Az IBM új rendszere automatizálja a gyógyszerkutatást

2020.09.05. 20:03
Az IBM egy önműködő laboratórium átadását jelentette be, mely a RoboRXN nevet kapta. A mesterséges intelligenciát, felhőalapú számítási platformot és robotokat használó rendszer úgy teszi lehetővé az új molekulák megalkotását, hogy a tudósok akár otthonról is dolgozhatnak. Ez hatalmas előnyt jelent számukra a pandémia idején.

Az online laborhoz interneten keresztül lehet hozzáférni, a bejelentkezés után a kutatók egy üres tervezőfelületet látnak. Itt megadhatják az általuk kutatni kívánt anyag molekuláris felépítését, a RoboRXN pedig gépi tanulás segítségével dönti el, mely összetevőkre lesz szükség, illetve ezeket milyen sorrendben kell felhasználni. Ezután utasítja a robotot, hogy keverje ki a hozzávalókat, majd a teszteredményeket visszaküldi a felhasználónak.

Az IBM videóján látható, hogyan működik az automatizált labor:

Az okosrendszer forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást, amely területen jelenleg 10 évre és 10 millió dollárra is szükség lehet egy-egy gyógyszer piacra kerüléséhez. Ebből a legtöbb erőforrás az összetevők kikeverésére és tesztelésére megy el. Az IBM azt reméli, hogy a gépi tanulás meggyorsítja a kísérletezést, ezáltal hathatósabb válasz adható az olyan vészhelyzetekre, mint például a mostani koronavírus járvány. A távoli munkavégzés pedig megoldja a laborokban elkerülhetetlen közösségi érintkezés problémáját.

Nem csak az IBM használ mesterséges intelligenciát és robotikát a gyógyszerkutatás területén, számos egyetemi labor és startup mozdult rá erre a szegmensre. Eddig azonban az amerikai IT cég az egyetlen, mely otthonról is lehetővé tette a feladatok elvégzését.

Forrás: IBM