Memento mori – ön mit gondol a végrendelet készítéséről?

shutterstock 740558527
2022.09.21. 00:01

Talán sokan még azt gondolják, hogy végrendeletekről csak az Agatha Christie-regényekben lehet olvasni, a statisztikák szerint azonban jóval többen végrendelkeztek a közjegyzők előtt a tavalyi évben, mint korábban. Ön mit gondol a végrendelkezésről? És vajon ismeri a szabályokat? Töltse ki kérdőívünket!



A végrendelet, mint intézmény mindig kedvelt témája volt az íróknak és a forgatókönyvíróknak. Számos regény, színdarab és filmnek adja központi témáját. Memento mori, tartja a latin közmondás, azaz emlékezzünk a halálra. Nincs biztosabb módja annak, hogy a vagyonunkat olyanok örököljék, akinek szánjuk, ha végrendeletet teszünk. A végrendelkezésnek számos szabálya létezik, amelyeknek nem árt utána olvasnunk, mielőtt ilyen lépésre szánjuk magunkat. Könnyen megeshet ugyanis, hogy olyan hibát vétünk, amely miatt sikeresen megtámadhatóvá válik végrendeletünk. A rendszerváltás környékén nem igazán volt szerepe itthon a végrendelkezésnek, mivel az embereknek nem volt túl sok vagyona. Az azóta eltelt évtizedekben nőtt a meglévő vagyontárgyak száma, ezzel együtt a végrendelet szerepe is emelkedett. Vélhetően a koronavírus-járvánnyal összefüggésben 2021 kiugró év volt, 20 százalékkal többen tettek közjegyző előtt végrendeletet, mint egy évvel korábban. De vajon miért érdemes hozzájuk fordulni végrendelkezés esetén? Esetleg kötelező is? Ön mennyit tud a hatályos magyar jogszabályokról, mennyire ismeri az "utolsó akarattal" kapcsolatos törvényi előírásokat? Illetve mit gondol erről a végrendelkezésről, milyen tapasztalatai voltak azzal kapcsolatban? Töltse ki kérdőívünket és a nemsokára megjelenő második cikkünkben részletesen feltárjuk a végrendelkezés hazai szabályait és az Index-olvasók ezekkel kapcsolatos attitűdjeit.

? 1. Önnek van végrendelete?
? 2. Ön szerint érdemes végrendeletet készíteni?
? 3. Örökölt már végrendelettel?
? 4. Ön mit gondol, a magyar törvények szerint gépelve vagy kézzel írva kell végrendeletet készíteni?
? 5. Ön szerint kötelező igénybe venni közjegyző vagy ügyvéd segítségét végrendelet írásánál?
? 6. Ön mit gondol, végrendelet nélkül örökölhetnek élettársak egymás után?
? 7. Ha most kellene végrendeletet írnia, hogyan fogna hozzá?
? 8. Kellenek-e tanúk a végrendeletre?
? 9. Hogyan készítsük el a végrendeletet, ha azt szeretnénk, hogy mindenképp előkerüljön a hagyatéki eljárás során?
? 10. Meg nem született gyermek javára lehet-e végrendelkezni?
*

A cikket a Brand & Content készítette az MOKK megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.