A modern világ új bűnözési hulláma: a csalók online érkeznek

shutterstock 626211851
2022.11.30. 00:01
Az utóbbi években, illetve különösen az elmúlt hónapokban drasztikusan megnőtt az interneten és telefonon elkövetett bűncselekmények száma. De vajon mit tehetünk saját biztonságunk érdekekében és mire figyeljünk oda? Az utca emberét kérdeztük.

A 90-es évek elején itthon még csak pár szerencsés ember mondhatta el magáról, hogy otthonában számítógép és internet található. Azt meg egyáltalán nem tudtuk elképzelni, hogy a féltéglányi mobiltelefonokkal netezni is tudunk majd. Ehhez képest alig 30 év alatt ma már az a furcsa, ha valakinek nincs okostelefonja, az meg végképp extrém eset, ha nincs internetelérhetősége.

Az internet megjelenése kétségtelenül az egész világunkat átalakította. Ma már az az alap, hogy banki ügyeinket, számlabefizetéseinket, szórakozásunkat, bevásárlásunkat, de még egyes közigazgatási ügyeinket is online intézzük, amivel időt és energiát spórolunk meg. Gondoljunk csak arra, hogy ma már nem kell egy receptért sorban állnunk a háziorvosnál, elég csak odatelefonálnunk és a felhőben felírják nekünk, majd mehetünk is érte a patikába.

Azonban az internet nyújtotta lehetőségek nem csak nekünk előnyösek - az ugrásszerű fejlődéshez a bűnözők is felzárkóztak. Pár éve, de különösen az elmúlt hónapokban szaporodtak el a netes csalások. Ma már sajnos szerencsésnek mondhatja magát az, aki nem kapott átverős e-mailt, amelyben a csalók például egy banknak kiadva magukat próbálnak egy olyan internetes webhelyre navigálni, ahol kinyerhetik a megadott adatainkat.

Az OTP Bank nevében is számos módon és úton jelentkeznek a csalók az utóbbi időben. A bank ezért kampányt indított, hogy a visszaélésekre és csalási kísérletekre felhívja a figyelmet. Első körben az utca emberét kérdeztük, hogy mit gondol a kiberbűnözésről és milyen tapasztalatai voltak a témával kapcsolatban.

Mit gondol a kiberbiztonságról az utca embere?

A videónk elkészítése során azt tapasztaltuk, hogy szinte minden megállított járókelő hallott már az internetes csalásokról és a visszaélésekről.

5 tanács, amit érdemes betartani:

1. Keltsen gyanút minden olyan hívás, SMS vagy e-mail-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavadat vagy PIN-kódodat kérik!

2. Soha ne válaszolj ezekre! A bankok nem kérnek tőled jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatot. A bank munkatársai kizárólag akkor kérhetnek tőled személyes adatokat, ha egy konkrét, folyamatban lévő ügyben keresnek, az általad megjelölt módon!

3. Soha ne telepíts olyan programot számítógépedre vagy alkalmazást telefonodra, amit nem ismersz, és ne hagyd, hogy az eszközeidhez távolról más is hozzáférjen!
4. Mielőtt bejelentkezel az internetbankba, győződj meg arról, hogy tényleg a bankod oldalán vagy.Ehhez egyrészt belépés előtt ellenőrizd a böngésző címsávjában, hogy az internetbankunk valódi címe szerepel-e!

5. Használd azokat az eszközöket, amellyel naprakészen követheted számlád állását, például a MobilBank push üzeneteivel!

A bűnözők visszaélnek az emberek gyanútlanságával és kihasználják jóhiszeműségüket. Figyeljünk oda, hogy kinek adjuk meg a banki adatainkat és milyen e-mailt nyitunk meg.

A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján ( www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

digitalis-otp-logo-2

Az OTP Bank 2021-ben elnyerte a Digitális Jólét Program kiemelkedő digitális hitelintézet védjegyét. A bank fejlesztéseivel, a Digitális Jólét Programban foglalt elvekkel összhangban, elősegíti a digitális átalakulást, mint átfogó, esélyteremtő társadalmi változást, amelynek középpontjában ügyfelei állnak.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OTP Bank megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.