Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán 18 milliót költött a házára

2005.02.01. 21:01
Február elsején nyilvánosságra hozták az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait. A dokumnetumokban szereplő adatok szerint Orbán Viktor 2003-ban szerzett 18 milliós tiszteletdíja eltűnt, miközben a család adóssága nem csökkent. Medgyessy megajándékozta a lányát egy házzal. Az ingatlanokkal korábban nem rendelkező, de milliárdos Kapolyi László szántóföldek felvásárlásába kezdett Vásárosnaményben.

1. rész: Medgyessy, Orbán, Kuncze, Lendvai, Dávid, Wekler, Kapolyi
2. rész: Hiller, Lampert, Kovács, Németh, Juhász, Kiss, Baráth, Magyar
3. rész: Gál, Doszpot, Herényi, Kövér, Nagy, Csige, Újhelyi

Medgyessy megajándékozta a lányát

A 2003-as vagyonnyilatkozatában szereplő három ingatlanából az egyiket a lányának ajándékozta Medgyessy Péter, volt miniszterelnök, aki tavaly jóval több havi jövedelemhez jutott, mint 2003-ban miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként.

A volt kormányfő egy ingatlannal (XI. kerület, Muskotály utcai 56 négyzetméteres lakás) rendelkezik egyedüli tulajdonosként, felerészben birtokol egy 90 négyszögöles hajdúszoboszlói telken álló 48 négyzetméteres üdülőt. A 180 négyszögöles leányfalui telken álló 50 négyzetméteres üdülőjét vagyonnyilatkozata szerint lányának ajándékozta 2004-ben.

Havi jövedelme jóval magasabb volt, mint 2003-ban: volt miniszterelnökként - december 31-ig - 1,29 millió forintban részesült, amihez 198 ezer forintos képviselői fizetést és 2004 májusa óta 186 ezer forintos nyugdíjat vesz föl (azaz összesen 1,67 millió forintos jövedelme volt). 2004-ben egyszeri juttatásként szabadságmegváltás címén (le nem töltött szabadsága után) 2,1 millió forintot, 13. havi juttatásként 960 ezer forintot kapott.

A volt kormányfő takarékos ember, 116 millió forintja van befektetési jegyben, egyéb értékpapírban 85 millió forintot őrizget, takarékbetétben további 309 ezer forintot és 25 ezer dollárt (4,7 millió forint) tart. Gazdasági érdekeltségeként Medgyessy egy M.P. Európa nevű kft.-t jelölt meg, aminek százszázalékos tulajdonosa és ügyvezetője. Ezenfelül öröklés és vásárlás útján szerzett festményekkel és bútorokkal is rendelkezik.

Orbán még mindig adós

Orbán Viktor vagyoni helyzete 2004-ben nem sokat változott az előző évihez képest, bár vagyonyilatkozatából nem derül ki, hogy mi lett a Történelem főutcája című kiadványért kapott 18 millió forint sorsa. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Indexnek elmondta, a könyvért járó tiszteletdíjból az Orbán-család az abban az évben vásárolt házat újította fel. A Fidesz elnöke továbbra is 662 ezer forintot kap havonta pártelnöki tiszteletdíjként a képviselői fizetése (198 ezer forint) mellé. Az Orbán-család változatlanul nyögi a 82+101 négyzetméteres lakóházra - amelynek az ellenzéki pártvezér felerészben tulajdonosa - felvett 20 millió forintos jelzáloghitel tőketartozását, de hogy pontosan mennyivel tartozik az Orbán-család, nem tudni. Ezenkívül 2,5 millió forint van a feleségével közös bankszámlájukon. Orbán 2004-ben sem cserélte le 2001-ben vásárolt Volkswagen Golfját, és még mindig megvan 2003-ban kapott laptopja, más jövedelme - a vagyonnyilatkozata szerint - nincs.

Lévai Anikó, Orbán Viktor feleségének vagyonnyilatkozata kedd délután felkerült az orbanviktor.hu-ra, eszerint Lévai Anikó felerészben tulajdonosa a fent említett XII. kerületi ingatlannak. Lévai tulajdonában van továbbá egy közel 4400 négyzetméteres belterületi szántó Szolnokon, valamint egy közel 70 ezer négyzetméteres ingatlan, amely területen lévő ültetvény azonban nem Orbán Viktor feleségéé.

Kuncze Gábor MOL-részvényhez jutott

Az SZDSZ elnökének ingatlanjaiban nem történt változás a tavalyi nyilatkozathoz képest: továbbra is egy négyszáz négyszögöles balatonakarattyai lakóházat és hozzá tartozó telket birtokol kétharmadrészben, amihez 1978-ban ajándékként jutott hozzá. A szabaddemokrata politikus 2004-ben 131 MOL-részvényt vásárolt (ezek értéke kedden 1,6 millió forint volt), 10,4 millió forintot tart takarékbetétben (ez tavaly 7,4 millió forint volt). Tartozása különböző pénzintézeteknél továbbra is 20 millió forint. Pártelnöki jövedelme a képviselőségért kapott fizetés mellet 250 000 forinttal segíti.

Lendvai Ildikó

A szocialista frakció vezetője vagyonnyilatkozata szerint egy 104 négyzetméteres lakást birtokol egy társasházban, emellett ezerötszáz dolláros (282 ezer forint) megtakarítást és ingóságként a lakás berendézését vallotta be.

Dávid Ibolya csökkentette tartozását

Dávid Ibolya 2004-ben egymillió forinttal csökkentette tartozását, de az MDF elnökasszonyának vagyona 2004-es nyilatkozata szerint alig változott. Dávid 2003 vásárolta meg egy társasház 150 négyzetméteres lakását és egy hozzá tartozó garázst a II. kerületben, amelynek felerészben tulajdonosa. Még 1999-ben vett ugyancsak a II. kerüetben egy 113 négyzetméteres lakást. Dávid ezenkívül Zamárdiban harmadrészben birtokol egy üdülőt. Országgyűlési alelnökként 588 000 forintos fizetés illeti, pártjától kapott juttatásokat viszont nem említi. Tizenötmillió forintos tartozása van.

Wekler pálinkája

2004 egyik "slágertémája" volt Wekler Ferenc SZDSZ-es képviselő szőlőtámogatási ügye. A képviselő vagyonnyilatkozatában számot ad ezekről a földekről is. Eszerint tulajdonosa Mecseknádasd, Hidas, Ófalu, Kölked, Alsódobsza, Alsónána, Mórágy, Mőcsény és Grábóc településeken összesen 1493 aranykorona értékű (15-40 millió forint) szántó, legelő, gyep és erdő művelési ágú földterületeknek, valamint egy 1500 négyzetméteres mecseknádasdi belterületnek, amit felerészben tulajdonol. A képviselő ezen kívül rendelkezik egy III. kerületi, 1052 négyzetméter területű lakóházzal, amit 1996-ban vásárolt, valamint egy révfülöpi, 1992-ben vásárolt, 1688 négyzetméteres telken álló 32 négyzetméteres gazdasági épülettel, valamint negyedrészben tulajdonol egy hasonló nagyságú zártkertet.

Értékpapírban 22,5 millió forintot, számláján 18 millió forintot, 40 ezer dollárt (7,5 millió forint) és 25 ezer eurót (6,1 millió forintot) őriz, továbbá tagi kölcsön formájában 75 millió forintos követelése van, mecseknádasdi polgármeserként havi 150 ezer forintot kap. Wekler több cégben is többségi tulajdonos, ilyen a Tisza-Bau, a Mecsek-Bau, a Diorit-W, a Weszi 2000 és a Madárhegy Kft. A képviselő értékmegjelölés nélkül többek között egy szecessziós vázáról, egy üveg pálinkáról és festményekről is nyilatkozott.

Kapolyi László, a milliárdos

Valószínűleg továbbra is a leggazdagabb képviselőnek számít a szocialista Kapolyi László, aki a System Consulting Rt. elnök-tulajdonosaként 2004-ben 566 millió forintos osztalékot kapott. A képviselői fizetés mellett a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként havonta 429 ezer, tudományos tanácsadóként pedig 392 ezer forintos havi apanázst kap. Értékpapírban és egyéb befektetésben 280 millió forintja van. Bár a tavalyi vagyonnyilatkozata nem tartalmazott ingatlant, Kapolyi 2004-ben 18 hektárnyi szántót vásárolt Vásárosnaményben. Kapolyi a felsoroltakon kívül különböző, a képviselőknek járó költségtérítésekben is részesül.

1. rész: Medgyessy, Orbán, Kuncze, Lendvai, Dávid, Wekler, Kapolyi
2. rész: Hiller, Lampert, Kovács, Németh, Juhász, Kiss, Baráth, Magyar
3. rész: Gál, Doszpot, Herényi, Kövér, Nagy, Csige, Újhelyi