Eleonóra
-1 °C
2 °C

Két hét múlva dől el a megüresedő államfői irodák sorsa

2003.01.07. 16:10
Az Index értesülései szerint a napokban kezdődnek meg az egyeztetések az Országgyűlés Hivatala és a Miniszterelnöki Hivatal között, döntés pedig körülbelül két hét múlva várható arról, hogy kik foglalhatják el a Köztársasági Elnöki Hivatal most megürülő irodáit. A leltározás, a terepszemle, az igények felmérése és az esetleges átalakítások után pedig néhány héten belül használatba vehetik azokat új használóik.
A kormányfő helyett az államfő

A parlament tavaly novemberi döntése értelmében az államfő hivatala a budai Sándor-palotában kap helyet. Ezt megelőzően, az Orbán-kormány idejében, még 1999-ben arról született született döntés, hogy a Sándor-palotát "a történelmi és közjogi hagyományoknak megfelelően" a miniszterelnöki kabinet befogadására kell alkalmassá tenni. Az ellenzék azonban mindvégig támadta a terveket, főleg amikor kiderült, hogy a munkákra 2,2 milliárd forintot szánnak. A teljes beruházási keret 16 százalékát, 400 millió forintot belsőépítészeti munkákra fordították.

Költözés

Medgyessy Péter kormányfő még a tavalyi országgyűlési választások előtti kampányban nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván a Várba költözni. A Sándor-palota hasznosításáról neves közéleti személyiségek véleményének figyelembe vétele után végül az Országgyűlés döntött. Az elfogadott néhány soros jogszabály szerint a helyreállított Sándor-palota olyan reprezentatív műemlék épület, amely megfelel azoknak a protokolláris és biztonsági kívánalmaknak, amelyek a köztársasági elnök és hivatalának elhelyezése során támaszthatóak. A néhány gyors, például a számítógépes rendszert érintő átalakítás után Mádl Ferenc és apparátusa az új év első napjaiban megkezdheti az átköltözést. Schillinger Erzsébet, az államfői sajtóiroda vezetője az Index kérdésére elmondta: egyelőre még csak néhány irat került át az új helyre, amit várhatóan ünnepélyes keretek között vesznek birtokba.

Ki kapja?

Az általuk használt hivatali helyiségeket, amelyek között fogadások rendezésére alkalmas termek is vannak, az ellenzéki pártok szerint az Országgyűlésnek kell megkapnia. A kormányoldal elképzelése viszont az, hogy a helyiségeket a miniszterek és közvetlen munkatársaik kapják meg, akik plenáris ülésnapokon dolgozhatnának, vagy akár pihenhetnének is a szobákban. A kérdésben a döntést az Országgyűlés Hivatala és a Miniszterelnöki Hivatal közötti egyeztetés után mondják ki. Ezt követően a leltározás, a terepszemle, az igények felmérése és az esetleges átalakítások után néhány héten belül használatba vehetik azokat.