Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Öt százalékkal nő 106 ezer köztisztviselő fizetése

2006.01.09. 14:23
Április elsejétől 5,1 százalékkal nő a köztisztviselői illetményalap, azaz a közigazgatásban dolgozó 106 ezer alkalmazott bére - a jegyzőétől a miniszterelnökéig - átlagosan ennyivel emelkedik.

A köztisztviselői illetményalap 35 ezer forintról 36 800 forintra emelésével az országgyűlési képviselők is több pénzt vihetnek haza, az alap hatszorosát, vagyis 220 ezer forintot, ezt az összeget egyéb pótlékok egészíthetik ki.

A főtisztviselői alapilletmény, ami a köztisztviselői alapilletmény 13-szorosa csaknem bruttó 480 ezer forintra emelkedik. A miniszterelnök fizetése a főtisztviselői alap 1,5-szerese, igaz, Gyurcsány Ferenc továbbra sem veszi fel a fizetését.

A minisztereknek és az alkotmánybíráknak a főtisztviselői alapilletmény 1,2-szerese jár, amit 65 százalékos vezetői pótlékkal egészítenek ki. A miniszterek így átlagosan 1,2 millió forintot kereshetnek havonta.

A politikai, közigazgatási és címzetes államtitkárok a főtisztviselői illetmény 100 százalékát kapják, de a 65 százalékos vezetői pótlékra ők is jogosultak. A helyettes államtitkárok az illetmény felére (240 ezer forint), a minisztériumi főosztályvezetők az illetmény negyedére jogosultak (120 ezer forint).

Az államtitkárokkal megegyező juttatásban részesülnek a köztársasági elnök hivatalának, az Alkotmánybíróság Hivatalának vezetője, valamint az Országgyűlés Hivatalának vezetői, az ő helyetteseik az államtitkár-helyettesekkel megegyező juttatást kapnak.