Túl kicsi, vagy túl nagy? Van megoldás!

shutterstock 1395779789
2023.06.05. 00:04
Ma a szükségesnél több autót vásárolni és fenntartani luxusnak számít, ezért általában olyan autót választunk, ami a lehető legtöbb hétköznapi helyzetben megfelel az igényeinek: alkalmas munkába járásra, nagybevásárlásra, a nagyi meglátogatására, és egy családi nyaralás esetén is kényelmesen elférnek a csomagtartóban a bőröndök. Adódnak azonban olyan szituációk, amikor a hétköznapi életvitelünkbe tökéletesen passzoló autók nem jelentenek ideális megoldást. Ilyenkor az alkalmi bérlés a lehető legkényelmesebb és legegyszerűbb mód arra, hogy valamilyen speciális járművet használjunk.

Amikor autót veszünk, egy sor kompromisszumot meg kell kötnünk: alaposan át kell gondolnunk, hogy mekkora, milyen fenntartási költséggel rendelkező és mennyire biztonságos autót vásárolunk, és ehhez jön még a környezettudatosság, az üzemanyag-hatékonyság, a dizájn és egy sor más szempont.

Míg bizonyos élethelyzetekben egy alakítható belső térrel rendelkező autó a legjobb választás, máskor egy kis bevásárlóautó fenntartása éri meg a legjobban, és van, amikor egyáltalán nem érdemes saját kocsit vásárolni, mert a tömegközlekedés és az alkalmi autóbérlés kielégíti az igényeinket. Bármilyen autót is vásárolunk – vagy nem vásárolunk – , előfordulhatnak olyan szituációk, amikor különleges járműre van szükségünk. Három ilyen történet következik.

Last minute költözés

Lilla tavaly szerezte meg közgazdász diplomáját. A fővárosba költözött, talált egy klassz albérletet, és nemrég helyezkedett el egy multinál. Úgy érezte, minden sínen van az életében. Imádta, hogy munka után az ízlésének tökéletesen megfelelő kis garzon várja, ahol nem kell alkalmazkodnia senkihez. Nagyon szeretett otthon lenni, olvasni, sorozatot nézni, és gyakran áthívta vacsorára a barátait.

Aztán egy nap a főbérlő telefonon közölte vele, hogy külföldre költözik, és eladja a kis garzont. Talált is rá vevőt, egy közeli ismerős veszi meg, és még ebben a hónapban meg kell történnie az adásvételnek. Mivel ez egy rendkívül nehéz helyzet, a főbérlő elengedte az utolsó hónap árát és visszaadta a kauciót. Lilla először fel sem fogta, mi történik, úgy érezte, egy rossz filmet néz, aztán kétségbeesetten tudomásul vette, hogy hamarosan búcsút kell vennie a kis lakástól.

shutterstock 575156575

Az első pánik után átgondolta, milyen lehetőségei vannak. Még aznap albérletkeresésbe kezdett, a közösségi oldalakon is megosztotta, milyen lakásra vágyik. Kapott is néhány tippet, de az egyik túl messze volt a munkahelyéhez, a másik túlságosan sokba került, az idő pedig egyre fogyott.

Felmerült benne, hogy ideiglenesen egy panzióba költözik, a holmiját pedig egy raktárban helyezi el, amikor az egyik egyetemi évfolyamtársa egy nemrég elkészült házrészt ajánlott Lilla figyelmébe, ami ugyan kicsit messzebb van a belvárostól, de csendes, nyugodt, és nagy terasz is tartozik hozzá. Amint megnézte már nem volt kérdés, hogy ide teszi át a székhelyét. Csak egy hete maradt a kiköltözésig, a költöztető cégek pedig csak nagyon drágán vállalták volna a munkát ilyen rövid határidővel, ezért Lilla úgy döntött, a kezébe veszi a dolgokat. Kibérelt egy napra egy strapabíró Peugeot Boxer L3H2 kisteherautót, amivel egyetlen körrel átszállította a holmiját az új albérletbe. A tolatóradarért különösen hálás volt, mert először szokatlan volt neki a parkolás a nagyméretű autóval. A ki- és bepakolásban a barátai segítettek, este pedig egy nagy vacsorapartival ünnepelték meg a hirtelen jött változást.

Apa és fia program a vadonban

Ákos negyvenes IT-szakember, aki már a covid előtt is otthonról dolgozott. Néha azonban szűknek érzi a budapesti lakás kis dolgozószobáját, ezért felvette azt a szokást, hogy havonta egy-két napra lelép a természetbe. Ilyenkor nincs internet, nincs komfort – egy hátizsákkal indul útnak, sátorban alszik, túrázik, a természet hangjaira alszik el. Rájött, hogy ez az, ami igazán feltölti.

shutterstock 1923946040

6 éves kisfia, Máté eddig nem mutatott különösebb érdeklődést az erdei túrák iránt, nemrég azonban látott egy sorozatot, amelyben a főszereplő kempingezett a szüleivel. Az egyik este, amikor Ákos megérkezett a szokásos kiruccanásáról, csillogó szemmel kérdezte:

„Apa, veled mehetek?”

Ákos ennek természetesen nem tudott ellenállni. Pár nappal később Máté azért könyörgött, hogy az unokatestvére, Marci is velük tarthasson. Alaposan át kellett gondolnia a következő kirándulást, hogy a srácoknak is izgalmas, ugyanakkor biztonságos legyen a kaland. 

Az apa arra jutott, hogy célszerű nem túl távoli helyszínt választani, ahonnan néhány óra alatt haza lehet érni. Sejtette, hogy az autója nem lesz elég nagy egy ilyen kiránduláshoz, és abban sem volt biztos, hogy telepakolva meg tud birkózni a tereppel.

Nem volt kérdés, hogy egy másik autóra, egy SUV-ra van szükség. A sógora nem tudta kölcsönadni arra a hétvégére, mert horgásztripet szervezett a barátaival, de előállt a mentőötlettel, az autóbérléssel. Innen minden egyszerűen ment: Ákos lefoglalt a neten egy Skoda Karoq-ot, amiben minden kényelmesen elfért. A gyerekek imádták az esőérzékelős ablaktörlőt és a tolatóradart, a kirándulás pedig olyan jól sikerült, hogy eldöntötték, havonta kéthavonta meg fogják ismételni. Az sem kizárt, hogy a családi autót lecserélik egy nagyobb típusra, de addig is, ha megtehetik, mindig más modellel vágnak neki a vadonnak. És ez nem csak a gyerekeknek kaland.

Esküvő a szőlőhegyen

Gábor a harmincas évei elején járó gépészmérnök, karácsonykor kérte meg a barátnője, Zsófi kezét. Már kiválasztották a helyszínt és az időpontot, találtak egy talpraesett esküvőszervezőt, néhány rövidebb mosolyszünet után összeállították a végleges vendéglistát és kitalálták, ki, melyik asztalnál foglaljon helyet.

A ceremónia egy felkapott borvidék panorámás éttermében lesz, ahová kanyargós, kaptatós út vezet. Limuzinbérlés nem jöhet szóba, és amúgy sem illene a meghitt, szőlőhegyi helyszínhez a hivalkodó, extrém hosszú jármű. Sajnos sem Gábor kocsija – egy sötétkék kombi – sem Zsófi háromajtós kisautója nem eléggé reprezentatív egy ilyen eseményhez és nem is alkalmas arra, hogy menyasszonyi ruhában hozza a „vörös szőnyeges” kiszállást a vendégek előtt.

shutterstock 489774409

Így maradt az autóbérlés. Az elvárásuk az volt, hogy legyen egyszerre elegáns és praktikus, és közvetítse azt az életérzést, ami közel áll az ifjú párhoz. A Mercedes Benz GLE 400-as modellre esett a választásuk, ami a bőrkárpittal és a napfénytetővel tökéletes esküvői belépőt biztosít. A motorosan állítható ülésnek köszönhetően a menyasszony is kényelmesen el tud helyezkedni akár elöl is. A Mercedest az esküvő előtti nap veszik fel a legközelebbi, kb. 20 km-re található autókölcsönzőben – ekkor lesz ugyanis a fotózás – és a tervek szerint az esküvő másnapján viszik vissza. De az sem kizárt, hogy még egy nappal meghosszabbítják a bérlést, és felfedezőútra indulnak a környéken, már a nászútra hangolódva.

A Hertz Autókölcsönző 45 éve van jelen Magyarországon. Gyorsan és egyszerűen, akár azonnali indulással foglalhatunk autót a neten vagy egy applikáció segítségével. A kínálatban minden élethelyzetre találunk megfelelő modellt, akár strandard autóra, akár családi kirándulásokhoz tökéletes SUV-ra, minivanre, akár egy stílusos cabrióra van szükségünk, és még teherszállításra alkalmas modelleket is választhatunk. A Hertz nemcsak autókölcsönző, a szolgáltatásai közé tartozik sofőrszolgálat is.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette a HERTZ autókölcsönző megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.