Alfréd
-3 °C
3 °C

Orbántól várt, a Fidesztől kapott választ az MSZP

2003.01.29. 20:22
Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy nyilatkozzon, igennel szavaz-e az április 12-ei népszavazáson. A szocialista párt sajtóosztályának szerdai közleménye úgy fogalmaz: "két rubrika lesz a szavazólapon: igen, nem. Ezek alapján egyetlen szót várunk Orbán Viktortól". A volt miniszterelnök nem válaszolt, a Fidesz viszont "igent" mondott az EU-ra.
A kommüniké szerint az MSZP és az ország szeretne világosan látni: a jobboldali politikusok igent vagy nemet mondanak az Európai Unióra. A dokumentum kétszínű magatartásnak nevezi, ha azt mondják az embereknek, szavazzanak igennel, és közben hamis állításokkal elveszik kedvüket a csatlakozástól. Hangsúlyozza: a jobboldal azért gerjeszti az EU-ellenességet, hogy szavazótáborát bővítse.

Mindenki felelőssége

A közlemény utal arra, hogy a MIÉP "egyértelműen feláldozná EU-csatlakozásunkat a saját politikai érdekei miatt". - Csurka István egyértelmű nemet mondott, szellemi társa, Orbán Viktor pedig folyamatosan támadja a csatlakozási folyamatot, és legutóbb Günter Verheugent, az unió bővítési biztosát kívánta rendre utasítani - tartalmazza a dokumentum. Kiemeli: minden parlamenti és parlamenten kívüli párt, valamint civil szervezet felelőssége, hogy a választók a szükséges ismeretek és információk birtokában a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően igennel szavazzanak az Európai Uniós csatlakozásra. A kommüniké utal arra, hogy Magyarország először a kereszténység felvételével csatlakozott Európához, a jelenlegi csatlakozás kiteljesítené az akkor kezdődött folyamatot. A közlemény úgy fogalmaz: szomorú lenne, ha "az igaz magyarságukkal erősen dicsekvő jobboldali pártok miatt térnénk vissza a balkáni útra".

- Az MSZP álláspontja szerint hazánk előtt két út áll: az egyik a fejlett és gazdag Európai Unióba vezető autópálya, a másik pedig egy olyan kátyús földút, amely az elmaradott, leszegényedett, az európai döntésekből kimaradó Balkánra visz. Nincs harmadik út! - zárul a közlemény.

Orbán hallgat, Németh kíváncsi, a Fidesz válaszolt

Németh Zsolt szerint meglepő, hogy a szocialista párt emlékezete nem terjed a Fidesz tavaly év végi európai uniós kongresszusáig, amelyen a Fidesz egyértelműen kinyilvánította az uniós csatlakozást támogató álláspontját. Szerinte nem a Fidesznek, illetve Orbán Viktornak kell színt vallania, hanem a szocialista pártnak kellene magyarázatot adnia arra, hogy a csatlakozási tárgyalásokon a gólvonalról mellérúgta a labdát. Németh Zsolt közölte: kíváncsi arra, hogy a szocialisták miként kívánják az ország uniós csatlakozásra történő felkészülését hatékonyan szolgálni.

A Fidesz közleményben válaszolt a szocialistáknak. Eszerint "a Fidesz - Magyar Polgári Párt a továbbiakban nem kíván foglalkozni a csőd közelbe került Medgyessy-kormány, valamint a saját hangjától megsüketült Magyar Szocialista Párt monomániás rágalomhadjáratával, ezért, bár nem sok értelmét látjuk, sokadszorra megpróbáljuk a lehetetlent, és azt mondjuk: igen, a Fidesz igent mond az Európai Unióra."