István, Vajk
17 °C
34 °C

Nem lesz pénteken vasutassztrájk

2007.02.01. 18:42
Felfüggesztették a vasutasok a péntekre hirdetett figyelmeztető sztrájkjukat, a vasutas szakszervezetneknek nem sikerült ugyan megállapodniuk a kormánnyal, de a tárgyalások folytatásáról igen. Február 25-ig biztos nem lesz sztrájk.

Felfüggesztették a vasutasok a péntekre hirdetett figyelmeztető sztrájkjukat, csütörtökön a tárgyalások ütemezéséről állapodtak meg a szakszervezetekkel, legkésőbb február 25-én éjfélig kell megállapodniuk. A vasutasok vállalták, hogy eddig az időpontig felfüggesztik a sztrájkot

A felek csütörtökön délután folytatták a tárgyalást a vasutasok egészségügyi ellátásáról, miután a kórházi rendszer átalakítása a MÁV-kórházak bezárásával járna.

A Vasutasok Szakszervezetének vezetője korábban két lehetősége vázolt az MTI-nek a tárgyalás ok kimeneteléről.

Két út áll előttük?

Az egyik szerint a vasutasok megkapnák azt a lehetőséget, hogy az egyelőre állami központi közkórháznak nevezett intézményben jogosultak lennének igénybe venni az ottani egészségügyi szolgáltatást, de ennek a garanciáit, feltételrendszerét egyelőre nem látják.

A másik javaslat az, hogy a vasutas biztosítottaknak elkülönült vasútegészségügyi rendszert működtetnének. Ez eddig is volt, de a jövőben az elkülönült vasútegészségügy azzal a megszorítással működne, hogy a vasutasok ezeket a kórházakat lennének jogosultak igénybe venni, a területi kórházakat csak térítés ellenében kereshetnék fel.

A sztrájkbizottság szerdán már felkészült a figyelmeztető sztrájkra. A vonatközlekedésben késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal rövidülésekre kell számítani, de az elégséges szolgáltatást fenntartották volna.

Az egyórás figyelmeztető sztrájk több mint 300 vonatot (a járatok egytizedét) érintette volna.