Egy nap az önkéntes tűzoltókkal

13504535
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
2022.07.25. 00:02
Bizonyára előfordult már mindenkivel, hogy egy hangosan szirénázó tűzoltóautó robogott el mellette. A „lánglovagok” néha egy személyi sérüléssel nem járó műszaki mentéshez igyekeznek, de sajnos olykor emberi életeket veszélyeztető tűzhöz sietnek. Szerte a világban – így Magyarországon is – a tűzoltók egy része önkéntes munkában emeli ki a megcsúszott autót az árokból, segíti a mentőket bejutni egy lezárt lakásba, vagy kúszik be a lángokban álló házba azért, hogy kimentsen valakit. Az ő nem mindennapi munkájukba nyerhetünk most bepillantást.

Nem feltétlenül közismert, de Magyarországon nem csak hivatásos alkalmazású tűzoltók sietnek a segítségünkre, amikor valahol lángra kap valami. Tűz esetén kiemelten fontos, hogy minél előbb, lehetőleg perceken belül megkezdődjön a mentés. Az időfaktor úgy rövidíthető le, ha a segítség minél közelebbről érkezik. Ennek érdekében egyes önkormányzatok saját tűzoltóságot hoztak létre, illetve léteznek létesítményi tűzoltóságok is: kiemelt munkát végző, tűz esetén fokozottan veszélyessé váló nagyvállalatok saját tűzoltósággal rendelkeznek, ennek megszervezése törvény által előírt kötelességük. Létesítményi tűzoltóság működik például a Paksi Atomerőműben vagy a Százhalombattai Olajfinomítóban. Ezenfelül, talán kevesek tudnak róla, de sok önkéntes tűzoltó egyesület is működik az országban. Ezeknél a szervezeteknél a tagok önkéntes munkában, szabadidejük terhére végzik el a különböző tanfolyamokat, és teljesítenek szolgálatot, sok esetben egyenrangú munkát végezve a hivatásos tűzoltókkal. Budapesten két önkéntes tűzoltóság működik, egyik Zuglóban, a másik pedig Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven végzi a munkáját. Rozsos Zsolt, az egyesület elnöke kalauzolt minket, és mesélt nekünk az általuk végezett munkáról.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.