Huba
17 °C
33 °C

Reformpárti az ÁNTSZ új vezetője

2007.02.01. 16:24
Ellenőrző típusú, állampolgárbarát és bizalmi elven működő szolgálatot kíván vezetni az új országos tiszti főorvos. Falus Ferenc erről csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

A Nyírő Gyula Kórház volt főigazgatója pályázat útján nyerte el a posztot, mivel Bujdosó László, a korábbi tiszti főorvos családi okokra hivatkozva kérte felmentését tavaly év végén. Falust február elsejei hatállyal nevezték ki.

Falus Ferenc bemutatkozó sajtótájékoztatóján közölte: az ÁNTSZ szakembergárdájára támaszkodva meg tudnak felelni az egészségügy területén végbemenő reformok új kihívásának.

A legfontosabb a kórházi struktúra átalakításával kapcsolatos feladatoknak a megoldása - mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, elsősorban arra számítanak, hogy az ellátási kötelezettséget, az ügyeleti szolgálatot újra kell szervezni, a beutalási rendet újra kell gondolni, és ezzel kapcsolatban a szolgálatnak részben véleményezési, részben pedig segítő szerepe van.

Olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani az orvos kollégáknak, amelyben azonnali tájékoztatást tudunk adni arról, hogy milyen betegségek ellátását mely intézményekben tudják a legközelebb és a leggyorsabban végrehajtani - fűzte hozzá.

Az ÁNTSZ egy 2006-os kormányrendelet értelmében ez év január elsejétől regionális szerkezetben működik. A 109 városi/fővárosi, kerületi intézet, valamint a 20 megyei intézet működését a jövőben első fokon 81 kistérségi, másodfokon hét regionális intézet váltja fel.

Falusi Ferenc életrajza
Falusi Ferenc 1950. július 23-án született Budapesten, pályáját 1975-ben mentőorvosként kezdte. 1979-ben tüdőgyógyászati szakvizsgát tett, majd 1998-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen egészségügyi menedzser képesítést szerzett, 1998-2000 között pedig az ELTE-n jogi szakokleveles orvosképzésen vett részt. Öt évvel ezelőtt nevezték ki a budapesti Nyírő Gyula Kórház főigazgatójának. A szakember 2000-től a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja, 2003-2005-ben elnöke volt, s 2006 óta ismét betölti e testület elnöki tisztségét.

A Nyírő Gyula kórház esete

A kórházi átalakítás furcsaságait jól mutatja a Nyírő Gyula Kórház esete. Az intézményben egy országos meddőségi centrum működik, és egy 50 ágyas szülészeti-nőgyógyászati osztály. Ezt megszüntetnék, s a szülészeti ágyak egy részét az Uzsoki Kórházban, illetve az Újpesti Károlyi Kórházban koncentrálnák.

Ehhez azonban az Uzsokiban 3 milliárd forintos beruházással fel kellene építeni egy új blokkot. A Nyírő Gyula Kórház szülészete viszont egy olyan modern, ötemeletes pavilonban működik, amelyre az elmúlt években 1 milliárd forintot költöttek. Bővebben >>