Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Újra kordont húznak a Kossuth tér köré

2008.02.08. 12:51
Hétfőn az egészségbiztosításról szavaznak a Parlamentben, ezért kijebb tolják az Országhzázat körülvevő kordonokat, írja a Magyar Nemzet. A téren hétfőn tüntetni sem lehet. A Fidesz tiltakozik a kordonállítás miatt.

Ismét kordonnal zárja le hétfőtől a Kossuth teret a rendőrség, írta pénteken a Magyar Nemzet.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg csupán a Parlamentet és közvetlen környezetét védő rácsokat mintegy 50-100 méterrel kijjebb tolják, és így megközelíthetetlenné teszik a Kossuth-, a Rákóczi- és a Károlyi-szobor körüli zöld területet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti nagy parkolót, egészen a villamossínekig.

Kordon 2006-ban

Az intézkedés a lap információi szerint szoros összefüggésben áll azzal, hogy az országgyűlés hétfőn vitázik és szavaz az egészségbiztosítási törvényről.

Mivel a kormány által beterjesztett több-biztosítós modellt a felmérések szerint a társadalom többsége elutasítja, ezért a rendőrség a végszavazás idején és utána utcai tüntetésekre számít.

Dobozi József dandártábornok, az ORFK Köztársasági Őrezredének parancsnoka a Parlament védelmére kidolgozott intézkedésben úgy rendelkezik, hogy a területet február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb március 31. éjfélig lezárva tartják - olvasható a Magyar Nemzetben.

A BRFK továbbá nem járult hozzá egy hétfői, Kossuth térre tervezett demonstráció megtartásához, írja a lap: a döntést azzal indokolták, hogy a rendezvény súlyosan veszélyeztetné a népképviseleti szerv, a parlament működését.

A Fidesz azt követeli, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret, jelentette ki péntek délelőtt Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, aki szerint a szálak "nyilván" Gyurcsány Ferenchez vezetnek, "ő szokott operatív módon beavatkozni a rendőrség munkájába".