Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Támad a futballitis!

2002.05.21. 12:49
Rejtélyes kór tartja izgalomban a nemzetközi orvostársadalmat: a hivatalosan futballitis-nek nevezett tünet-együttes viharos gyorsasággal terjed az egész világon. Egyelőre nem ismert a betegség oka és végkimenetele, a szakértők szerint azonban nincs okunk az aggodalomra.
"Amikor néhány héttel ezelőtt agy aggódó anyuka felhívott, hogy fia félálomban dekázni kezdett a reggelire feltálalt zsömlékkel, még áprilisi tréfára gyanakodtam. Egy héttel később azonban saját gyermekeim ébresztettek rá a helyzet komolyságára: véletlenül benyitottam hozzájuk egy éjjel, s megdöbbenve láttam, hogy egy focilabdát passzolgatnak egymásnak alvás közben. Másnap semmire sem emlékeztek." - kezdi beszámolóját egy magát megnevezni nem kívánó orvos interneten rohamosan terjedő, angol nyelvű levelében.

A szerkesztőségünkbe is eljuttatott, áprilsi végi keltezésű levél több, hasonló szindrómáról is beszámol, melyeket - bár egyelőre nem lehet tudni, vajon kiváltó okuk azonos-e - "futballitis" néven emlegetik a kór megjelenését még néhány napja is humbugnak tartó szakorvosok. Egyes kutatók úgy vélik, a láz terjedése a közelgő foci VB-vel lehet kapcsolatban: szerintük erre utal, hogy egymástól több ezer kilométerre fekvő területeken jelentek meg a szindrómák szinte ugyanabban az időben, s az egyes országokban megfigyelt áldozatok közt sem sikerült semmiféle hasonlóságot felfedezni. Fiatalokon és időseken, sportolókon és szabadidejüket a TV előtt töltő kismamákon egyaránt észlelték a tüneteket - melyeket saját maguk egyáltalán nem tartanak aggasztónak.

"Az iskolában folyton összesúgnak mögöttem, mióta matekórán sárga lapot adtam be dolgozat helyett," - meséli egy érintett - " de én nem foglalkozom ezzel. A tanárom nagyon megértőnek bizonyult, miután beszélt az orvosommal. Még abba is belement, hogy kicsöngetéskor mindig felírja a táblára, hány percet fog hosszabbítani."

Éppen a szindrómák viszonylagos veszélytelensége hivatkoznak a kutatók, mikor a túlzott pániktól óvnak. "A betegség végkimenetele és ellenszere nem ismert, és gyógyulásról sem kaptunk még hírt, ugyanakkor úgy tűnik, a láz nem jelent komolyabb veszélyt senkire"- közölte szerkesztőségünkkel telefonon Tony Kertesz, magyar származású amerikai specialista, aki több esettel is találkozott cleavland-i rendelőjében. Az évtizedek óta sport-betegségeket kutató orvos ennek ellenére fontosnak tartja a kór okainak feltárását, a megfelelő ellenszerek kidolgozását - az ezzel kapcsolatos fejleményekről remélhetőleg hamarosan beszámolhatunk az Index hasábjain is.