Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mozgássérült jelölt lesz Dávid Ibolya jobboldali kihívója

2006.01.23. 12:42
Nem változtatott győztes csapatán a Fidesz Tolna megyében, bár 2002-ben jelöltjeinek nagy része a szövetségesek segítségével jutott az Országgyűlésbe. Az önállóan induló MDF esélyt adhat a szocialistáknak, akik legutóbb csak Dombóváron arattak sikert, öt jelöltjükből csak kettőt cseréltek le. A pártpolitikában újszülöttnek számító Dióssy Gábor SZDSZ-es államtitkárra szülővárosában nehéz menet vár.

Mozgássérült vállalkozó lesz Dávid Ibolya jobboldali kihívója a Tolna megyei Tamásiban. Hirt Ferenc 1994 óta a Fidesz első önálló jelöltje az 5-ös választókerületben, ahol az MDF elnökének háromszor sikerült győznie a nagyobbik ellenzéki párt támogatásával, míg az MSZP csak 1994-ben tudott innen képviselőt küldeni.

Jobboldali összefogással

Tolna megyében, akárcsak Somogyban, a 2002-es választásokon a jobboldalnak sikerült megkapaszkodnia. Az 5 választókerületből csupán egyet vesztettek el, holott a korábbi választásokon inkább az volt a jellemző, hogy a kormánnyal együtt buktak a Tolna megyei jelöltek is.

A 2002-ben Fidesz-MDF, idén a Fidesz-KDNP listáján induló jelöltek névsora nem is változott: Braun Márton (Szekszárd, 1 vk.), Tóth Ferenc (Paks, 2 vk.), Potápi Árpád (Bonyhád, 3 vk.) és az 1998-ban sikeres, de 2002-ben a szocialista polihisztor káder, a könyvtáros-mozdonyvezető-kosaras Tóth Gyulával szemben alulmaradt Fehérvári Tamás (Dombóvár, 4 vk.) is indul 2006-ban.

Az esélylatolgatás egyik nagy kérdése, hogy 2006-ban képes-e a jobboldal egységesen felsorakozni, hiszen 2002-ben Dávid Ibolya és Potápi Árpád kivételével csak a második fordulóra sikerült az MSZP, Szekszárdon az SZDSZ jelöltjét legyőzni.

Tamási helyi képviselője szeretne lenni

Nincs tehát könnyű helyzetben Hirt Ferenc, aki az első kerekes székes országgyűlési képviselőjelöltje a rendszerváltás utáni magyar politikai életnek, bár mint a Fidesz helyi szervezetének vezetője, Széles András az Indexnek elmondta, a választókerületben nem ez az első, ami beugrik a választóknak Hirtről.

"Elismert vállalkozó, aki nem politikus, hanem a választókerület képviselője szeretne lenni" - mutatta be Széles az 1991 óta a Suzuki Hirt autószalont vezető jelöltet. Bár az kerekes székesek számára az akadálymentesítés a megyei közhivatalokban szinte sehol sincs megoldva, "olyan még nem volt, hogy emiatt akadályozva lett volna munkájában" - hangsúlyozta a jelölt rátermettségét Széles.

"1988-ban, egy autóbalesetben váltam mozgássérültté" - számolt be Hirt arról, hogyan jutott kerekes székbe. A baleset mégsem veszi el a kedvét attól, hogy autókkal foglalkozzon, 1991-től ő vezeti a friss családi vállalkozást. A politikával eddig civilként foglalkozott, a Fideszbe egy éve lépett be. Hogy mégsem újdonság a Hirtéknek a politika, jelzi, hogy testvére a Tamási önkormányzatban képviselő.

Saját motivációiról elmondta, az elmúlt négy év hozta ki belőle a változtatni akarás szándékát. Mint fogalmazott, a helyiek érdekét akarja képviselni a parlamentben, szemben Dávid Ibolyával, aki eltávolodott Tamásitól, már nem is ott, hanem Budapesten él.

Hirt ígérete szerint győzelme esetén a magyar mozgássérültek 300 ezres társadalmi csoportjáról sem feledkezik meg, nagy problémának találja az akadálymentes közhivatalok hiányát, jellemző példaként hozva fel, hogy még a Tamási polgármesteri hivatalban sincs akadálymentesített bejárás.

Csak két helyen újít az MSZP

Az MSZP Tóth Gyulán kívül két jelöltjét indítja újra: Frankné Kovács Szilvia a megyei közgyűlés elnökeként próbálkozhat Hirt és Dávid legyőzésével Tamásiban, miként a szekszárdi alpolgármester, listáról bejutott parlamenti képviselő Halmai Gáborné Szekszárdon indul. 2002-ben Halmai az SZDSZ egyetlen esélyes megyei jelöltje, a szekszárdi polgármester Kocsis Imre Antal javára lépett vissza 2002-ben, de így sem sikerült a baloldali győzelem.

A 2001-ben egy csatornaépítési ügyben őrizetbe vett, de később ártatlannak bizonyult Molnár József gerjeni polgármester Pakson próbálhat szerencsét az MSZP színeiben, míg az erős jobboldali jelöltnek számító Potápi Árpád ellen Bonyhádon egy viszonylag ismeretlen ügyvédet, Koncz Istvánt indítják, aki egy 1998-as önkormányzati választáson már alulmaradt a jobboldali jelölttel szemben.

Dióssy Gábor államtitkár hívja ki Potápit

Az SZDSZ Kocsis Imre Antal (Szekszárd) mellett mint esélyesebb jelöltet, Dióssy Gábort, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkárát indítja Bonyhádon. Az SZDSZ-es veszprémi polgármester, Dióssy László testvére nem ejtőernyős, bonyhádi születésű, elmondása szerint jó kapcsolatai vannak a helyi vezetésben, de elismeri, nem lesz könnyű dolga Potápi Árpáddal szemben, aki polgármesterként két választáson is győzött.

Mégis bízik abban, hogy az emberek fontosnak tartják, hogy mind a kormányzatban, mind a pártban (az Országos Tanács tagja) magas pozícióba került, ráadásul ez jó listás helyet is érhet számára. Dióssy 1989 óta tagja az SZDSZ-nek, de 2005-ös államtitkári kinevezéséig nem foglalkozott pártpolitikával, igaz az utóbbi egy évben meredeken ívelt felfelé karrierje a korábban a Graphisoft Rt., előtte a Telki Magánkórház igazgatójaként ismert Dióssynak, aki 1989 és 1996 között a Price Waterhouse könyvvizsgálónál dolgozott.