Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Támad a futballitis!

2002.05.21. 12:49
Rejtélyes kór tartja izgalomban a nemzetközi orvostársadalmat: a hivatalosan futballitis-nek nevezett tünet-együttes viharos gyorsasággal terjed az egész világon. Egyelőre nem ismert a betegség oka és végkimenetele, a szakértők szerint azonban nincs okunk az aggodalomra.
"Amikor néhány héttel ezelőtt agy aggódó anyuka felhívott, hogy fia félálomban dekázni kezdett a reggelire feltálalt zsömlékkel, még áprilisi tréfára gyanakodtam. Egy héttel később azonban saját gyermekeim ébresztettek rá a helyzet komolyságára: véletlenül benyitottam hozzájuk egy éjjel, s megdöbbenve láttam, hogy egy focilabdát passzolgatnak egymásnak alvás közben. Másnap semmire sem emlékeztek." - kezdi beszámolóját egy magát megnevezni nem kívánó orvos interneten rohamosan terjedő, angol nyelvű levelében.

A szerkesztőségünkbe is eljuttatott, áprilsi végi keltezésű levél több, hasonló szindrómáról is beszámol, melyeket - bár egyelőre nem lehet tudni, vajon kiváltó okuk azonos-e - "futballitis" néven emlegetik a kór megjelenését még néhány napja is humbugnak tartó szakorvosok. Egyes kutatók úgy vélik, a láz terjedése a közelgő foci VB-vel lehet kapcsolatban: szerintük erre utal, hogy egymástól több ezer kilométerre fekvő területeken jelentek meg a szindrómák szinte ugyanabban az időben, s az egyes országokban megfigyelt áldozatok közt sem sikerült semmiféle hasonlóságot felfedezni. Fiatalokon és időseken, sportolókon és szabadidejüket a TV előtt töltő kismamákon egyaránt észlelték a tüneteket - melyeket saját maguk egyáltalán nem tartanak aggasztónak.

"Az iskolában folyton összesúgnak mögöttem, mióta matekórán sárga lapot adtam be dolgozat helyett," - meséli egy érintett - " de én nem foglalkozom ezzel. A tanárom nagyon megértőnek bizonyult, miután beszélt az orvosommal. Még abba is belement, hogy kicsöngetéskor mindig felírja a táblára, hány percet fog hosszabbítani."

Éppen a szindrómák viszonylagos veszélytelensége hivatkoznak a kutatók, mikor a túlzott pániktól óvnak. "A betegség végkimenetele és ellenszere nem ismert, és gyógyulásról sem kaptunk még hírt, ugyanakkor úgy tűnik, a láz nem jelent komolyabb veszélyt senkire"- közölte szerkesztőségünkkel telefonon Tony Kertesz, magyar származású amerikai specialista, aki több esettel is találkozott cleavland-i rendelőjében. Az évtizedek óta sport-betegségeket kutató orvos ennek ellenére fontosnak tartja a kór okainak feltárását, a megfelelő ellenszerek kidolgozását - az ezzel kapcsolatos fejleményekről remélhetőleg hamarosan beszámolhatunk az Index hasábjain is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?