Kornélia
-1 °C
15 °C

Jó hírét félti a Vér és Becsület

2003.01.06. 18:08
Rágalmazás miatt, ismeretlen tettes ellen hétfőn feljelentést tett a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE); a szervezet álláspontja szerint a sajtóban a múlt év eleje óta folyamatosan megjelenő híresztelések sértik jó hírnevüket, ellehetetlenítik működésüket, s jelentős érdeksérelmet okoznak az egyesületnek.
Dicstelen szerep

A Vér és Becsület Kulturális Egyesületet lapértesülések összefüggésbe hozták a múlt év december 21-én Sződligeten tartott neonáci ifjúsági találkozó szervezésével. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár január 2-án az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésére álló információk szerint az egyesület volt a sződligeti, Fehér karácsony néven rendezett találkozó egyik szervezője. Domokos Endre János, a VBKE ügyvivője hétfői közleményében úgy fogalmaz, hogy szervezetük megdöbbenéssel vette tudomásul az év vége óta a sajtóban ellenük folyó "hisztériakeltést és rágalomhadjáratot", amely egyesületüket "mint elsőszámú közellenséget lökte a közvélemény elé". Az ügyvivő a közleményben tudatta azt is, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnak "ez ügyben vállalt dicstelen szerepe" arra késztette őket, hogy panasszal forduljanak az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

Nem azonos

Közlése szerint ugyanakkor nyugodt lelkiismerettel állnak a Nemzetbiztonsági Hivatal által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat elé, mert nincs szégyellnivalójuk és a hatályban lévő törvényeket, illetve az alkotmányt tiszteletben tartották. A Nemzetbiztonsági Hivatal az elmúlt héten hozta nyilvánosságra, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének felülvizsgálatát kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségen a sajtóban is napvilágot látott információk alapján. Az egyesület a Fővárosi Főügyészséghez benyújtott feljelentésének indoklásában úgy véli, hogy a napilapokban leírtak többek közt alkalmasak arra, hogy a szervezet tagjaiban és potenciális támogatóiban félelmet keltsenek, s elrettentsék az állampolgárokat a részvételtől az egyesület tevékenységében. "A Vér és Becsület Kulturális Egyesült sem nevében, sem tevékenységében nem azonos a vele kapcsolatba hozott hazai és külföldi szervezetekkel" - olvasható a feljelentésben, arra reagálva, hogy lapinformációk szerint a szervezet a Németországban betiltott Blood and Honour nevű fasiszta csoportosulás magyarországi tagozataként ismert. A szervezet feljelentésében azt állítja, hogy az "inkriminált", december 21-i rendezvény szervezésében egyesületük tagjai és vezetői sem konspiratív, sem más módon nem vettek részt.

A Vér és Becsület egyesület ugyanakkor azt is tudatta, hogy február 1-jén a budai Várban "az 1945. február 11-i kitörésben és az azt megelőző ostromban elesettekről tart megemlékezést", ahogy azt a BRFK Közbiztonsági Osztályának tavaly október 27-én benyújtott és a rendőrség által tudomásul vett bejelentésük is tartalmazza. Az ORFK kommunikációs igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a rendőrséghez nem érkezett kérelem, de a rendezvény megtartását nem is engedélyeznék.