Ödön
2 °C
11 °C

Nem lesz pénteken vasutassztrájk

2007.02.01. 18:42
Felfüggesztették a vasutasok a péntekre hirdetett figyelmeztető sztrájkjukat, a vasutas szakszervezetneknek nem sikerült ugyan megállapodniuk a kormánnyal, de a tárgyalások folytatásáról igen. Február 25-ig biztos nem lesz sztrájk.

Felfüggesztették a vasutasok a péntekre hirdetett figyelmeztető sztrájkjukat, csütörtökön a tárgyalások ütemezéséről állapodtak meg a szakszervezetekkel, legkésőbb február 25-én éjfélig kell megállapodniuk. A vasutasok vállalták, hogy eddig az időpontig felfüggesztik a sztrájkot

A felek csütörtökön délután folytatták a tárgyalást a vasutasok egészségügyi ellátásáról, miután a kórházi rendszer átalakítása a MÁV-kórházak bezárásával járna.

A Vasutasok Szakszervezetének vezetője korábban két lehetősége vázolt az MTI-nek a tárgyalás ok kimeneteléről.

Két út áll előttük?

Az egyik szerint a vasutasok megkapnák azt a lehetőséget, hogy az egyelőre állami központi közkórháznak nevezett intézményben jogosultak lennének igénybe venni az ottani egészségügyi szolgáltatást, de ennek a garanciáit, feltételrendszerét egyelőre nem látják.

A másik javaslat az, hogy a vasutas biztosítottaknak elkülönült vasútegészségügyi rendszert működtetnének. Ez eddig is volt, de a jövőben az elkülönült vasútegészségügy azzal a megszorítással működne, hogy a vasutasok ezeket a kórházakat lennének jogosultak igénybe venni, a területi kórházakat csak térítés ellenében kereshetnék fel.

A sztrájkbizottság szerdán már felkészült a figyelmeztető sztrájkra. A vonatközlekedésben késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal rövidülésekre kell számítani, de az elégséges szolgáltatást fenntartották volna.

Az egyórás figyelmeztető sztrájk több mint 300 vonatot (a járatok egytizedét) érintette volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?