Elemér
-1 °C
10 °C

Tanácsok az újévre, ha eddig is nagyon komolyan vette a sportot

4a.png
2017.01.13. 07:50
Mit ajánlanak a szakértők, és hogyan biztat a két élsportoló: a fitneszmodell-világbajnok Toldi Zsuzsanna és a kézilabdázó Nagy László?

Szakértőink

Toldi Zsuzsanna, fitness forma versenyző, sokszoros magyar bajnok és 2-szeres világbajnok. Egész életében sportolt valamit, kézilabdával és futással kezdte. Sport nélkül nem lenne teljes az élete, fontos számára a folyamatos kihívás. A hétköznapokban személyi edzőként dolgozik.

4822024 5695e48b2d6a44532499357f23603f22 o

Nagy László, a kosárlabdázónak induló kézis 2000 és 2012 között az FC Barcelona kézilabdacsapatában játszott, most a Telecom Veszprém KC játékosa. Többször volt „Az év magyar kézilabdázója.” A magyar válogatottba a 2012-es londoni olimpián tért vissza csapatkapitányként.

Nagy Laci 1944 1200px (1)

Bánfai Károly,  az Avomed Pszichológiai Központ sport szakpszichológusa, klinikai szakpszichológus jelölt. 16 éves koráig versenyszerűen gózott. 21 évesen döntötte el, hogy sportpszichológus lesz. Szereti a sportolók felkészítését és a klinikai munkát is. Más célban és más időtávokon segíti a hozzá fordulókat, így a munkája változatos marad. Jelenleg pszichodrámát, családterápiát és integratív hipnoterápiát tanul, és valószínűleg sosem fogja abbahagyni a tanulást.

Turner Andrea pszichológus 20 évig versenysportolt, jelenleg a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház felnőtt pszichiátriai osztályán dolgozik mint osztályos pszichológus. Kutatási szakterülete az együttérzés és mindfulness a klinikai gyakorlatban.

Példakép lehetsz a többieknek!

- mondja Nagy László kézilabdázó.

De azért nem árt vigyázod, a túlzott maximalizmus káros is lehet. Ha pedig sokáig versenysportoló voltál, most nehéz átállni arra, hogy csak „kicsit” sportolj. Neked elsősorban azt javasolja Turner Andrea pszichológus, hogy találd meg a sportágadat. "Ez első hallásra banálisan hangzik, de nem az. Olyan, mint egy hosszú szerelmi házasság után új partner után nézni: szomorkás, vágyakozó érzelmek, nosztalgikus emlékek törhetnek fel, nem könnyű ezekkel megküzdeni. De érdemes! Az új sportág tanulása számodra sokkal könnyebb, hiszen a mentalitásod, a mozgáskoordinációd fejlettebb az átlagos hobbisportolókénál – így a gyors sikerélmény garantált. Ne félj kipróbálni magad amatőr versenyeken sem! A cél élvezetesebbé teszi az edzéseket, és az amúgy is beléd égett versenyszellem mindenképpen előnyt jelent a technikailag esetleg képzettebb ellenfelekkel szemben. Hajrá!"

Toldi Zsuzsanna fitneszmodell-világbajnok is óvatosságra int, hiszen az izomcsoportoknak pihennie is kell! Ajánlatos a hét egyik napján egy másik sportágat választani és a nagy, súlyos edzést kombinálni a kisebb, könnyűvel.

Bánfai Károly sport szakpszichológus tanácsai sportfogadalmakhoz

Képzeljünk a szemünk elé minél több helyzetet, hogy milyen lesz, ha elértük a változást. Például, milyen végigmenni a strandon kockás hassal. Figyeljünk közben az érzéseinkre! Kezdetben fontos, hogy merjünk álmodozni, hiszen ez lesz majd a tartalék motivációs patronunk.

  1. Ha képszerűen megvan, hogy mit szeretnénk, akkor dolgozzuk ki részletesen! Tegyük mérhetővé, ha lehet többféleképpen is! Ha egy jó fociszezont képzelünk el a baráti társaságban, akkor ne csak a rúgott gólok számában mérjük meg magunkat, hanem a passzaink pontosságában (százalékosan), a meccseken szerzett labdák számában, a megnyert fejpárbajokban, a labdaeladások számában stb. Aki edzőterembe menne, ne csak a fekve kinyomott maximális súllyal foglalkozzon, hanem a szériákkal, a tudatos táplálkozással, vagy éppen a pihenéssel is!
  2. Gondoljuk végig, hogy a kitűzött cél reális-e! Beszéljünk róla másokkal, a téma szakértőivel, vagy azokkal a barátainkkal, akik kritikusak, és akiktől el is fogadunk kritikát! Igazítsuk a célunkat a realitáshoz, és vizsgáljuk meg, hogy még így is elég vonzó-e számunkra!
  3. Gondoljuk végig, hogy milyen változást szeretnénk, miért is fontos nekünk az, amit el szeretnénk érni. Milyen más fogadalmak épülhetnek majd rá, ha teljesül? Hogy függ össze az életünk fontosabb területeivel?
  4. Ha már van egy pontos, mérhető és reális célunk, tudjuk, hogy ez miért fontos nekünk, akkor részletesen tervezzük meg az oda vezető utat! Milyen szakaszok lesznek? Miben lesz mérhető a változás az egyes szakaszokban? Mik lesznek a nehézségek? Hogyan fogunk megküzdeni velük? Mennyi időt és pénzt fogunk szánni a tervünk megvalósítására? Honnan fogjuk ezt előteremteni? Hol foglal majd helyet ez az idő a heti rendünkben? Mi boríthatja fel? Mit teszünk, hogy ne borítsa fel?
  5. Ha ezeket mind átgondoltuk, akkor jöhet a fogadalom.

Ez a cikk a Mitől tartjuk be és miért bukjuk el az újévi fogadalmunkat? című cikkünkhöz kapcsolódik. Ha elolvasná azt is, kattintson ide:

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Scitec Nutrition megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.