György
16 °C
24 °C

A Fidesz külön számolná a szavazatokat 2006-ban

2005.02.09. 19:36
Nem bízik az állami szavazatszámlásban a Fidesz, ezért saját szavazatszámláló rendszert építenek a 2006-os választásokra, hogy elejét vegyék az esetleges csalásoknak. A párt elnöke erről Miskolcon beszélt.

Saját szavazatszámláló rendszert épít ki a 2006-os választásokra a Fidesz, közölte országértékelő körútjának miskolci állomásán Orbán Viktor, aki arra a hallgatói kérdésre válaszolt, hogy hogyan lehet elejét venni az esetleges választási csalásoknak.

Mint a Fidesz elnöke kifejtette, ehhez egy informatikai rendszert kell kiépíteni, de a tényleges munkát a szavazókörökben ülő Fidesz-delegáltak fejtik majd ki. Nekik fontos feladata lesz, hogy végigkísérjék a szavazatszámlálás folyamatát.

Az eddigi választások megkérdőjelezése
Én nem lepődök meg azon, hogy a Fidesz és Orbán Viktor ehhez a magyarázathoz menekült, hiszen nem tett mást 2002-ben sem, amikor egy elbukott választás után, (...) amelyet még az Orbán-kormány által irányított szervezet bonyolított le, ezt az egyetlen (...) egérutat találta valamilyen magyarázatra" - mondta Lamperth Mónika a Fidesz kezdeményezéséről. Lendvai Ildikó szerint Orbánék ötlete nem más, mint az eddigi választások eredményének megkérdőjelezése, a szavazatszámlálók vagy a választók csalással való megrágalmazása, "amit eddig csak a szélsőséges "hídfoglalók" és a leszerepelt Patrubányék engedtek meg maguknak".
Mint csinálnak a tollukkal

Az MTI tudósítása szerint a pártelnök kijelentette, a saját szavazatszámláló rendszer ellenére a szavazatszámláló helyiségekben kell oda hatni, hogy "ne történjen meg olyan, ami meg szokott történni. (...) Ott kell odafigyelni, hogy mit csinálnak a többiek a tollukkal."

Orbán megemlítette, hogy erre azért van szükség, hogy ne fordulhasson az, ami néhány esetben a december 5-ei népszavazáson megesett, azaz a szavazatszámláló bizottság tagjai előre aláírták a jegyzőkönyvet, és a jegyző utólag írta be a delegáltak által ellenőrizetlen számokat.

Arra a felvetésre, hogy ehhez törvényt kell-e módosítani, úgy reagált, hogy az alternatív szavazatszámlálásnak ma is adottak a törvényi feltételei.

Lamperth nincs meglepve

Én nem lepődök meg azon, hogy a Fidesz és Orbán Viktor ehhez a magyarázathoz menekült, hiszen nem tett mást 2002-ben sem, amikor egy elbukott választás után, (...) amelyet még az Orbán-kormány által irányított szervezet bonyolított le, ezt az egyetlen (...) egérutat találta valamilyen magyarázatra" - jelentette ki Lamperth Mónika szerdán Orbán keddi szavaira reagálva.

"Ha az államigazgatás és közigazgatás egésze olyan megbízható színvonalon működne, mint amilyen színvonalon ma működik a magyar választási rendszer és a mögötte álló hivatal, akkor arra nagyon-nagyon büszkék lehetnénk" - mondta a Belügyminisztériumban tett látogatása után Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint ez a hivatal szakszerű, megbízható és pártatlan.

Rogán az MSZP rendszerére kíváncsi

A Fidesz kampányfőnöke szeretné megtekinteni az MSZP 2002-ben kipróbált szavazatszámláló rendszerét. Rogán Antal szerdán közölte, hogy levélben kérte Baja Ferenc volt pártigazgatót, tegye ezt lehetővé.

,"A mai napon levélben kerestem meg Baja Ferencet, amelyben jeleztem: örömmel venném, ha megtekinthetném a szocialistáknál 2002-ben már kipróbált és jól beüzemelt szavazatszámláló rendszert" - áll az ellenzéki politikus MTI-hez eljuttatott közleményében. Rogán Antal utalt arra, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök kedden egy miskolci fórumon, hallgatói kérdésre válaszolva megemlítette: a Fidesz is felállít egy alternatív szavazatösszesítő rendszert.

"Emlékezhetünk arra, hogy Baja Ferenc 2002. március 26-án pártigazgatóként elmondta: a 176 választókerületben és az MSZP kampányközpontjában külön rendszerrel kívánják biztosítani a választások tisztaságát" - indokolta a Fidesz kampányfőnöke, miért fordult a szocialisták volt pártigazgatójához.