Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Csúcsnyomozói egység lesz a rendőrségnél

2004.01.12. 19:50
Nemzeti Nyomozó Iroda létrehozásáról döntött hétfőn a belügyminiszter. Lamperth Mónika sajtótájékoztatón bejelentette: az új rendőrségi egységet az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBEI) bázisán hozzák létre.
A tárca vezetője közölte: a döntéssel az ORFK-n összevonják a vizsgálati és nyomozó feladatokat ellátó egységeket.

"Az SZBEI bázisán külön szervként létre kell hozni a Nemzeti Nyomozó Irodát" - mondta. Véleménye szerint fejleszteni szükséges a többdiplomás, pénzügyi végzettségű és idegennyelv-ismerettel rendelkező állományt.

"Összevonásra kerülnek a vizsgálati és nyomozati feladatokat ellátó egységek, illetve a pénzügyi nyomozói és a gazdaságvédelmi terület" - mondta.

Elmondta, hogy az új szervezeti egység létrehozásának és a SZBEI ezzel egyidejű megszüntetésének időpontjáról még nem született konkrét döntés.

A belügyminiszter, tájékoztatása szerint, további három feladatot is meghatározott hétfőn az ORFK átalakításával kapcsolatban. Elmondta, összevonások és szerkezeti átalakítások révén felére kívánja csökkenteni az ORFK-n a vezetői szintek számát.

Az átalakításokról szólva közölte, az semmiképpen nem jelent bizalmatlanságot a vezetőkkel szemben, míg az elbocsátásokra vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: ez ma nincs napirenden.

"Salgó László országos rendőrfőkapitány, Ferenczi László bűnügyi főigazgató és Bolcsik Zoltán SZBEI-vezetőt is megerősítem abban a tisztségében, amiben van" - mondta.

Arra a kérdésre, van-e összefüggés a szervezeti reform és a különböző bűncselekményekkel gyanúsított Molnár Csaba, az ORFK SZBEI pénzmosás elleni osztálya vezetőjének ügye között, Lamperth Mónika mindössze annyit mondott: ezek az átalakítások szükségessé teszik azt, hogy az ellenőrzés, az ellenőrzési feladatok ellátását és annak a rendszerét is áttekintsék az ORFK egész területén.