Védjük meg Avarváros lakóit, avagy az égetés mellőzésével mindenki nyerhet

shutterstock 1842754396
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
2023.11.20. 00:24
Az avar megannyi csodálatos és hasznos élőlény otthona: a kizárólag mikroszkóppal látható mikroorganizmusoké, különböző rovaroké, vagy sokak kedvencéé, a sündisznóé. Ám élnek még a levelek között giliszták, csigák és különböző rovarok is. Éppen ezért az avarégetés nemcsak hogy ezeknek a kis állatoknak az élőhelyét veszélyezteti, de az ember személyes környezetét is kockára teszi. Következő cikkünkben látványos képek segítségével mutatjuk be „Avarváros” lakóit, valamint felhívjuk a figyelmet az avarégetés adta ártalmak csökkentésének lehetőségeire, az égés és a füst káros hatásaira is.

Noha rengeteg kerttulajdonos dönt úgy az ősz folyamán, hogy a felgyülemlő zöldhulladéktól égetés útján szabadul meg, ez nem feltétlenül a legjobb ötlet. Amit ugyanis mi egy ártatlan lombégetésnek gondolunk, azzal óriási pusztítást végzünk a természetben. Nem csupán a talajszinten élő apróbb vagy kicsit nagyobb élőlényeket űzhetjük el, de az égetés során keletkező hamuval sem tudunk mit kezdeni, az ugyanis nem lesz alkalmas arra, hogy a talaj tápanyagát pótoljuk vele. Emellett – csakúgy, mint a dohányzással – égetéskor saját magunkat is veszélybe sodorhatjuk: veszélyes vegyületeket szabadíthatunk fel, amit elsősorban az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okoz. A növényi részekben lévő szén pedig csak részben oxidálódik és az égés során szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is erősen mérgező hatású. Továbbá a levegőbe ilyenkor nagyobb mennyiségben kerülnek 10 mikrométernél kisebb lebegő részecskék, melyeket méretüknél fogva a tüdőnk tisztító mechanizmusai sem tudnak kiszűrni, és hordozóként számos mérget, illetve káros anyagot juttathatnak a szervezetünkbe.

Összességében tehát érdemes elkerülni az őszi avarégetést, így ugyanis mi magunk is szerepet játszhatunk az ökoszisztémánk egészségének és stabilitásának fenntartásában, megóvhatjuk az állandó biológiai körforgást, segíthetjük a talajszinten élő állatok tevékenységét. De vajon mely állatok is laknak az „Avarvárosban”, kikre kell kiemelt figyelmet fordítanunk?

Az avarégetés nem csak azért veszélyes, mert elpusztítja az ott élő állatokat, hanem azért is, mert az égés során olyan káros anyagok szabadulnak fel, amelyek szennyezik a levegőt. Ugyanez történik a dohányzás alkalmával is. A cigaretta égése során keletkező füst ugyanis közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezért az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ne szokjunk rá, vagy ha már élünk vele, akkor mihamarabb szokjunk le róla. Aki valamiért nem hagy fel a dohányzással, az is tájékozódhat az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már vannak olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek a cigarettánál lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Ilyen a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. A tudomány mai állása szerint ugyanis nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Azonban ezek a füstmentes alternatívák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okoz, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A károsanyag kibocsátás csökkenés és az egészségügyi hatás vizsgálatára azonban hosszútávú kutatások szükségesek. Kizárólag a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek teljes mértékben a dohányzás ártalmai.

A fentiekből látszik, hogy „Avarváros” lakóinak védelme milyen szorosan összefügg a jóléttel és túléléssel. A biodiverzitás veszélybe kerülése az egyik legnagyobb probléma manapság. A természet védelme, így az avarégetés mellőzése, nem csak az  ökoszisztéma egészséges működéséhez és a biodiverzitás megőrzéséhez járul hozzá, de az emberi jólétet, az egészségmegőrzést is támogatja úgy a jelen, mint a jövő generációi számára.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.