Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Gyurcsány: MÚK helyett TINY

2007.01.11. 19:38
Hamisnak tartja az '56-os és a '06-os őszi események közötti párhuzamot a kormányfő, aki szerint tavasszal újrakezdés helyett nyugalomra van szükség.

Gyurcsány Ferenc szerint MÚK helyett TINY-re van szüksége most az országnak, azaz az őszi zavargások márciusi folytatásában reménykedők 1956-ból kölcsönzött jelszava ("márciusban újra kezdjük") helyett a "tavasszal is nyugalom" a kormányfő mottója. Erről az Amőba honlapján közölt webnaplójában ír a miniszterelnök.


TINY-ről álmodik

"Történelmileg és politikailag is hamisnak gondolom 1956 és a jelenlegi évek összevetését. Hamis, önigazoló politikai romanticizmusnak, amelynek az a célja, hogy nemes eszmények hitébe burkolja be a demokratikus gyülekezési jog határain túli, nem demokratikus megnyilvánulásokat" - fogalmaz Gyurcsány majd a Fideszre utalva azt írja, az "árpádsávos" radikálisokat "jelentős politikai erő" is bátorítja.

A kormányfő szerint az ország közvélemény sokat tanult az őszi eseményekből, és már tisztában van vele, hogy az erőszak hova vezet.

Gyurcsány szerint parlamenti párbeszédre, a zavarkeltés helyett az együttműködésre van szükség. A kormányfő szerint a demokratikus keretek között kell maradni, ahol jól megfér egymással kormány és ellenzék, parlament és civil világ és az állampolgári szabadságjogok.

Az 1956-ban, 1957-ben az ellenállás által használt MÚK-ról, a karhatalom által feltalált OSE-ról és HUKUK-ról itt olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!