Ödön
2 °C
11 °C

Reformpárti az ÁNTSZ új vezetője

2007.02.01. 16:24
Ellenőrző típusú, állampolgárbarát és bizalmi elven működő szolgálatot kíván vezetni az új országos tiszti főorvos. Falus Ferenc erről csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

A Nyírő Gyula Kórház volt főigazgatója pályázat útján nyerte el a posztot, mivel Bujdosó László, a korábbi tiszti főorvos családi okokra hivatkozva kérte felmentését tavaly év végén. Falust február elsejei hatállyal nevezték ki.

Falus Ferenc bemutatkozó sajtótájékoztatóján közölte: az ÁNTSZ szakembergárdájára támaszkodva meg tudnak felelni az egészségügy területén végbemenő reformok új kihívásának.

A legfontosabb a kórházi struktúra átalakításával kapcsolatos feladatoknak a megoldása - mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, elsősorban arra számítanak, hogy az ellátási kötelezettséget, az ügyeleti szolgálatot újra kell szervezni, a beutalási rendet újra kell gondolni, és ezzel kapcsolatban a szolgálatnak részben véleményezési, részben pedig segítő szerepe van.

Olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani az orvos kollégáknak, amelyben azonnali tájékoztatást tudunk adni arról, hogy milyen betegségek ellátását mely intézményekben tudják a legközelebb és a leggyorsabban végrehajtani - fűzte hozzá.

Az ÁNTSZ egy 2006-os kormányrendelet értelmében ez év január elsejétől regionális szerkezetben működik. A 109 városi/fővárosi, kerületi intézet, valamint a 20 megyei intézet működését a jövőben első fokon 81 kistérségi, másodfokon hét regionális intézet váltja fel.

Falusi Ferenc életrajza
Falusi Ferenc 1950. július 23-án született Budapesten, pályáját 1975-ben mentőorvosként kezdte. 1979-ben tüdőgyógyászati szakvizsgát tett, majd 1998-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen egészségügyi menedzser képesítést szerzett, 1998-2000 között pedig az ELTE-n jogi szakokleveles orvosképzésen vett részt. Öt évvel ezelőtt nevezték ki a budapesti Nyírő Gyula Kórház főigazgatójának. A szakember 2000-től a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja, 2003-2005-ben elnöke volt, s 2006 óta ismét betölti e testület elnöki tisztségét.

A Nyírő Gyula kórház esete

A kórházi átalakítás furcsaságait jól mutatja a Nyírő Gyula Kórház esete. Az intézményben egy országos meddőségi centrum működik, és egy 50 ágyas szülészeti-nőgyógyászati osztály. Ezt megszüntetnék, s a szülészeti ágyak egy részét az Uzsoki Kórházban, illetve az Újpesti Károlyi Kórházban koncentrálnák.

Ehhez azonban az Uzsokiban 3 milliárd forintos beruházással fel kellene építeni egy új blokkot. A Nyírő Gyula Kórház szülészete viszont egy olyan modern, ötemeletes pavilonban működik, amelyre az elmúlt években 1 milliárd forintot költöttek. Bővebben >>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?