelés közben, és mennyi idő múlva térhetünk vissza a megszokott kerékvágásba, dr. Fodor Erzsébetet, a Focus Medical intézetvezető főorvosát kérdeztük: „A kezelés egyik legnagyobb előnye, hogy a páciens semmilyen fájdalmat nem érez a műtét közben. A lézer alig 24 másodpercig dolgozik, ez 5-6 lélegzetvételnyi időnek felel meg. Ezalatt a lézer a szaruhártya érzékeny felső rétegeit és az idegeket lényegében érintetlenül hagyja, és annak csupán az érzéketlen anyagába hatol be” – mondja a főorvos.

A kezeléssel érintett szövetmennyiség a jelenleg elérhető többi lebenyes kezeléshez képest mindössze 20 százalék, a beavatkozást követő 4-6 óra múlva pedig a bemetszés begyógyul. Az eredmény villámgyors, a fátyolos látás kb. 4 óra után élesedni, tisztulni kezd

– teszi hozzá.

Ennek köszönhető, hogy akár másnap visszatérhetünk a munkába, vezethetünk és repülőre is ülhetünk (persze csak akkor, ha megvolt a másnapi kötelező kontroll, és a szemészorvos ezt engedélyezi), és a klíma használatától sem kell tartani. A kezelést követő napon már lehet biciklizni, futni és aerobikedzésre menni, de figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre. Az, hogy mikortól folytathatjuk a sportolást, a mozgásformától is függ: labdajátékokhoz a műtétet követő harmadik nap, a síeléshez (UV-szemüvegben) és a lovagláshoz egy hét után térhetünk vissza, az úszással azonban egy hónapig várnunk kell.

Jelentősen csökkennek a kezelést követő átmeneti kellemetlen mellékhatások, a szemszárazság, a könnyezés és a diszkomfortérzet is, a második-harmadik napon már a smink is megengedett. További előny, hogy a műtét után kevesebb kontrollvizsgálaton kell részt venni, mint a lebenyképzéssel járó eljárások esetén,

fejti ki dr. Fodor Erzsébet.

A Visumax ReLEx SMILE kezeléssel egyelőre csak a rövidlátást lehet kezelni, a távollátást nem. Az, hogy kinél végezhető el a beavatkozás, egy kétórás alkalmassági vizsgálat során dől el.

focus medical 1 v2 (1)

Visumax ReLEx SMILE kezelés az idén 30 éves Focus Medicalban

Az 1990-ben alapított klinika az elsők között vezette be Magyarországon a legkorszerűbb látásjavítási eljárásokat, mint pl. a LASIK-kezelést és a femtoszekundumos lézerkezelést. A világ első femtoszekundumos szemészeti lézerének fejlesztésében pedig Ferincz István, a klinika vezetője is részt vett. 1998-ban a Focus Medical akkori vezető főorvosa végezte el a világ első femtoszekundumos műtétjét. Itt volt elérhető először 2011-ben az olvasószemüveg-kezelés, majd 2017-től a Visumax kezelés.

A Focus Medical számára a legfontosabb páciensei és munkatársai maximális biztonsága, ezért a jelenlegi helyzetben a következő intézkedéseket vezette be:

Hat pontos védelem a páciensek biztonságáért

1. A műtétre érkező pácienseket és a klinika dolgozóit Covid19 vírust kimutató gyorsteszttel (15 perces) szűrik, mely a PCR tesztet megközelítő pontossággal képes kiszűrni az aktív fertőzés lehetőségét.

2. A klinika kerületén levegőtisztító berendezés működik és a páciensek között 2m-es távolságot biztosítanak.

3. A kezeléseket steril műtőben végzik, a jelenlegi fokozott biztonsági előírások mellett.

4. Asszisztensek és orvosok védőfelszerelésben, maszkban és kesztyűben dolgoznak.

5. Műszereket rendszeresen fertőtlenítik.

6. A klinikára történő belépés előtt érintésmentes lázméréssel ellenőrzik a testhőmérsékletet.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Focus Medical megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.