Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyurcsány nem vállal vezető pozíciót az MSZP-ben

2003.01.22. 10:38
Gyurcsány Ferenc nem vállal pozíciót az MSZP-ben a márciusi kongresszuson és lehet, hogy 2004-ben sem. A politikus a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: ennek csak akkor lenne értelme, ha a döntés nem róla, hanem az általa képviselt politikáról szólna.
"Sem elnökségi tagságot, sem elnökjelöltséget nem vállalok" - hangsúlyozta a miniszterelnök stratégiai tanácsadója. Mint mondta, csak akkor vállal vezető pozíciót a Magyar Szocialista Pártban, ha tudják, hogy mit képvisel és ennek van megfelelő támogatottsága. Hangsúlyozta azonban, hogy jelenleg a szűk párt- és médiaeliten kívül senki nem ismeri az álláspontját.

Mindezek miatt pontatlan idézetből levont, téves politikai elemzésnek nevezte azt az állítást, amely szerint ő lenne Kovács László jelenlegi pártelnök kihívója. Felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte nem a Kovács-korszak ért véget, csupán a korábbiaktól eltérően 2001 óta a baloldal politikáját a Medgyessy-Kovács "tandem" határozza meg.

A kormány és a koalíciós pártok viszonyáról szólva azt mondta: a kabinet nem a mögötte álló pártoké, hanem a nemzeté. Hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a rivális erők politikai bázisát, jelképeit. Az Európai Uniós pénzeket kezelő államtitkárság helyettes vezetőjeként dolgozó feleségét, Dobrew Klárát, valamint a Budapest Airport Rt. igazgatóságában és a Postabank felügyelőbizottságában is tagnak delegált anyósát, Apró Piroskát ért kritikákat értékelve úgy fogalmazott: nem tartja szépnek, hogy a jobboldali sajtó bármilyen konkrét vád megfogalmazása nélkül hozza elő ezeket a dolgokat.