Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hölgyeim és uraim, kezdődjék a fogócska!

2007.02.03. 21:46
Egész napos fogócskával folytatódott szombaton a Kié a Kossuth tér? nevű játék a teret védő, a korábbinal sokkal polírozottabban viselkedő rendőrök és a téren ősszel hónapokon át demonstráló nemzeti radikálisok között. Nyolc személyt, köztük az egyik szervezőt is előállították. A kordonbontás egyik ötletgazdája Szájer József nem tudta megfűzni Lendvai Ildikót.

Miután a rendőrségnek szombat hajnali fél kettőre sikerült minden demonstrálót hazatérésre bírni, szombat délelőtt újabb csapatok jöttek a Parlament elé a körbekordonozott Kossuth térre, hogy ismét demonstráció színterévé tegyék a Rákóczi szobrot és környékét.


Két oszlatás között nyugi volt - klikk!

A rendőrség egész nap a kordon mögül figyelte az eseményeket, majd mikor a tüntetők létszáma elérte a 100-at néhány utcányira kiszorították őket. Ez szombaton hatszor ismétlődött meg, mire este nyolc körül a tüntetők a Batthyány-örökmécsesnél állapodtak meg, és felállítottak színpadjukat.

A borús előrejelzések ellenére tüntetésbarát volta az időjárás, sütött a nap Budapest fölött, de erősen fújt a széla, ami az orvosmeterológia szerint idegességet okoz. Vasárnapra is jó időt jósolnak.

Komolyabb összetűzés nem volt a rendőrök és a tüntetők között, kisebb incidens történt korábban az örökmécsesnél, és nyolc személyt - köztük Bene Gábor szervezőt - előállítottak. A tüntetők nem mentek neki a rendőröknek, a rendőrök pedig nem durvultak. "Tisztelt hölgyeim és uraim!" - így szólították fel a tömeget a tér elhagyására.

A rendőrség a sokadszori oszlatást azzal indokolta, hogy jogellenes helyzet - előre be nem jelentett tüntetés - alakult ki a téren, Kondorosi Ferenc a rendészeti tárca államtitkára pedig banánköztársasághoz méltónak titulálta a két napja tartó jobboldali akciózást.

Vidéken is tüntettek

Szombaton vidéken is tartottak kormányellenes megmozdulást: Pécsen egy kisebb csoport - jórészt idősek és gyerekek - tojással dobálták meg az MSZP egyik irodáját, a Kossuth téri tüntetők egy különítménye Kuncze Gábor SZDSZ-elnök házánál zsidózott, Debrecenben nyolcvanan demonstráltak és Hankiss Elemért hallgatták felvételről, aki a polgári engedetlenségről beszélt.

A tüntetők estére a Batthyány-örökmécsesnél állapodtak meg, néhány tucatnyi demonstráló hallgatta a kisszínpadra lépő szónoklatokat és zenéket.

Szájer nem tudta megfűzni Lenvdait

A Fidesz-frakció pénteki kordonbontásának ötletfelelőse, az európai parlamenti képviselő Szájer József szombaton közleményben fordult a Magyar Szocialista Párthoz, hogy "szorítsa rá a kormányt" az alkotmánysértő helyzet felszámolására. A Fidesz és a köztársasági elnök szerint a Kossuth tér permanens lezárása jogszerűtlen.

A szocialista frakció vezetője, Lendvai Ildikó és Hiller István pártelnök elképedt Szájer levelén, és azt válaszolta, a Fidesz követett el törvénytelenséget a kordonbontással. Az MSZP viszont nem akar a Fidesz "bűntársa lenni".

Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke is exponálta magát a nap folyamán, ezúttal a jobboldali párt mellé tette le a garast kijelentvén, "ezt a helyzetet a Gyurcsány-kormány idézte elő dölyfös, erőszakos, az emberek akaratát semmibe vevő politikájával."

Politológusok szerint a Fidesz kordonbontásának egyik - talán nem is véletlen - eredménye az egyre inkább lenületbe kerülő Gyurcsány Ferenc kormányfő kommunikációs hadjáratának felülírása lett. Most már senkit sem érdekel a reformok magyarázása, ráadásul a szakértők szerint Gyurcsány többfrontos háborúra kényszerült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!