Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hölgyeim és uraim, kezdődjék a fogócska!

2007.02.03. 21:46
Egész napos fogócskával folytatódott szombaton a Kié a Kossuth tér? nevű játék a teret védő, a korábbinal sokkal polírozottabban viselkedő rendőrök és a téren ősszel hónapokon át demonstráló nemzeti radikálisok között. Nyolc személyt, köztük az egyik szervezőt is előállították. A kordonbontás egyik ötletgazdája Szájer József nem tudta megfűzni Lendvai Ildikót.

Miután a rendőrségnek szombat hajnali fél kettőre sikerült minden demonstrálót hazatérésre bírni, szombat délelőtt újabb csapatok jöttek a Parlament elé a körbekordonozott Kossuth térre, hogy ismét demonstráció színterévé tegyék a Rákóczi szobrot és környékét.


Két oszlatás között nyugi volt - klikk!

A rendőrség egész nap a kordon mögül figyelte az eseményeket, majd mikor a tüntetők létszáma elérte a 100-at néhány utcányira kiszorították őket. Ez szombaton hatszor ismétlődött meg, mire este nyolc körül a tüntetők a Batthyány-örökmécsesnél állapodtak meg, és felállítottak színpadjukat.

A borús előrejelzések ellenére tüntetésbarát volta az időjárás, sütött a nap Budapest fölött, de erősen fújt a széla, ami az orvosmeterológia szerint idegességet okoz. Vasárnapra is jó időt jósolnak.

Komolyabb összetűzés nem volt a rendőrök és a tüntetők között, kisebb incidens történt korábban az örökmécsesnél, és nyolc személyt - köztük Bene Gábor szervezőt - előállítottak. A tüntetők nem mentek neki a rendőröknek, a rendőrök pedig nem durvultak. "Tisztelt hölgyeim és uraim!" - így szólították fel a tömeget a tér elhagyására.

A rendőrség a sokadszori oszlatást azzal indokolta, hogy jogellenes helyzet - előre be nem jelentett tüntetés - alakult ki a téren, Kondorosi Ferenc a rendészeti tárca államtitkára pedig banánköztársasághoz méltónak titulálta a két napja tartó jobboldali akciózást.

Vidéken is tüntettek

Szombaton vidéken is tartottak kormányellenes megmozdulást: Pécsen egy kisebb csoport - jórészt idősek és gyerekek - tojással dobálták meg az MSZP egyik irodáját, a Kossuth téri tüntetők egy különítménye Kuncze Gábor SZDSZ-elnök házánál zsidózott, Debrecenben nyolcvanan demonstráltak és Hankiss Elemért hallgatták felvételről, aki a polgári engedetlenségről beszélt.

A tüntetők estére a Batthyány-örökmécsesnél állapodtak meg, néhány tucatnyi demonstráló hallgatta a kisszínpadra lépő szónoklatokat és zenéket.

Szájer nem tudta megfűzni Lenvdait

A Fidesz-frakció pénteki kordonbontásának ötletfelelőse, az európai parlamenti képviselő Szájer József szombaton közleményben fordult a Magyar Szocialista Párthoz, hogy "szorítsa rá a kormányt" az alkotmánysértő helyzet felszámolására. A Fidesz és a köztársasági elnök szerint a Kossuth tér permanens lezárása jogszerűtlen.

A szocialista frakció vezetője, Lendvai Ildikó és Hiller István pártelnök elképedt Szájer levelén, és azt válaszolta, a Fidesz követett el törvénytelenséget a kordonbontással. Az MSZP viszont nem akar a Fidesz "bűntársa lenni".

Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke is exponálta magát a nap folyamán, ezúttal a jobboldali párt mellé tette le a garast kijelentvén, "ezt a helyzetet a Gyurcsány-kormány idézte elő dölyfös, erőszakos, az emberek akaratát semmibe vevő politikájával."

Politológusok szerint a Fidesz kordonbontásának egyik - talán nem is véletlen - eredménye az egyre inkább lenületbe kerülő Gyurcsány Ferenc kormányfő kommunikációs hadjáratának felülírása lett. Most már senkit sem érdekel a reformok magyarázása, ráadásul a szakértők szerint Gyurcsány többfrontos háborúra kényszerült.