Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szabálytalanságok a KDNP és a Munkáspárt gazdálkodásában

2003.01.21. 11:39
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint nem volt szabályos a Munkáspárt és a Kereszténydemokrata Néppárt 2000-2001. évi gazdálkodása. Az ÁSZ azt javasolja, hogy a Munkáspárt költségvetési támogatását csökkentsék, a KDNP-t pedig a gazdálkodásról szóló beszámolók ismételt elkészítésére szólította fel.
Nem a valóságnak megfelelően

A Munkáspárt által közzétett beszámolók "egyik évben sem a valóságnak megfelelően és nem teljes körűen tartalmazták a bevételeket és kiadásokat". "A 2000. évi beszámoló mintegy 4 millió 946 ezer, a 2001. évi 6 millió 731 ezer forinttal kevesebb bevételt tartalmazott a ténylegesnél. Emellett az állami támogatás kivételével az egyes bevételi jogcímeken kimutatott összeg sem a tényleges helyzetet mutatja" - fogalmaz a jelentés. A 2000. évi beszámoló kiadási oldala a számvevőszék szerint mintegy 111 millió 455 ezer forinttal nagyobb összeget tartalmazott a ténylegesnél.

A számvevőszéki jelentés javasolja a pénzügyminiszternek, hogy a Munkáspárt költségvetési támogatását 262 ezer forinttal csökkentse.

KDNP

A KDNP beszámolójával kapcsolatosan a jelentés megállapítja: a párt nem rendelkezett olyan számítási anyaggal, amely a beszámoló egyes soraiban szereplő adatok és a könyvvezetésben rögzítettek között tanúsítja az egyértelmű, hézagmentes és következetes összefüggést. A jelentés szerint a könyvvezetés és beszámoló összeállítása során megsértették a teljesség, a valódiság, a következetesség számviteli alapelveket; a könyvvezetés gyakorlata nem volt megfelelő. Az ÁSZ felhívja a KDNP elnökét, hogy ismételten készíttesse el és tegye közzé a párt 2000. és 2001. évi gazdálkodásáról szóló beszámolókat, intézkedjen a jogszabályokkal és a belső szabályzatokkal összhangban lévő könyvvezetési gyakorlat megvalósításáról, az utalványozás nélküli kifizetések megszüntetéséről.