Elképzeltük, milyen lenne Budapest a The Last of Us világában

2023 thelastofus cover.png
2023.01.30. 00:13 Módosítva: 2023.01.30. 10:50
Ha a disztópikus filmeket, játékokat sorra vesszük, gyakran találkozunk a jól ismert klisével, miszerint egy laborszökevény vírus zombivá változtatja az emberiséget. Kivéve a The Last of Us világában, ahol egy gombafertőzés építi le a civilizációt, hagyományos zombik sincsenek, hanem mutáns fertőzöttek tizedelik a lakosságot. Az HBO eddigi legköltségesebb és azonnal közönségkedvenccé vált sorozatán felbuzdulva eljátszottunk a gondolattal, hogy nézne ki az élet a „begombázott” Budapesten.

Fungi avagy a gombák; ez az élettani osztály felelős az apokalipszisért a The Last of Us világában. „Candida, anyarozs, cordyceps, aspergillus: bármelyikük képes lehet arra, hogy befúrja magát az agyunkba, és átvegye az irányítást nem milliók, hanem milliárdok felett" – képeszti el hallgatóságát egy epidemiológus a sorozat első epizódjában. A nem túl bizalomgerjesztő verseny győztese a Cordyceps nevű parazita gomba faj lett, mely a tömlősgombák nemzetségéhez tartozik.

Az élősködők az átlaghőmérséklet növekedésével sikeresen adaptálódtak, így a korábbitól eltérően már a kellemes testmelegünkben is képesek fejlődni. Neil Druckmann kreátor PlayStationre írt játékának sorozatadaptációjában húsz év telt el az első fertőzöttek megjelenése óta. Azóta járkálnak köztünk a ciripelő torokhangon nyöszörgő élőhalottak, hogy harapás útján átadják a gombafonalak támadásának felebarátaikat.

A fungitámadásra a jelenlegi ismereteik szerint pedig nincs vakcina. A sorozatban a „gombára bombát” elv alapján próbálták megakadályozni a pandémiát, köztük a történetben szereplő Bostont is teleszórták, és ez némileg lelassította a fertőzés terjedését. Ezzel együtt az életkörülmények drámaian romlottak, majd az egyre pusztuló városi környezet felett az elvadult természet vette át az uralmat. A társadalomban jelenleg egy militarista önkényuralmi szervezet, a FEDRA gyakorolja a hatalmat, velük állnak szemben a civilizációért és a szabadságért partizán eszközökkel harcoló Tűzbogarak.

Ebben a világban próbál helytállni Joel és Ellie a sorozat főszereplői; az ő utazásuk mintájára pedig mi is eljátszunk a gondolattal, hogy milyen lenne a The Last of Us világa Budapesten, mi történne a várossal, hogyan élnénk mindennapjainkat egy gombafertőzéssel sújtott világban. Ezért egy képzeletbeli küldetésre hívjuk olvasóinkat.

Átszeljük Budapestet, hogy eljussunk Óbuda szerencsésen egyben maradt lakótömbjeitől a Keleti pályaudvarig; célunk, hogy a külvilágból érkező szállítmányból gyógyszereket, ruhafélét és ételt szerezzünk a faluház lakóinak. Útvonalunk jól bejárt, de sosem lehet tudni, hol támad meg minket egy újabb horda, vagy szakad be egy instabil mennyezet.

A The Last of Us új epizódjai hétfőnként érkeznek magyar szinkronnal és felirattal az HBO Max-ra és az HBO csatornájára is.

Grafikai munkálatok: Csorba Dániel/Dialogue Creatives 

A cikket a  Brand & Content  készítette az  HBO Max  megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom,  itt olvashat részletesebben .