Gerzson
-3 °C
3 °C

Elég komplex volt, hogy bármit is mondjak

2006.01.29. 18:05
"Mire emlékszik, mit mondott Orbán Viktor?" - tettük fel a kérdést a Fidesz elnökének évértékelő beszédét végighallgató, és hazafelé igyekvő emberektől. Olyan válaszolót nem találtunk, aki Orbán valamelyik felvetésével nem értett volna egyet.

„Mire emlékszik, mit mondott Orbán Viktor?”

Budapesti nyugdíjas férfi: Az összefogás a szolidaritás a nevében. A 10 százalékos csökkentés, a 14. havi nyugdíj, a munka, az otthonteremtés, visszaállítani a programot. A fiataloknak otthont nyújtani, hogy számunkra nyugdíjat szerezzenek.

Budapesti nyugdíjas nő: Mindenre, az összesre. Csak jót akar, az biztos, fiataloknak, öregeknek egyaránt. Nincs kiragadva.

Fiatal budapesti srác: Emlékezetes volt az országjáró körút eredményeinek az ismertetése, és azok a programpontok - ugye a választási kampányban járunk - konkrétumok is megjelentek, összefoglalta azokat, amiket az elmúlt két hétben hallhattunk tőle. Mindazok, akik a programot hiányolták Orbán Viktortól, egyben hallhatták. [Kérdésre felsorolja fejből a programokat.]

Idősebb szegedi házaspár: Az, hogy képesek vagyunk arra, hogy ez a világ megváltozzon, hogy győzni fogunk. Maximálisan egyetértünk a programokkal, megvalósíthatók, és nem légből kapottak. 1998 és 2002 között már bizonyítottak, és ez nekünk untig elég.

Fiatal budapesti srác: Minden. Nem tudok semmit neked így kisarkítani, elég komplex volt, hogy bármit is mondjak. [Arra a kérdésre, hogy barátainak mit mondana az eseményről:] Váltsuk le ezt a kormányt, egyértelműen!

Budapesti nyugdíjas: Hogy a jövővel foglalkozik, és koncepciói vannak, hogy 10, 20, 25 év múlva az országnak várhatólag mi lesz a jó. A fiatalokra vonatkozólag volt a legfontosabb. A munka az országnak a legnagyobb kincse, a munka és a munkaerő. [Arra a kérdésre, hogy teljesíthető-e Orbán programja:] Nem tudom, de törekedni kell rá. Magam részéről, aki nyugdíjas vagyok, minden erőmet latba fogom vetni.

Szeremlei nyugdíjas: Hogy visszakapjuk a hitünket, és hogy Magyarországon a magyarok legyenek a legfontosabbak, a legelsők. Ez a legfontosabb. Nem most hallottam a programról először, az összesítéseket mindig megnéztem a Hír Tv-ben.

Két budapesti fiatal: - A család értékéről beszélt. - A szolidaritás! - Mindig széthúzó volt a magyar társadalom, de felhívta a figyelmet arra, hogy össze kell tartani, amikor már nagyon nagy gáz van. - A politikai elitnek a hanyagságára hívta fel a figyelmet. Amit a politikai elit eddig nem vett észre, azt Orbán Viktor talán észrevette. - A kizsákmányolás, a luxusprofit, amit eddig folytattak! Tényleg ez van, ezt nem lehetett kozmetikázni, tényeket mondott. - Orbán Viktor azt mondta, amit a nép hallani akart, hogyha megadjuk neki a bizalmat, akkor láthatjuk, hogy tudja-e teljesíteni vagy sem. Ez kérdés.

Középkorú budapesti férfi: Átgondoljam, vagy csak így első...? Hát, kérem szépen, a családoknak a felemelkedése, otthonteremtő dolgok, ezek bizony elhalványodtak erőteljesen, tehát szinte minden. Elég kritikus volt a dolog, tőle kicsit visszafogottabb, mint szokott lenni.

Komáromi fiatal a Fidelitastól: Hogy mindenképp változtatni kell. Engem speciel a tb-járulékcsökkentés fogott meg, nagyon sok munkahely lenne teremthető, aztán remélem, hogy ez meg is valósul. Én úgy gondolom, hogy az ország képes rá. Látom, látom, reális esélyt látok arra, amit Orbán Viktor mondott.

Budapesti nyugdíjas házaspár: Az egész beszéd úgy nagyjából megmaradt. Hogy elhelyezkedési problémájuk van a fiataloknak. - Az egészségügy az teljesen kilátástalan helyzetben van. - Mert hiányoznak orvosok. Az idős generációnak is problémája van. - A fiataloknak az elhelyezkedéssel van problémájuk. - A középkorú generációnak is elhelyezkedési problémája van. Hogy egy édesanyának le kell tagadnia a 3 gyerekét. Ezt még azzal lehetne kiegészíteni, hogy nem csak a 3 gyerekét kell, hanem a fiatal diplomásnak a diplomáját is le kell tagadnia. A fiam van ilyen helyzetben. - A tb csökkentése. - Nem igaz, hogy ez nem megvalósítható! - Ezt már a Horn-kormány idején is 10 százalékkal csökkentek a járulékok.