Valér
2 °C
8 °C

Módosították a Budapest Sportaréna szerződését

2003.01.13. 17:44
A GYISM és a kivitelező francia cég hétfőn aláírta a Budapest Sportaréna építését és működtetését meghatározó szerződés módosítását. A létesítmény, különféle eseményekkel, a tervek szerint már egyik helyszíne lesz a március 15-i állami ünnepségeknek.
Kisebbik rossz

A tárca sajtótájékoztatóján Jánosi György miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár megerősítette, hogy mai árakon számolva 2.3 milliárd forint értékben vállalt többletberuházást, illetve -szolgáltatást az építő és üzemeltető Bouygues, amiért nem tartotta be az eredeti szerződésben meghatározott 2002. december 15-i átadási határidőt. Jánosi György ismételten hangsúlyozta, hogy a januárban kezdődött teljeskörű ÁSZ-vizsgálatnak kell tisztáznia: miért kerül 20 helyett 40 milliárd forintba a többfunkciós létesítmény.

A miniszter újra elmondta, hogy a "kisebbik rosszat választották", amikor jelentős pluszokért a szerződést módosították, s nem a bizonytalan kimenetelű pereskedésbe mentek bele a késés miatti kötbér kifizetése érdekében. "A napi körülbelül 20 millió forintos kötbér azonban a február 24-re változtatott határidő be nem tartása esetén már automatikusan járna, mert kikerült a szerződésből a kedvezőtlen időjárásra vonatkozó kitétel, amire a franciák korábban hivatkozhattak késésüket magyarázva" - jegyezte meg a sporttárca két irányítója, hozzátéve: semmi jelét nem látják annak, hogy az újabb terminust nem lehet betartani.

Lényeges határidő

Szilvásy György elmondta, hogy a létesítményt hivatalosan egyelőre Budapest Sportarénának hívják, de elképzelhető: eredményes tárgyalások esetén szponzor adná a nevét a csarnoknak. "A 2001. októberében húsz évre kötött szerződés értelmében a Bouygues leányvállalata, az Aréna Üzemeltető Rt. működteti a BS-t, a cég kompetenciája a menedzsment kinevezése, a GYISM azonban közvetve rendelkezik befolyással, mert például tagot delegál az rt. igazgatótanácsába". Jánosi György a március 15-iki határidőt tartja lényegesnek, mert addigra készül el, lesz a "közönség fogadására kultúráltan alkalmas a környék" is, s az aréna egyik helyszíne lehet az állami ünnepségeknek is.

Plusz
A szerződés értelmében a 20 "minisztériumi eseménynapon" felül a működtető minden évben 6 "társadalmi eseménynapot" is szervez, ebből háromnak hétvégére kell esnie. Az előírt minimális használat (amely az üzemeltetési szerződés szerint évente legalább 60 eseménynap megrendezését jelenti) részeként, de a 20 "minisztériumi eseménynapon" és a 6 "társadalmi eseménynapon" felül az üzemeltető köteles a sportarénát és létesítményeit évente tíz olyan, eredeti funkciójának megfelelő rendezvény megszervezésére rendelkezésre bocsátani, amely a magyar válogatottat is érintő jelentős nemzetközi sportesemény. Az üzemeltető vállalja, hogy megtesz minden tőle telhetőt a kosárlabda és a jégkorong promóciójáért oly módon is, hogy a sportaréna magyar jégkorong-, vagy kosárlabdacsapat otthona lesz.

A rögzített összegű bérleti díj 25 millió forintról 40 millióra emelkedik, ezt az összeget minden évben az infláció mértékének megfelelően növelni kell. Amennyiben az áprilisi jégkorong vb-t nem lehet itt megrendezni, akkor a kötbéren felül a szerződéses árból 200 ezer euró levonásra kerül.

Az eredeti szerződéshez képest 1.09 millió euró értékben további felszereléseket ad át a kivitelező a különböző sportesemények zavartalan lebonyolítása érdekében.