Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Az Emberek bizonytalanok, de kicsivel jobban élnek, mint 4 éve

2006.02.09. 07:50
Ha nem is pontot, de százalékjeleket tettünk az MSZP és a Fidesz között dúló jóléti vitára, amikor felmérést készítettünk az országban élő Emberek körében. Kire szavazna, jobban vagy rosszabbul él-e, mint négy éve?

Az Ember családnévvel rendelkező, választásra jogosult állampolgárok meghatározó része még nem döntötte el, hogy kire adja szavazatát, és bár a kormányzati propagandának megfelelően enyhe többségük úgy érzi, jobban él, mint négy éve, a Fideszre kétszer annyian adnák voksukat, derült ki az Index nem reprezentatív felméréséből.

Hogy is hívják a másikat?

A módszerről
Felhívtunk találomra tíz Ember családnevű embert, oszt annyi. A mintavételre február 8-án került sor. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes sokaságra vonatkoztatva jóval nagyobb, mint ±2,3%, sőt a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva is jóval nagyobb, mint ±3,2%.

Tíz Embert keresett meg az Index Néplélektani Kutatóintézete, hogy a pártpreferenciájuk mellett arról kérdezősködjön, jobban, vagy rosszabbul élnek-e, mint az Orbán-kormány utolsó, a Medgyessy-kormány első évében, 2002-ben.

A felmérés azt próbálta meg tisztázni, hogy melyik nagy pártnak van igaza a jóléti vitában. A Fidesz szerint "rosszabbul élünk, mint négy éve", ezt kampányukban is igyekeznek kihangsúlyozni. A szemét a magyar GDP alakulásán tartó MSZP viszont éppen ellenkezőleg vélekedik.

Az Index nem reprezentatív felmérésben két budapesti, 5 nagyvárosi és 3 kisebb településen élő Embert keresett meg. A budapestiek között nem meglepő módon inkább kormánypárti, míg vidéken, inkább ellenzéki szavazókba botlottunk.


Jobban vagy rosszabbul él, mint négy éve?

Két budapesti nyugdíjas Ember közül egyik biztosan az SZDSZ-t választotta, szerinte "biztosan javultak" az életkörülmények, bár történetesen ő ez alatt a négy év alatt tovább öregedett. Pozitívumként viszont a 13. havi nyugdíjat említette.

Másik budapesti Emberünk szerint négy év alatt nem változott semmi, éppen ezért nem tud dönteni Gyurcsány Ferenc és Orbán "Hogy is hívják azt a másikat?" Viktor között, de Dobrev Klárát tündérinek látja.

Sok a talán, de szavaznának az MSZP-re is

Egy debreceni, 2002-ben az MDF-re voksoló Ember két hónappal a választások előtt "még túl zavarosnak" találta a palettát, hogy választani tudjon, Szegeden viszont elküldtek minket a francba. Győrben nem élnek Emberek, ezért egy miskolci első szavazóhoz fordultunk, hogy megtudjuk, hogy "általánosságban" jobban él, de még bizonytalan.


Ha most vasárnap lennének a választások, kire szavazna?

Egy nyíregyházai nyugdíjas Ember és felesége még nem döntötték el, hogy kire szavaznak, de szerintük most rosszabbul élnek, mint négy éve annak ellenére, hogy "akkor sem volt jó, most sem az". A 13. havi nyugdíjat ők negatívumként említették ("Az sehol sincs, négy év alatt kaptunk egy hónapnyi nyugdíjat").

Nógrád megyében egy félig bizonytalan Fideszre szavazó Embert találtunk, aki jobban él, mint négy éve, de válaszaiban a "talán" szó előfordulási gyakorisága különösen magas volt.

Kaposváron bukkantunk MSZP-re szavazó Emberre, aki bár kevesebből él, mint négy éve, mégis gondtalanabbul, míg egy somogyi kistelepülésen élő névrokona az ellenkezőjéről számolt be, és közölte, a Fideszre szavaz.