Tegyünk együtt egy füstmentes városért!

febiyan-L9Ca JlYnzI-unsplash
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
2022.12.28. 00:02
Az idei nyár minden bizonnyal a kétkedőket is meggyőzte arról, hogy a globális felmelegedés nemcsak a környezetvédők problémája, hanem igen is a létező valóság. A szokatlan meleg mellett jelentős szárazság is tombolt, amely nehéz helyzetbe hozta az élelmiszeripart. De vajon megállíthatjuk a vészjósló folyamatokat?

Mindannyian a bőrünkön érezzük, hogy a Föld átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik. Az idei nyár rekordokat döntött, mind a magas hőmérséklet, mind az extrém szárazság terén. Ez nemcsak beláthatatlan éghajlati következményekkel jár, de a mezőgazdaságra is rányomta a bélyegét. 

A melegrekord nem állt meg a nyár végén. Az idei ősz is szokatlanul meleg volt, már-már abnormális mértékben. Felmerül a kérdés, hogy megállítható-e ez a folyamat;

tehetünk-e bármit azért, hogy megállítsuk a globális felmelegedést és a klímakatasztrófát?
A válasz: igen!

Éppen ezért indult a Füstmentes Városért elnevezésű kampány, amelynek célja felhívni figyelmet arra, hogy apró lépésekkel csökkenthetjük a személyes károsanyag-kibocsátásunkat, amellyel hozzájárulhatunk a környezeti ártalmak mérsékléséhez. A füstmentes kalkulátor segítségével pedig bárki kiszámolhatja a szén-dioxid-kibocsátását és tippeket kaphat annak csökkentésére.

Linczényi Márkó énekes és médiaszemélyiség számára kiemelten fontos a környezetvédelem és az ökotudatos életmód. Ő maga is próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy minél inkább csökkentse a saját károsanyag-kibocsátását: leginkább biciklivel közlekedik, csapvizet iszik és bár a dohányzásról nem tudott lemondani, ott is füstmentes alternatívára váltott. A vele készült kampányvideóban a városi élet füstmentessé tételének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Füstmentes város - Linczényi Márkóval

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy egy füstmentes városban élhessünk. Autó helyett járunk gyalog, biciklivel vagy rollerrel. Szigeteljünk, spóroljunk az energiával, ne rendeljünk házhoz. Ha dohányzunk, szokjunk le róla. Amennyiben mégsem hagyunk fel a dohányzással, tájékozódjunk a füstmentes alternatívákról.

Az, hogy mi történik az éghajlattal és az életfeltételekkel, az jelentős mértékben a személyes döntéseinken, választásainkon múlik! Jó hír, hogy mindenki, akár apró változtatások révén is, de tevékenyen hozzájárulhat ehhez – hiszen az ártalmak csökkentésében és a változás elindításában minden lépés számít!

(Borítókép: Koppenhága, a legtisztább város. Fotó: Febiyan/Unsplash)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.