Ilyen volt 2022 a hazai popkultúra kikötőjében

frenák 3
2022.12.31. 00:02 Módosítva: 2022.12.31. 11:21
December utolsó napjaiban, a kihívást jelentő karácsonyi kajakómák és a kötelező rokonlátogatások után már leginkább a szilveszteri bulikra és a következő év izgalmaira hangolódunk, ilyenkor azonban érdemes felidézni azt is, milyen út vezetett idáig. Cikkünkben a Hajógyár médiaplatform és az A38 Hajó összművészeti programjában részt vett előadóművészek kommentárjain keresztül mutatjuk be, hogyan alakult a 2022-es esztendő a hazai popkultúrában.

Akik otthonosan mozognak a hazai kulturális térben, és követik annak fejleményeit, nagy valószínűséggel már találkoztak a Hajógyár nevével; a 2021-ben indult, mára igazi multimediális platformmá fejlődött kezdeményezés a magyarországi popkultúra bemutatására teremt felületet és nem utolsósorban közönséget.

Az építkezés tavaly augusztusban a Hajógyár nevű videós csatornával kezdődött, amely az aktív közösségimédia-jelenlét mellett idén kiegészült egy központi kommunikációs felülettel, a hajogyar.hu-val. Ez gyakorlatilag egy folyamatosan bővülő összművészeti adatbázis, ahol az igényesen összeválogatott nézhető, hallgatható és olvasható tartalmak fogyasztása mellett különböző hazai előadók profiljait böngészhetjük, programajánlók, koncertek és kiállítások közül válogathatunk. A platform azonban nem csak a kultúrafogyasztók számára kínál eligazodási pontot és lehetőségeket; a feltörekvő tehetségek különböző pályázatokkal és mentorprogramokkal is találkozhatnak a felületen. Jelenleg épp a Petőfi Nagylemez Programra jelentkezhetnek együttesek és előadók, akik sikeres pályázat esetén egy minimum 10 számos és legalább 35 perces nagylemezt készíthetnek el, illetve egy éven keresztül folyamatos szakmai támogatásban részesülnek, hogy bejussanak a hazai zeneipar véráramába.

Itt, a tehetséggondozás kérdéskörénél érdemes kitérni arra, hogy az idei év nem pusztán a digitális növekedést jelentette a Hajógyár számára, ugyanis egy, az A38 Hajóval közösen létrehozott programsorozat segítségével az online térből sikeresen „áthajózott” a budapesti kulturális élet pezsgő valóságába is.

A Hajógyár x A38 névre keresztelt eseménysorozat négy altematikára építve biztosít fellépési lehetőséget és szakmai platformot az előadóművészek számára; a 2022 februárja óta tartó eseményeken a zene és a mozgás, a zene és a vizuális művészet, a zene és a színház, valamint a zene és a szöveg különböző találkozásait élvezhették az érdeklődők. A már alapelgondolásában is izgalmas koncepció kapott azonban még egy csavart: az egyes eseményeken a még széles ismertséggel nem rendelkező, feltörekvő fiatal tehetségek olyan előadóművészekkel léphetnek fel egy színpadon különböző koprodukciók formájában, akik már bejáratott és jól ismert neveknek számítanak a magyarországi popkulturális térben.

Hogy egy kicsit jobban körvonalazzuk, milyen is volt a 2022-es év a popkultúra kikötőjében, a következőkben azokat az előadóművészeket szólaltatjuk meg a teljesség igénye nélkül, akik részt vettek a Petőfi 200 program keretében létrejött Hajógyár x A38 eseménysorozat valamely programján.

A cikket a Brand & Content készítette az A38 megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.