Eleonóra
-1 °C
2 °C

Dráma Medgyessy Péterről: fiktív országban, fiktív szereplőkkel

2003.01.08. 12:32
A kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságban szerzett élmények ihlették, de fiktív országban és képzelt szereplőkkel játszódik az a dráma, amelyet a Terror Háza Múzeum tudományos igazgatója írt - írja szerdai számában a Népszava. Kiszely Gábor nem tart attól, hogy színműve hátrányosan befolyásolja az intézmény költségvetési támogatását.
"Magyar íróként és nem a Terror Háza Múzeum tudományos igazgatójaként írtam drámát. Bízom abban, hogy ezt a két dolgot mindenki külön tudja választani" - jelentette ki az Indexnek nyilatkozva Kiszely Gábor, a Terror Háza tudományos igazgatója, akinek A meghallgatás, avagy a panoptikum megszólal című szépirodalmi művét a közelmúltban adták ki.

Életre szóló élmény

A darabot részben a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságban szerzett tapasztalatok ihlették. Kiszely Gábor a Magyar Demokrata Fórum szakértőjeként dolgozott a testületben, és - mint azt az Indexnek hangsúlyozta - életre szóló élményt jelentettek neki az ott látottak és hallottak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a dráma, amely egyébként nem az első szépirodalmi munkája, fiktív országban és elképzelt szereplőkkel játszódik. Mint arról a Népszava beszámol, egy képzelt ország miniszterelnökéről kiderül, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. Az eseményeket a darab narrátora, Gabi bácsi, a bohóc irányítja, aki egyszemélyben varázsló is, és bármikor leállíthatja a folyamatokat, egy még fiktívebb, szürreális síkra terelve azt. Itt sok minden elhangozhat, ami a valóságban nem. "Végül kiderül, hogy a múltat jobb nem bolygatni, az igazság nem ér annyit, amennyi kárt a kutakodás okoz" - összegezte műve tartalmát a szerző.

Különválasztani

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a dráma megjelenése negatívan befolyásolhatja a Terror Háza költségvetési támogatását, amellyel kapcsolatban Medgyessy Péter kormányfő többször is segítséget ígért az intézménynek, Kiszely Gábor azt válaszolta, hogy a darabot augusztusban írta, az októberben, tehát még a költségvetési vita előtt jelent meg. A drámát egyébként is magyar íróként és nem a Terror Háza Múzeum tudományos igazgatójaként írta, és reméli, hogy e két dolgot mindenki külön tudja választani.

A meghallgatás, avagy a panoptikum megszólal című drámát a Kairosz Kiadó adta ki. Ez a cég jelenteti meg többek között Lovas István, illetve Bayer Zsolt műveit is.