Sára, Márió
2 °C
6 °C

Törvénysértő közbeszerzési pályázat a fővárosban

2003.01.23. 17:25
Akár több tízmillió forintos pénzbüntetésre is számíthat a fővárosi önkormányzat azért, mert a főpolgármesteri hivatal informatika ügyosztálya súlyos mulasztásokat követett el egy informatikai közbeszerzésnél.
A Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottságának elnöke és alelnöke a testület csütörtöki ülését követően elmondta, hogy a bizottság egy hete törvénysértéseket állapított meg a csaknem 300 millió forintos közoktatási informatikai rendszer kiépítésére kiírt tendernél. A témát akkor elnapolták, és az ügy kivizsgálására kérték a főpolgármestert.

Mulasztások

Deák András (MKDSZ) elnök közölte, hogy összevetette az ügyosztály mostani előterjesztését a főpolgármesteri hivatal vizsgálóbiztosa által korábban feltárt jogsértésekkel. Ekkor számára kiderült, hogy az ügyosztály az újabb előterjesztésében, félretájékoztatva a bizottságot, nem korrigálta mulasztásait. Az elnök tájékoztatása szerint a szocialisták megszavazták volna az ügyosztály rossz előterjesztését azzal, hogy majd később módosítják azt. Az SZDSZ az ellenzékhez hasonlóan elvetette ezt, és javasolta, hogy pénteken rendkívüli ülésen foglalkozzanak az üggyel ismét, immár harmadik alkalommal.

Elmaradt értesítés

A szabad demokrata Geberle Erzsébet alelnök megerősítette, hogy az ügyosztály valóban anélkül terjesztette ismét a bizottság elé az anyagot, hogy kijavította volna a kifogásolt részeket. Elmondta, hogy a 300 millió forint körüli pályázatot még tavaly írták ki a fővárosi középiskolák között kialakítandó közös informatikai hálózat létrehozására. A bizottság augusztusban határozott arról, hogy melyik három pályázóval kívánja lefolytatni a további tárgyalásos eljárást.

A közbeszerzési törvény szerint az ügyosztálynak öt napon belül értesítenie kellett volna az érintetteket, ez azonban elmaradt. Az alelnök hangsúlyozta, ha a közbeszerzési döntőbizottság megállapítja a törvénysértést, akkor beruházás értékének 10 százalékát kell büntetésként kifizetnie a fővárosnak. Megjegyezte, hogy az ügyosztály a nagy leterheltségre hivatkozik, mondván, sok szálon futnak az informatikai beruházások.