Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Fegyelmi indult a fecsegő ügyész ellen

2008.01.21. 16:48
Varga Gergely ügyészt három hét után mentették fel szóvivői beosztásából. Egy tavalyi tárgyaláson a tanúknak azt hangoztatta, nem azok a rendőrök ülnek a vádlottak padján, akiknek kellene. Szavait rögzítették.

Fegyelmi eljárás indult Varga Gergely főügyészségi szóvivő ellen, aki egy tavalyi, rendőrök ellen indított tárgyalás után azt állította, tudja kik voltak a tettesek, de nem azok a rendőrök ülnek a vádlottak padján.

A három hete szóvivősködő Vargát csak szóvivői beosztásából mentette fel Ihász Sándor fővárosi főügyész, ügyészként továbbra is tevékenykedhet.

Ihász az Indexnek elmondta, hogy a fegyelmi eljárásra a törvény 30 napot ad, ez alatt kell a történteket tisztázni, történt-e fegyelmi vétség. A főügyész múlt héten még magánvéleménynek tekintette Varga szavait, most viszont Varga "igazoló jelentést" tett neki, ez indokolta a fegyelmi eljárást.

A Varga szavait tartalmazó hangfelvételt az Index hozta nyilvánosságra azután, hogy az ügy sértett tanúi felismerték a tévében a tárgyaláson velük fenyegetően hangoskodó férfit, aki azt állította: "Nem az elkövetők ülnek a vádlottak padján."

A szóvivő a hangfelvételre reagálva kijelentette, csak magánbeszélgetést folytatott a tárgyaláson.

Az ügyészségnek lépnie kell, "hiszen nyomozó és vádhatóság", jelentette ki az ügyben hétfőn Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

"Ha [az ügyészség] tudja, hogy nem arról a személyről van szó, akinek a vádlottak padján kellene ülnie, "miért nem terelik az eljárást olyan mederbe, hogy azt vonják felelősségre, akit kell"? - mondta Takács sajtótájékoztatóján.

Vasárnap Varga Gergely ellen feljelentést tett a Deport'56 mentő körülmény elhallgatásának gyanújával, a Központi Nyomozó Ügyészséghez hétfőtől számított 3 napon belül dönt, indít-e vizsgálatot.

Ihász a rendőri bántalmazás ügyéről elmondta, az ügyészség két esetben indíthat vizsgálatot hamis tanúzás miatt: ha az alapügyben eljáró bíróság feljelentést tesz vagy, vagy jogerős ítélet születik.